Η μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, σήμερα το ΝΑΤΟ ξεκινά τη μεγαλύτερη άσκηση στη μεταψυχροπολεμική περίοδο. Η άσκηση για την προετοιμασία των μελών του για την περίπτωση αμοιβαίας συνδρομής θα γίνει στη Νορβηγία και θα κρατήσει μέχρι τον Νοέμβρη. Η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής προβλέπει τη συνδρομή και των 29 μελών σε περίπτωση επίθεσης αντιπάλου σε ένα άλλο κράτος-μέλος.
«Τα τελευταία χρόνια η περιοχή γύρω από την Ευρώπη έχει γίνει λιγότερο ασφαλής» επισήμανε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη τύπου σχετική με την άσκηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη. «Είναι σημαντικό να δείξουμε ότι είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε κάθε εταίρο απέναντι σε κάθε είδος κινδύνου».
Η Ρωσία «λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα»
Το ότι αυτό το μήνυμα στρέφεται κυρίως προς τη Ρωσία είναι ξεκάθαρο. Παρ' όλο που οι υπεύθυνοι δεν θέλουν να το πουν ευθαρσώς. Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου δεν γίνονταν πια ασκήσεις για την περίπτωση αμοιβαίας συνδρομής. Το 2014 όμως η Ρωσία προσάρτησε την χερσόνησο της Κριμαίας και ξεκίνησε να ενισχύει ομάδες προσκείμενες προς τη Μόσχα. Έκτοτε συμμαχικοί εταίροι ειδικά από τις ανατολικές χώρες επιμένουν σε μια προετοιμασία για την περίπτωση αμοιβαίας συνδρομής.
Η Ρωσία από την πλευρά της έχει αντίθετη άποψη για την κατάσταση. Η άσκηση του ΝΑΤΟ συμβάλει στην αποσταθεροποίηση στην περιοχή, δήλωσε πρόσφατα εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Χωρίς να προχωρήσει σε λεπτομέρειες ανακοίνωσε ότι η Ρωσία «θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα» για να εξασφαλίσει τη δική της ασφάλεια.
Το ΝΑΤΟ αλλά και η γερμανική κυβέρνηση πετούν το μπαλάκι στη Ρωσία επισημαίνοντας ότι και η Μόσχα διέταξε πρόσφατα μεγάλη στρατιωτική άσκηση προετοιμασίας για μάχες μεγάλων διαστάσεων.
Ο ρόλος τους γερμανικού στρατού
Την ίδια ώρα ο γερμανικός στρατός, αναφερόμενος στην επικείμενη νατοϊκή άσκηση, κάνει λόγο για προληπτικά μέτρα και τονίζει ότι τα 90 εκ. ευρώ που διαθέτει η Γερμανία για τη συμμετοχή σ' αυτήν είναι χρήματα πολύ καλά επενδεδυμένα. Για τη χώρα η άσκηση αυτή είναι επιπλέον και μια δοκιμασία. Μετά τις ΗΠΑ η Γερμανία είναι η δεύτερη σε στρατιωτική δύναμη χώρα σε αυτή την άσκηση αφού συμμετέχει με τανκς, μαχητικά αεροσκάφη, εκατοντάδες άλλα οχήματα αλλά και 10.000 στρατιώτες. Την επόμενη χρονιά ο γερμανικός στρατός καλείται να αναλάβει την ηγεσία της VJTF, δηλαδή της Δύναμης εξαιρετικά ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ. Τώρα είναι η ευκαιρία για τη Γερμανία να αποδείξει ότι είναι έτοιμη για αυτή την πρόκληση.
Στο παρελθόν είχε γίνει γνωστό ότι ο εξοπλισμός της χώρας είναι παλαιωμένος. Ο ταξίαρχος Ούλριχ Σπάνουτ πάντως δεν δείχνει να ανησυχεί γι' αυτό: «Έχουμε ό,τι χρειαζόμαστε».
Mε πληροφορίες από The Press Project και Deutche Welle