Ακόμη δεν βγαίνει νόημα, λέει η σύντροφος του Κασόγκι

Ακόμη δεν βγαίνει νόημα, λέει η σύντροφος του Κασόγκι

Ακόμη δεν βγαίνει νόημα, λέει η σύντροφος του Κασόγκι
Αισθάνεται πως θα ξυπνήσει από τον εφιάλτη

Η Χατιτσέ Τσενγκίζ, σύντροφος του Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, τον περασμένο Οκτώβριο, εξέφρασε χθες την αγανάκτηση της, για το γεγονός ότι κανείς δεν έχει αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες για τον φόνο.

«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο κόσμος ακόμα δεν έχει κάνει τίποτε γι' αυτό», τόνισε η Τσενγκίζ στην υποεπιτροπή Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων. «Ακόμη δεν βγαίνει νόημα. Ακόμη δεν μπορώ να το καταλάβω. Ακόμη αισθάνομαι πως θα ξυπνήσω» από τον εφιάλτη, συνέχισε, σε μια συναισθηματικά φορτισμένη τοποθέτηση κατά τη διάρκεια ακρόασης για την ελευθερία του Τύπου σε διεθνές επίπεδο, και τους κινδύνους που συνεπάγεται για έναν δημοσιογράφο το να καταπιάνεται με θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στις 2 Οκτωβρίου, η Τσενγκίζ περίμενε τον αρθρογράφο της εφημερίδας The Washington Post έξω από το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο δημοσιογράφος είχε μπει για να πάρει τα απαραίτητα πιστοποιητικά για τον γάμο τους. Όμως δεν βγήκε ποτέ από το κτίριο.

Ο δημοσιογράφος, άνθρωπος με πολλές διασυνδέσεις στη βασιλική οικογένεια που όμως είχε επικρίνει κάποιες από τις αποφάσεις του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε μέσα στο προξενείο από μια ομάδα σαουδαράβων πρακτόρων. Η αποκάλυψη της υπόθεσης προκάλεσε σάλο σε διεθνές επίπεδο. «Ακόμη δεν ξέρω γιατί τον σκότωσαν. Ακόμη δεν ξέρουμε που είναι το πτώμα του», είπε η Τσενγκίζ. Ζήτησε να επιβληθούν κυρώσεις στη Σαουδική Αραβία. Απηύθυνε έκκληση στην Ουάσινγκτον να ασκήσει πίεση για να αφεθούν ελεύθεροι πολιτικοί κρατούμενοι. Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες συμπέραναν ότι η διαταγή να εκτελεστεί ο Κασόγκι δόθηκε από ανώτατο επίπεδο. Το Ριάντ διαψεύδει πως ο πρίγκιπας ενέχεται στην υπόθεση.

Η Τσενγκίζ είπε πως πήγε στην Ουάσινγκτον ελπίζοντας να συμβάλει να υπάρξει πιο σθεναρή αντίδραση για τον θάνατο του Κασόγκι. Είπε πως ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την κάλεσε να πάει στον Λευκό Οίκο μήνες πριν, αλλά αποφάσισε να μην πάει τότε διότι δεν ήταν βέβαιη για το πώς θα χειριζόταν την υπόθεση. «Νομίζω πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο πράγματα (...) Μπορούμε είτε να συνεχίσουμε σαν να μη συνέβη τίποτα (...) Ή να αναλάβουμε δράση, να αφήσουμε κατά μέρος όλα τα συμφέροντα και την πολιτική, και να δώσουμε την έμφαση στις αξίες».

Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε αμέσως όταν του ζητήθηκε σχόλιο για τις δηλώσεις της αρραβωνιαστικιάς του Κασόγκι. Ως τώρα, ο Τραμπ επιμένει ότι δεν πρόκειται να επιβάλει σκληρές κυρώσεις στο Ριάντ, για να μη θέσει σε κίνδυνο τη στρατηγικής σημασίας σχέση με τον εταίρο-κλειδί της Ουάσινγκτον στη Μέση Ανατολή και μέγα εχθρό του Ιράν, μαύρου προβάτου για τον ρεπουμπλικάνο. Η Τζενγκίζ χαρακτήρισε τις ΗΠΑ «προμαχώνα» της ελευθερίας της σκέψης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μίλησε για μια «δοκιμασία» που η Ουάσινγκτον «μπορεί και πρέπει να περάσει».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loader