Η επέλαση των μεδουσών δείχνει ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά στις θάλασσες

Η επέλαση των μεδουσών δείχνει ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά στις θάλασσες

Η επέλαση των μεδουσών δείχνει ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά στις θάλασσες
Επανεμφανίστηκαν σε Πρωταρά και Λάρνακα

Οι έρευνες για την απίστευτη αύξηση των πληθυσμών των μεδουσών βρίσκονται ακόμη στα πρώτα τους στάδια όμως οι ειδικοί συμφωνούν ήδη: Η παγκόσμια έκρηξη μεδουσών στις θάλασσες δείχνει ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά στους ωκεανούς, ένα περίπλοκο οικοσύστημα βρίσκεται εκτός ισορροπίας.

Οι μέδουσες εξαπλώνονται και απειλούν, όχι μόνο τους λουομένους, αλλά και τα ψάρια που ζουν είτε ελεύθερα είτε σε ιχθυοκαλλιέργειες. Η υπεραλίευση έχει εξαλείψει πολλούς από τους ανταγωνιστές των μεδουσών, λιγότερα ψάρια σημαίνει άφθονη προσφορά τροφής που υποστηρίζει έναν συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό μεδουσών.

Τα λύματα που απορρίπτονται στη θάλασσα και τα θρεπτικά συστατικά που μεταφέρει ενισχύουν επίσης την αναπαραγωγή του ζωικού πλαγκτόν, των μικροσκοπικών καβουριών με τα οποία τρέφονται οι μέδουσες. Η υπερθέρμανση του πλανήτη διεγείρει επίσης τους πολύποδες των μέδουσων να παράγουν περισσότερους απογόνους.

Και σαν να μην έφτανε αυτό η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα καθιστά τους ωκεανούς πιο όξινους και θέτει σε κίνδυνο τους οργανισμούς με ασβεστολιθικούς σκελετούς -επειδή το οξύ διαλύει τα οστά τους.

Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσουν

Ο Δήμος Λάρνακας ανακοινώνει ότι μετά από επιτόπιο έλεγχο από αρμόδιους Λειτουργούς στις παραλίες Καστέλλα και Μακένζι, διαπιστώθηκε μικρός αριθμός κρουσμάτων με τσιμπήματα μεδουσών. Καλείται το κοινό όπως ακολουθεί τις οδηγίες των ναυαγοσωστών για αποφυγή περισσοτέρων περιστατικών.

Με πρόσφατη ανακοίνωση του με αφορμή παρόμοια περιστατικά σε άλλες περιοχές, το Τμήμα Αλιείας συμβουλεύει το κοινό όπως σε περίπτωση επαφής μέδουσας με το δέρμα, το Τμήμα Αλιείας συμβουλεύει το κοινό τα ακόλουθα:

Προσεκτικά ξεπλύνετε με θαλασσινό νερό χωρίς όμως να τρίβετε την πληγείσα περιοχή. Χρησιμοποιήστε μια πλαστική κάρτα (π.χ. πιστωτική) για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα από τα πλοκάμια. Ενημερώστε τους ναυαγοσώστες, αν υπάρχουν στην περιοχή, για να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες. Συνήθως ο οξύς πόνος διαρκεί περίπου 15 - 20 λεπτά. Εάν ο πόνος παραμένει, συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Σε περίπτωση αλλεργικού σοκ επικοινωνήστε / μεταβείτε άμεσα σε γιατρό ή νοσοκομείο. Η αύξηση και παρουσία του πληθυσμού των μεδουσών είναι παροδικό φαινόμενο που συνήθως διαρκεί από μερικές ώρες μέχρι μερικές ημέρες.

Loader