«Ο Πυρετός του Χρυσού του Μαθιάτη»;

«Ο Πυρετός του Χρυσού του Μαθιάτη»;

Από το Klondike στη … Σκουριώτισσα;

«Ο Πυρετός του Χρυσού του Μαθιάτη»;
Θέλουμε κι εμείς καταϊδρωμένους vigilante!

Τα υπολείμματα χρυσού στο παλιό μεταλλείο του Στρογγυλού της κοινότητας Μαθιάτη «έβαλε στο μάτι» η Hellenic Copper Mines (HCM), η μόνη δηλαδή μεταλλευτική εταιρεία στην Κύπρο η οποία παράγει τα τελευταία 20 χρόνια χαλκό από τα κοιτάσματα των μεικτών θειούχων της περιοχής της Σκουριώτισσας.

Την είδηση τη διαβάσαμε στο site του Πολίτη κι αμέσως το μυαλό μας πήγε σε οργασμούς χρυσοπαραγωγής, καταϊδρωμένους vigilante και λοιπούς Τζάνγκο.

Μια σημαντική ανακάλυψη χρυσού το 1896  στις όχθες του ποταμού Κλοντάικ στον Καναδά προκάλεσε τον λεγόμενο «Πυρετό του Χρυσού του Κλοντάικ». Τα νέα διαδόθηκαν πολύ γρήγορα και σύντομα την περιοχή κατέκλυσαν χιλιάδες τυχοδιώκτες χρυσοθήρες, που έρχονταν με καραβάνια μουλαριών από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να κάνουν την τύχη τους στις παγωμένες κοιλάδες του Γιούκον.

Για την ιστορία, η παραγωγή του χρυσού στην Κύπρο έγινε κατά καιρούς (1935-1944 και 1980-1982) σε ορισμένα από τα χαλκούχα μεταλλεία αλλά και σε άλλες μικρότερες μεταλλευτικές εκσκαφές.

Στην περιοχή του Μαθιάτη υπάρχουν δύο μεταλλεία, το νότιο κοίτασμα που είναι το μεταλλείο του Στρογγυλού από όπου εξήχθησαν χρυσός και άργυρος και χρονολογείται στα 600 π.Χ. και το δεύτερο είναι το βόρειο κοίτασμα το οποίο ήταν μεταλλείο εξόρυξης κυρίως σιδηροπυρίτη και σε δευτερεύουσα σημασία χρυσού και άργυρου καθώς και χαλκού.

Η συνολική παραγωγή χρυσού σε όλη την Κύπρο ήταν περίπου 5 τόνοι και 27 τόνοι άργυρος.

Πέρα από τον Μαθιάτη, έρευνες για χρυσό έχουν γίνει στο παρελθόν και στις ακόλουθες περιοχές: Στις περιοχές Μιτσερού, Αγροκηπιάς, Κλήρου και Πολιτικού, στην ευρύτερη περιοχή των Κελλιών. Στις περιοχές Κλήρου, Πολιτικού, Καμπιών, Καπέδων, Αναλυόντα, Σιας της Λευκωσίας, Ασπρογιάς, Λυσού, Κινούσας και στην περιοχή Καπέδων της Λευκωσίας, Βρετσιών της Πάφου και Λουβαρά και Πραστειού Κελλακίου της Λεμεσού.

Έρευνες έχουν μάλιστα πραγματοποιηθεί και στην ίδια της πόλη της Πάφου. Και ο Ντόναλτ Ντάκ επέστρεψε στο Κλοντάικ!

Σε ό,τι αφορά στις άδειες επισκόπησης χρυσού, αυτές, σύμφωνα με το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, εγκρίνονται πάντοτε μετά από προσεκτική εξέταση, έτσι ώστε, οι περιοχές στις οποίες παραχωρούνται «να είναι ελπιδοφόρες για την ανεύρεση μεταλλευμάτων και παράλληλα, οι ερευνητικές δραστηριότητες να μην επηρεάζουν αρνητικά τις ανέσεις των κατοίκων, την αρχαιολογική κληρονομιά, τις δασικές εκτάσεις, τα επιφανειακά και υπόγεια νερά, τις κτηνοτροφικές δραστηριότητες κ.λπ.»

Loader