Αν κοιτάξεις τον γλάρο επίμονα δεν θα σου κλέψει το σνακ, λέει νέα έρευνα

Αν κοιτάξεις τον γλάρο επίμονα δεν θα σου κλέψει το σνακ, λέει νέα έρευνα

Αν κοιτάξεις τον γλάρο επίμονα δεν θα σου κλέψει το σνακ, λέει νέα έρευνα
Οι ερευνητές επιχείρησαν τη δοκιμή σε 74 γλάρους

Οι παράκτιες πόλεις της Βρετανίας βρίσκονται σε «πόλεμο» με τους γλάρους, καλώντας τους επισκέπτες να μην ταΐζουν τα πουλιά, σε μια προσπάθεια να τα σταματήσουν να κλέβουν σκαν, όπως πατατάκια, από τα χέρια των τουριστών.

Στα κάγκελα των παραλιακών πεζόδρομων έχουν τοποθετηθεί προειδοποιητικές πινακίδες, αλλά μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Exeter έδειξε ότι υπάρχει ευκολότερος τρόπος για τους τουρίστες να αποτρέπουν τους γλάρους – απλά να τους κοιτάζουν επίμονα.

Η έρευνα έδειξε ότι όταν ένας άνθρωπος τους κοίταζε επίμονα, οι γλάροι καθυστερούσαν κατά 21 δευτερόλεπτα να προσεγγίσουν ένα παρακείμενο σακουλάκι με πατατάκια.

«Οι γλάροι συχνά θεωρούνται επιθετικοί και έτοιμοι να πάρουν φαγητό από τους ανθρώπους, γι’ αυτό με ενδιαφέρον παρατηρήθηκε ότι οι πλείστοι δεν προσέγγιζαν κατά τη διάρκεια των δοκιμών μας», δήλωσε η κύρια συγγραφέας Madeleine Goumas, του Κέντρου Οικολογίας και Διατήρησης στην Πανεπιστημιούπολη Penryn του Exeter στην πόλη Cornwall.

Οι ερευνητές επιχείρησαν τη δοκιμή σε 74 γλάρους, αλλά οι περισσότεροι πέταξαν μακριά ή απλά δεν προσέγγισαν. Μόνο 27 προσέγγισαν την τροφή και 19 συμπλήρωσαν τις δοκιμές.

«Από εκείνους που προσέγγισαν, οι πλείστοι χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο όταν τους παρακολουθούσαμε», είπε η Goumas. Πρόσθεσε ότι «κάποιοι δεν πήραν καθόλου την τροφή, ενώ άλλοι απλά δεν πρόσεξαν ότι άνθρωπος τους κοίταζε επίμονα».

(ΚΥΠΕ-Reuters)

Loader