Οι Έλληνες είναι οι πιο αγχωμένοι πολίτες στον πλανήτη Γη
Σε όλον τον κόσμο, οι άνθρωποι θυμώνουν, αγχώνονται και πιέζονται όλο και περισσότερο με την πάροδο των ετών, σύμφωνα με τη νέα διεθνή έρευνα της Gallup για τον δείκτη συναισθημάτων, που φέρνει στην πρώτη θέση του άγχους την Ελλάδα.
Στη μελέτη συμμετείχαν 150.000 άνθρωποι από 143 χώρες, με το 33% εξ αυτών να δηλώνουν ότι υποφέρουν από στρες, ενώ ένας στους πέντε αντιμετωπίζει συναισθήματα θυμού και απογοήτευσης. Η ετήσια έκθεση της Gallup για τα συναισθήματα των ανθρώπων ανά την υφήλιο, κατατάσσει το Τσαντ ως την χώρα των πιο αρνητικών συναισθηματικά εμπειριών, ενώ δεύτερος είναι ο Νίγηρας.
Στον αντίποδα, η χώρα που οι πολίτες της έχουν κατά κύριο λόγο την πιο θετική διάθεση και συναισθήματα είναι η Παραγουάη. Την πεντάδα των χωρών με τον υψηλότερο δείκτη «θετικών εμπειριών» συμπληρώνουν ο Παναμάς, η Γουατεμάλα, το Μεξικό και το Ελ Σαλβαδόρ.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα αντανακλούν την κουλτούρα αυτών των κοινωνιών που εστιάζει στα θετικά της ζωής. Αντίθετα οι χώρες με τον υψηλότερο δείκτη αρνητικών συναισθημάτων είναι το Τσαντ, ο Νίγηρας, η Σιέρρα Λεόνε, το Ιράκ και το Ιράν. Εφτά στους δέκα πολίτες από το Τσαντ δηλώνουν ότι δυσκολεύτηκαν να εξασφαλίσουν ακόμα και το φαγητό τους μέσα στη χρονιά. Το 61% υπέστησαν φυσικό πόνο.
Παρ' όλα αυτά, οι πιο αγχωμένοι πολίτες στον πλανήτη - για τρίτη συνεχόμενη χρονιά - παραμένουν οι Έλληνες, σε ποσοστό 59%. Ακολουθούν οι ενήλικοι Αμερικανοί των ΗΠΑ με 55%, επίσης ψηλότερα από τους πολύπαθους πολίτες του Τσαντ (51%).
Οι ερευνητές εστίασαν ιδιαίτερα στην καθημερινότητα των ερωτηθέντων, δίνοντας έμφαση ακόμα και στο πώς ήταν η προηγούμενη ημέρα των εθελοντών, πριν τη συνέντευξη. «Χαμογέλασες χθες; Γέλασες; Σου φέρθηκαν με σεβασμό;», είναι μόνο μερικές από τις ερωτήσεις που κλήθηκαν να απαντήσουν 150.000 από όλη τη Γη. «Έμαθες κάτι ενδιαφέρον χθες; Έκανες κάτι ενδιαφέρον;»
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το άγχος σημείωσε νέο παγκόσμιο ρεκόρ, με την Ελλάδα στην κορυφή. Η θλίψη και η ανησυχία επίσης αυξήθηκαν σε παγκόσμια κλίμακα, αφού το 39% των ερωτηθέντων απάντησαν πως την προηγούμενη ημέρα της συνέντευξης ήταν ανήσυχοι και το 35%, στρεσαρισμένοι.