31 Jan 2017

Ο Evros Glijin είναι αντιμέτωπος μ’ ένα κακό σύστημα

Μαστούρα, οθόνη και επανάσταση

Γράφει ο Πάρις Δημητριάδης

Φωτογραφία: Theos Georgiades

Μια ανόητη ανάρτηση ήταν αρκετή. Σε μία νύχτα και μόνο η δημοτικότητα του άλλοτε κραταιού pop youtube celeb θα έπεφτε στα τάρταρα.

Σαφώς αρκετοί ήταν οι wannabe Sons of Anarchy που θα τον υποστήριζαν. Τους άρεσε τόσο πολύ που επιτέλους κάποιος τόλμησε να αντισταθεί στους κακούς και αφυείς αστυφύλακες του Pennsylvania State.

H πλειοψηφία ωστόσο των πολιτών οργίασε. Με συνοπτικές ως είθισται διαδικασίες, τα λαϊκά ιντερνετικά δικαστήρια στήθηκαν και απ’ άκρη σ’ άκρη του διαδικτύου η ετυμηγορία ήταν σχεδόν παντού η ίδια: ένοχος.

Στομφώδεις τίτλοι το επόμενο πρωί θα έβαζαν τα πράγματα στη θέση τους για το «εύρος της ανοησίας» που «πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος» και τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με πολυετή φυλάκιση και πρόστιμο «καμπάνα».

Εκτός απροόπτου, την επόμενη ή και μεθεπόμενη ημέρα το όλο θέμα θα χανόταν, ίσως και δια παντός, στη βαθιά, σκοτεινή και αβυσσώδη διαδικτυακή στρόφιγγα. Ο επόμενος άλλωστε μαϊντανός που θα γινόταν trending και hashtag δεν θα’ ταν μακριά. Σύντομα θα εμφανιζόταν ως νέα τροφή, σε σασταλεγάδες και μη.

Πόσο θύτης και πόσο θύμα είναι ο Glijin; Και τελικά με ποιο σύστημα βρίσκεται αντιμέτωπος;

Eξυπνακίστικες συμπεριφορές όπως αυτές του παρορμητικού Youtuber σωστό είναι να επικρίνονται. Παράλληλα, θετική εντύπωση στο εν λόγω περιστατικό προξενεί και μια αισιόδοξη ομοφωνία στην καταδίκη του.

Ωστόσο διερωτώμαι. Πόσο φοβερό και πόσο σπάνιο φαινόμενο είναι οι αντισυστημικοί Sons of Anarchy;

Πόσοι από εμάς δεν παρουσιάσαμε (στην εφηβεία οι περισσότεροι ναι) παρόμοιες συμπεριφορές; Σίγουρα όχι όλοι. Πολλοί όμως. Τα χιλιάδες τόσα likes στην πρωτότυπη ανάρτηση του Evros αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Η μόνη διαφορά είναι ότι ο τύπος το έγραψε στην κάμερα και το ανήρτησε:

Διερωτώμαι. Πόσο θύτης και πόσο θύμα είναι ο Glijin; Και τελικά με ποιο σύστημα βρίσκεται αντιμέτωπος;

Για να αφεθεί ελεύθερη από τους μοχθηρούς απαγωγείς της, η δούκισσα του Beaumont πριγκίπισσα Σουζάνα, θερμοπαρακαλεί -μέσω ενός άλλου viral βίντεο που βλέπει ολόκληρος ο λαός- τον πρωθυπουργό της Βρετανίας να συνευρεθεί σεξουαλικά μ’ ένα γουρούνι. Μετά από αλλεπάλληλες αγχωτικές συσκέψεις και συνεδριάσεις, και αφού στο επόμενο βίντεο που δημοσιεύουν οι απαγωγείς το δάχτυλο της πριγκίπισσας κόβεται on camera βάναυσα και αποστέλλεται ταχυδρομικώς στο μεγαλύτερο ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας, ο κακόμοιρος πρωθυπουργός δεν έχει άλλη επιλογή: εξαναγκάζεται να ικανοποιήσει, αυτή τη φορά σε υψηλής ανάλυσης live streaming, τα αρρωστημένα βίτσια των απαγωγέων, δίνοντας τροφή στους εθισμένους πια στην ασυδοσία διαδικτυακούς θεατές.

Τα τρομακτικά και δυστοπικά αυτά πράγματα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του σοκαριστικού πρώτου Black Mirror επεισοδίου, μιας από τις πιο ενδιαφέρουσες και φοβητσιάρικα επίκαιρες σειρές που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια.

Ο άλλοτε δημοφιλής κύπριος Youtuber βρίσκεται πράγματι αντιμέτωπος μ’ ένα κακό σύστημα.

Ίσως ωστόσο να είναι πολύ πιο καταχθόνιο από τους αστυφύλακες της Πενσυλβάνια.

Δες κι αυτά

Κόσμος