11 Apr 2019

Έλληνες και Κύπριοι στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο

Δες από κοντά την συγκλονιστή έκθεση στο Πολιτιστικό της Τράπεζας Κύπρου

Κάτω από τον γενικό τίτλο «1940 | Πρόσωπα και Εικόνες. Kύπρος - Ελλάδα» πραγματοποιείται αυτό το διάστημα μία έκθεση σημείο-αναφοράς για την χώρα μας.

Η έκθεση «1940 | Πρόσωπα και Εικόνες. Kύπρος - Ελλάδα», που τιμά τους αφανείς ήρωες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εγκαινιάστηκε πρόσφατα στο Πολιτιστικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου, από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη.

Ξεχωριστή και σημαίνουσα η παρουσία παλαιών πολεμιστών και γυναικών αγωνιστριών εν ζωή, που ιδιαίτερα συγκινημένοι αναπόλησαν τις στιγμές του μεγαλείου και της αξιοπρέπειας στον βωμό της ελευθερίας.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Κύπρο και την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Ελλάδας και της Βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας στη Λευκωσία.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους Κύπριους εθελοντές στον τιτάνιο κοινό αγώνα αντίστασης, όπως είπε, κατά του φασισμού εθελοντικά. Όπως τόνισε «συνεισφέραν τα μέγιστα: αφενός αγωνιζόμενοι με ηρωισμό και αυταπάρνηση στα μέτωπα του πολέμου δίπλα στις δυνάμεις των Συμμάχων, και αφετέρου με την κάθε τρόπο υλική, οικονομική και ηθική συμπαράσταση μια πρωτοβουλία που ανελήφθη από την Εθναρχούσα Εκκλησία και ενεπλάκη το σύνολο του λαού, γυναίκες, αυτοί, αγρότες και εργάτες».

Ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Χρήστος Σίμος, εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, πως «δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τα πρόσωπα των 17.000 Κύπριων εθελοντών, οι οποίοι στρατεύτηκαν στο «Κυπριακό Σύνταγμα» κάτω από την ηγεσία της τότε αποικιοκρατικής κυβέρνησης της Μεγάλης Βρετανίας στην Κύπρο».

Στον δικό του χαιρετισμό ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο κ. Ηλίας Φωτόπουλος επεσήμανε ότι «σήμερα έχουμε τη χαρά να βρισκόμαστε στην τέλεση των εγκαινίων μιας ξεχωριστής έκθεσης με ιδιαίτερα υψηλό συμβολισμό και μηνύματα». «Μέσα από εικόνες, φωτογραφίες και ενθυμήματα της εποχής», ανέφερε, «γίνεται προσπάθεια ανασύστασης της ατμόσφαιρας ηρωικών και πένθιμων γεγονότων μιας παγκόσμιας σύρραξης, αφού μνήμες ζωντανές πλέον, ελάχιστες υπάρχουν. Στο πλαίσιο της έκθεσης επιχειρείται να αποτυπωθεί, μια πιο συγκεκριμένη περίοδος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που συνδέεται με τη συμμετοχή Ελλάδας και Κύπρου στον πόλεμο».

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου κ. Συμεών Μάτσης στο χαιρετισμό του ανέφερε πως «η έκθεση στοχεύει να μιλήσει για την κοινότητα των θυμάτων στο μέτωπο, αναδεικνύοντας τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης στη σύγκρουσή της με το αναπόδραστο της ιστορίας, μέσα στην ισοπεδωτική και άτεγκτη βιαιότητά του». Όπως είπε «ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος αποτέλεσε το “σημείο μηδέν” του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πολιτισμού. Ελλάδα και Κύπρος πλήρωσαν βαρύ τίμημα στον Πόλεμο, προσφέροντας χιλιάδες νεκρούς – στρατιώτες και αμάχους - στον βωμό της ανθρώπινης ελευθερίας».

Ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο, Stephen Lillie, στον δικό του χαιρετισμό του ανέφερε ότι «η έκθεση αποτελεί ένα θετικό βήμα προς την ενίσχυση της προβολής της συμμετοχής της Κύπρου στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους». «Mαθαίνοντας για και από το παρελθόν είναι σημαντικό για κάθε έθνος. Η Κύπρος διαθέτει αρκετές αξιοθαύμαστες ιστορίες να διηγηθεί από αυτό το κεφάλαιο της ιστορίας της: για κοινότητες που εργάζονται μαζί για το κοινό καλό, που υπερασπίζονται την ελευθερία, που παρέχουν προστασία σε όσους τη χρειάζονται, και διακρίνονται για την εργατικότητά τους», επεσήμανε.

Η Επιμελήτρια της έκθεσης Κατερίνα Λουί Νικήτα στο δικό της καλωσόρισμα ανέφερε πως «πρόθεση της έκθεσης δεν είναι να εξυμνήσει τις επιτυχίες στα μέτωπα των μαχών, ούτε να προβάλει τις δάφνες των νικητών και το όνειδος των νικημένων. Επιδίωξη της είναι, κυρίως, να μιλήσει για την κοινότητα των θυμάτων, αναδεικνύοντας τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης στη σύγκρουσή της με το αναπόδραστο της ιστορίας, μέσα στην ισοπεδωτική και άτεγκτη βιαιότητά του».

Στο πλαίσιο της έκθεσης παρουσιάζεται και το φωτογραφικό project του Δημήτρη Βαττή, «Οι Ξεχασμένοι ενός Πολέμου», που αφορά τους Κύπριους βετεράνους που συστρατεύθηκαν στον αγώνα κατά του Ναζισμού. Τα κείμενα έγραψαν ο δρ Πέτρος Παπαπολυβίου, Ιστορικός, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και ο Στέλιος Κυμιωνής, Ιστορικός.


Διάρκεια έκθεσης: 10 Απριλίου 2019 – 31 Δεκεμβρίου 2019
Ώρες λειτουργίας: Δευτ. – Κυρ. 10:00 - 19:00
Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου
Φανερωμένης 86-90, Λευκωσία
Για πληροφορίες: 22 128157
www.boccf.org

Δες κι αυτά

Νέα