Διζωνική, επαναπροσέγγιση και μια Κύπρο χωρίς εγγυήσεις, ζητούν οι οργανωμένοι μαθητές

Διζωνική, επαναπροσέγγιση και μια Κύπρο χωρίς εγγυήσεις, ζητούν οι οργανωμένοι μαθητές

Διζωνική, επαναπροσέγγιση και μια Κύπρο χωρίς εγγυήσεις, ζητούν οι οργανωμένοι μαθητές
Εξέδωσαν ψήφισμα για το Κυπριακό

Το 21ο Συνέδριο της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών, το οποίο συνήλθε στις 28 Μαρτίου 2019, διαπιστώνει:

Το Κυπριακό είναι πρόβλημα διεθνές, ξένης εισβολής, κατοχής, εποικισμού, εθνικού ξεκαθαρίσματος που επιβλήθηκε με τη βία των όπλων. Πρόβλημα συνεχιζόμενης καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιορισμού των βασικών ελευθεριών των Κύπριων πολιτών.

Στα 45 σχεδόν χρόνια που μας χωρίζουν από το προδοτικό πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β’ και τη βάρβαρη Τουρκική Εισβολή, το κυπριακό πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει άλυτο, με αποτέλεσμα να συντηρούνται οι κίνδυνοι για παγίωση των τετελεσμένων της εισβολής, για την επιβίωση του κυπριακού λαού και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

Η Κύπρος και ο λαός της βιώνουν ακόμα το δράμα της βίαιης διαίρεσης και της τουρκικής κατοχής ενός σημαντικού μέρους της πατρίδας μας, με ξεριζωμένο το ένα τρίτο του πληθυσμού και την πολιτιστική μας κληρονομιά να καταστρέφεται.

Η επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο, του λαού μας, αποτελεί μεγάλη επιδίωξη για την δική μας πλευρά. Ενότητα στη βάση αρχών, ενότητα στην διακηρυγμένη θέση της πλευράς μας για επίτευξη λύσης που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα όλου του λαού μας (Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμένιων, Μαρωνιτών, Λατίνων).

Οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος αποτελούν το μόνο εφικτό τρόπο για την επανένωση του τόπου και του λαού μας. Οι συνομιλίες αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε στασιμότητα λόγω της αδιαλλαξίας της Τουρκίας και της αλληλοεπίρριψης ευθυνών από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

Το 21ο Συνέδριο της ΠΣΕΜ, λαμβάνοντας υπόψη τις πιο πάνω διαπιστώσεις, αποφάσισε:

Διεκδικούμε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στη βάση της πολιτικής ισότητας των δύο κοινοτήτων, των Συμφωνιών του 1977 και 1979 και στη βάση των αρχών και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου.

  1. Θεωρούμε απαραίτητη, την συστράτευση όλων, (πολιτική ηγεσία, κοινωνικά σύνολα, πολίτες, φοιτητές και μαθητές) γύρω από τον στρατηγικό στόχο της δικής μας πλευράς – τη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.

  2. Γνωρίζοντας πως ο μόνος τρόπος για να εξευρεθεί λύση είναι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων, ως ΠΣΕΜ ζητούμε την άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με ουσιαστικό διάλογο και χωρίς παλινδρομήσεις.

  3. Καλούμε τους δύο ηγέτες να μην συνεχίσουν τις προσπάθειες αλληλοεπίρριψης ευθυνών, αφού με αυτό τον τρόπο οδηγούν τον τόπο σε καταστροφικές συνέπειες αντί σε ουσιαστικά αποτελέσματα για το κυπριακό πρόβλημα.

  4. Το συντομότερο δυνατό θα πρέπει να επανενωθεί η πατρίδα και ο λαός μας. Εκφράζουμε την ετοιμότητα να συνεχίσουμε ακατάπαυστα τον αγώνα για τον τερματισμό των τετελεσμένων της κατοχής, την επανένωση του λαού μας, την αποχώρηση όλων των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, τον τερματισμό του εποικισμού και την αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου.

  5. Ως μαθητικό κίνημα, απαιτούμε όπως το εκπαιδευτικό σύστημα μας γαλουχεί με τα ιδανικά της ειρήνης, της επαναπροσέγγισης και της συμφιλίωσης. Επομένως, καλούμε κάθε νέο και νέα της Κύπρου να γυρίσει την πλάτη σε πολιτικές που σπέρνουν το φανατισμό, τη μισαλλοδοξία και τη διχόνοια.

  6. Ως μαθητές δεν θα δεχτούμε λύση με επεμβατικά δικαιώματα, ξένους στρατούς και εγγυητές και δεν θα δεχτούμε καμία εμπλοκή της Κύπρου στο ΝΑΤΟ και στα παρακλάδια του.

  7. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά και έμπρακτα την πολιτική της επαναπροσέγγισης των δύο κοινοτήτων, ως στοιχείο του αντικατοχικού αγώνα για επανένωση του νησιού. Υποστηρίζουμε την ανάπτυξη σχέσεων φιλίας, συνεργασίας, αδελφοσύνης και κοινού αγώνα μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για μια Κύπρο ελεύθερη, επανενωμένη, ανεξάρτητη, ομοσπονδιακή, εδαφικά ακέραιη και αποστρατιωτικοποιημένη, για όλα τα παιδιά της.

  8. Οι μαθητές στέλνουμε ένα δυνατό μήνυμα αποφασιστικότητας, να εργαστούμε όλοι για τη συντομότερη επίλυση του Κυπριακού. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε στο πλευρό του λαού μας μέχρι την τελική δικαίωση, που θα έλθει με την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας.

Loader