Μελέτη υποστηρίζει ότι τα άφιλτρα τσιγάρα είναι πιο επικίνδυνα

Μελέτη υποστηρίζει ότι τα άφιλτρα τσιγάρα είναι πιο επικίνδυνα

Μελέτη υποστηρίζει ότι τα άφιλτρα τσιγάρα είναι πιο επικίνδυνα
Τα τσιγάρα δίχως καμία αμφιβολία βλάπτουν την υγεία των καπνιστών και των οικείων τους

Ωστόσο, οι άνθρωποι που καπνίζουν άφιλτρα τσιγάρα, αντιμετωπίζουν 40% μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο των πνευμόνων, σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από τον καρκίνο των πνευμόνων, καθώς επίσης 30% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σε σχέση με όσους καπνίζουν τσιγάρα με φίλτρο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική μελέτη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας Η έρευνα, με επικεφαλής τον Ν.Τόμας του Πνευμονολογικού Τμήματος του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνα, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Θωρακικής Εταιρείας στο Ντάλας του Τέξας (ATS 2019), βρήκε ότι οι καπνιστές ελαφριών τσιγάρων με φίλτρο έχουν τις ίδιες πιθανότητες με τους καπνιστές κανονικών τσιγάρων να πεθάνουν από καρκίνο των πνευμόνων ή από άλλη αιτία, ενώ είναι λιγότερο πιθανό να κόψουν το κάπνισμα. Μια μελέτη που ήρθε στο φως της δημοσιότητας πριν από λίγο καιρό έδειξε την εξάρτηση που έχουν οι Ελληνες από το κάπνισμα, αφού γυναίκες δεν το κόβουν ακόμα και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα Μια άλλη μελέτη, που παρουσιάστηκε στο ίδιο ιατρικό συνέδριο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να μειώσουν την ικανότητα του σώματος του ατμιστή να καταπολεμά τους ιούς, ιδίως της γρίπης. Ακόμη η ίδια έρευνα βρήκε ότι τα κανονικά τσιγάρα φαίνονται επίσης να αυξάνουν τον κίνδυνο να αρρωστήσει ένας καπνιστής από γρίπη, όμως η αύξηση του κινδύνου προκαλείται από διαφορετικούς παράγοντες από εκείνους που σχετίζονται με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Πηγή

Loader