Οι άνθρωποι που δεν θέλουν κυπριακό χρυσάφι

Οι άνθρωποι που δεν θέλουν κυπριακό χρυσάφι

Για το δηλητήριο που λέγεται κυάνιο, την τοξική σκόνη και άλλα επικίνδυνα στοιχεία

Οι άνθρωποι που δεν θέλουν κυπριακό χρυσάφι
Ας ακούσουμε τι έχουν να πουν κι αυτές οι ψυχές

Ήταν μόλις η πέμπτη μέρα του τρέχοντος έτους όταν γράφαμε στην AVANTGARDE για τον . Εκτός από το μεταλλείο Στρογγυλό που βρίσκεται έξω από το παραπάνω χωριό της Λευκωσίας, διαδικασία εξόρυξης έχει προγραμματιστεί και για το μεταλλείο της Φουκάσας στη Σκουριώτισσα.

Πέρα όμως από τον υποσχόμενο οργασμό χρυσοπαραγωγής και τους καταϊδρωμένους vigilante, που τουλάχιστον εμείς εδώ τους φαντασιωθήκαμε, ό,τι λάμπει σίγουρα δεν είναι χρυσός και αυτό περισσότερο απ΄ όλους μας φαίνεται να το ζουν στο πετσί τους οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από την «Πρωτοβουλία Ενάντια στην Εξόρυξη Χρυσού στην Κύπρο».

Με αφορμή Ανοιχτή Συζήτηση που διοργανώνουν οι οργανωμένοι αυτοί ακτιβιστές την Πέμπτη, 13 Ιουλίου, στον χώρο πίσω από τα Καλά Καθούμενα, αποφασίσαμε να αναδημοσιεύσουμε μερικά από τα επιχειρήματά τους.

Γράφουν λοιπόν οι ακτιβιστές:

«Για την εξόρυξη θα χρησιμοποιηθεί κυάνιο, το οποίο είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα δηλητήρια και που στους παγκόσμιους πολέμους χρησιμοποιούνταν ως χημικό όπλο».

«Σε πολλές χώρες του κόσμου έχουν σημειωθεί ατυχήματα, όπου κυάνιο από τα μεταλλεία έχει διοχετευτεί στα υπόγεια και στα επιφανειακά ύδατα, με αποτέλεσμα να προκληθούν τεράστιες περιβαλλοντικές καταστροφές και να απειληθούν ακόμη και ανθρώπινες ζωές. Λόγω αυτών των ατυχημάτων, το ευρωκοινοβούλιο έχει ψηφίσει την απαγόρευση της χρήσης κυανίου στη μεταλλευτική βιομηχανία» «Από το μεταλλείο της Σκουριώτισσας ήδη διαρρέουν όξινα νερά από τους σορούς. Από μόνο του αυτό το γεγονός μας γεμίζει υποψίες ότι η 100% ανακύκλωση των υγρών αποβλήτων που γράφει στην τωρινή έκθεση η εταιρία δεν θα υλοποιηθεί και ότι αν ξεκινήσει η εξόρυξη χρυσού θα υπάρχουν διαρροές που θα περιέχουν κυάνιο»

«Στην Κύπρο ήδη έχουμε δύο περιοχές μολυσμένες με κυάνιο, στο Μιτσερό και στο Ξερό και στη Λεύκα, όπου επειδή οι εταιρίες δεν πήραν κανένα μέτρο αποκατάστασης της περιοχής, έχουν προκαλέσει τεράστια μόλυνση στα νερά και στο έδαφος»

«Για να εξορύξει τα κιλά που έχει βάλει σαν στόχο, η εταιρία έχει σκοπό να μισθώσει πέρα από τον χώρο της Σκουριώτισσας, παλιά μεταλλεία όπως αυτό του Μαθιάτη, στο οποίο, με την επαναλειτουργία του, θα ξεριζωθούν χιλιάδες πεύκα, και θα καταστραφούν αρχαίες γαλαρίες, που είναι προτεινόμενο μνημείο από την UNESCO».

«Μέσα από την εξόρυξη χρυσού απελευθερώνονται στο περιβάλλον, στα νερά, στο έδαφος και τον αέρα, επικίνδυνα στοιχεία όπως ο υδράργυρος, το αρσενικό, ο μόλυβδος, το βάριο κ.α, τα οποία, στην ελεύθερη τους μορφή, μπορούν να αποβούν θανατηφόρα».

«Γύρω από το μεταλλείο της Σκουριώτισσας έχουν αναπτυχθεί βιολογικές καλλιέργειες. Με τη μέχρι σήμερα λειτουργία του, το μεταλλείο δεν έχει επηρεάσει τις καλλιέργειες αυτές, όμως αν επεκταθεί η λειτουργία του και χρησιμοποιηθεί κυάνιο, το οποίο μπορεί να μεταφερθεί στις καλλιέργειες με τον αέρα, με τη σκόνη και με τα υπόγεια ύδατα, τότε ένα κομμάτι της οικονομίας το οποίο είναι αναπτυσσόμενο, έχει δώσει πολλές θέσεις εργασίας και έχει δώσει νέα ζωή στα χωριά, θα καταστραφεί»

«Η σκόνη που θα παράγεται από την εξόρυξη θα είναι τοξική και θα επιβαρύνει σπίτια, σχολεία και καλλιέργειες, όχι μόνο γύρω από τις εξορύξεις. Το ξηρό κλίμα της Κύπρου, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ευνοεί την αργή καθίζηση των σωματιδίων σκόνης, αυξάνοντας την πιθανότητα μεταφοράς τους από ανέμους. Η έκταση στην οποία μπορεί να μεταφερθεί η σκόνη ανέρχεται σε πολλά χιλιόμετρα και δεν είναι καθόλου δύσκολο να φτάσει στα Κατύδατα που είναι 1,5 χλμ μακριά, ή στην Λινού και Φλάσου που είναι περίπου 3 χλμ μακριά, ή στη Μόρφου που είναι 6 χλμ μακριά»

«Τα μεταλλεία ανοιχτού τύπου αυξάνουν τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Ήδη επιστήμονες έχουν βρει ότι το 2050 στην Κύπρο θα αυξηθεί η μέση θερμοκρασία κατά 4 βαθμούς Κελσίου, ενώ το καλοκαίρι υπολογίζεται να έχουμε αύξηση 4-6 βαθμούς Κελσίου, λόγω της γενικής υπερθέρμανσης του πλανήτη. Αυτή η διαδικασία θα επιταχυνθεί και μπορεί και να επιδεινωθεί όσο επεκτείνεται η μεταλλευτική δραστηριότητα».

«Η εξόρυξη και επεξεργασία χρυσού είναι ενάντια σε κάθε λογική αιεφόρου ανάπτυξης, αφού για την εξόρυξη ενός κιλού χρυσού χρειάζονται μέχρι και 1000 κιλά κυάνιο, 40.000 kWh ενέργειας, 477.000 λίτρα νερού και εκπέμπονται 11,5 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με μελέτες. Στη συγκεκριμένη εξόρυξη, η εταιρία δεν αναφέρει πόση ενέργεια θα χρησιμοποιήσει, ούτε πόσο διοξείδιο του άνθρακα θα παράξει, ενώ για το νερό λέει ότι θα χρησιμοποιήσει μέχρι και 1000 κυβικά μέτρα νερού, που αντιστοιχεί σε 1 εκατ. λίτρα νερού για κάθε κιλό χρυσού! Ήδη η περιοχή της Σκουριώτισσας έχει μεγάλο πρόβλημα νερού, όπως έχει και όλη η Κύπρος! Το να χρησιμοποιηθούν 1 εκατ. λίτρα νερού για κάθε κιλό χρυσού είναι εγκληματικό!»

«Η εξόρυξη χρυσού δεν είναι απαραίτητη αυτή τη στιγμή για την κοινωνία. Από τους 170.000 τόνους χρυσού του παγκόσμιου αποθέματος που έχει εξορυχθεί, το 50% είναι κοσμήματα, 19% σε ιδιωτικές επενδύσεις, 17% σε κρατικά αποθέματα και μόνο 12% χρησιμοποιείται στην τεχνολογία που ωφελεί το σύνολο της κοινωνίας! Η εξόρυξη επιβαρύνει το περιβάλλον και την υγεία μας ενώ προσφέρει κέρδη σε λίγες επιχειρήσεις». Μεταλλείο χρυσού στη Χαλκιδική

Για τους παραπάνω λόγους μα και άλλους οι ακτιβιστές απαιτούν τα παρακάτω:

• την ανάκληση των αδειών που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής για την εξόρυξη χρυσού • την προστασία των δασών και των αρχαιολογικών μνημείων • την αποκατάσταση των μολυσμένων περιοχών • κίνητρα για την ανάπτυξη άλλων τομέων της οικονομίας φιλικών προς το περιβάλλον όπως οι βιολογικές καλλιέργειες και ο οικοτουρισμός • κίνητρα για την ανακύκλωση συσκευών (κινητά, υπολογιστές, κτλ) έτσι ώστε να ανακυκλώνεται η ήδη εξορυγμένη ποσότητα χρυσού.

Οι οργανώσεις που συνυπογράφουν, συμμετέχουν και στηρίζουν την Πρωτοβουλία είναι:

Ομάδα προστασίας Ιστορικού και Περιβαλλοντικού πλούτου κοινότητας Μαθιάτη

Ομάδα Πρωτοβουλίας κατοίκων Δρομολαξιάς – Μενεού

Ομάδα Επηρεαζόμενων από την επαναλειτουργία του αρχαίου μεταλλείου του Στρογγυλού στο Μαθιάτη

Ανάκυκλος Περιβαλλοντική

ΚΙΝΑΜΕ – Κίνημα Αμεσοδημοκρατίας

Κίνημα Ζωής Κύπρου

ΝΕΔΑ – Νέα Διεθνιστική Αριστερά

Σύνδεσμος Περιβάλλοντος και Προώθησης Λεύκας

Loader