Ό,τι πιο σοβαρό είχε να κάνει η Τροχαία Κύπρου

Ό,τι πιο σοβαρό είχε να κάνει η Τροχαία Κύπρου

Ό,τι πιο σοβαρό είχε να κάνει η Τροχαία Κύπρου
Θεραπεία αντί για ποινές στους χρήστες οδηγούς

Σε 15 ημέρες θα είναι έτοιμα πρωτόκολλα για τους χρήστες που συλλαμβάνονται να οδηγούν υπό την επήρεια ναρκωτικών ώστε να τους παρέχεται η δυνατότητα θεραπείας στο πλαίσιο της διαδικασίας δίωξης με ανάλογη πορεία στη διαχείριση του αδικήματος.

Η απόφαση λήφθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό το φως των ανησυχητικών στοιχείων που παρουσίασαν οι 104 έλεγχοι νάρκοτεστ που διενεργήθηκαν από τις 25 Ιανουαρίου μέχρι τις 2 Απριλίου 2018.

Κατά την προαναφερθείσα περίοδο 70 οδηγοί μετά την αποστολή του δείγματος στο χημείο εντοπίστηκαν θετικοί και οι 33 ήταν ηλικίας από 15 μέχρι 24 ετών (45,95%), οι 31 ηλικίας από 25 μέχρι 39 ετών (45,95%) και 6 ηλικίας από 40 μέχρι 59 ετών (8,11%).

Με βάση τα στοιχεία που τέθηκαν στη σύσκεψη από τους θετικούς οδηγούς οι 48 (67,57%) ήταν Ελληνοκύπριοι, 1(1,37%) ήταν Τουρκοκύπριος και 21 ήταν αλλοδαποί (31,08%). Κανένας τουρίστας με βάση τα στοιχεία αυτά δεν συνελήφθη να οδηγεί υπό την επήρεια ναρκωτικών.

Οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν ήταν 21 από το Τμήμα Τροχαίας Αρχηγείου που εντόπισε 14 θετικούς οδηγούς, 8 από την τροχαία Λευκωσίας όπου εντοπίστηκαν 7 θετικοί, 24 έλεγχοι από την τροχαία Λεμεσού με 20 θετικούς, 18 έλεγχοι από την τροχαία Λάρνακας με 5 θετικούς, 21 έλεγχοι από την τροχαία Πάφου με 17 θετικούς, 9 από την τροχαία Αμμοχώστου με 7 θετικούς και 3 έλεγχοι από την τροχαία Μόρφου με κανένα θετικό.

Από τους 70 θετικούς οδηγούς οι 68 ήταν άνδρες και οι 2 γυναίκες.

Σε δηλώσεις που ακολούθησαν τη σύσκεψη, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν οι ευκαιρίες που μπορεί να παράσχει η πολιτεία στους οδηγούς που συλλαμβάνονται να οδηγούν υπό την επήρεια ναρκωτικών, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα των ελέγχων νάρκοτεστ δεν μπορούν να αφήσουν κάποιον αδιάφορο.

Επισημαίνοντας ότι τους τελευταίους δύο μήνες περίπου, από τους ελέγχους που έγιναν, 74 άτομα που οδηγούσαν υπό την επήρεια ναρκωτικών, (με βάση τα στοιχεία, οι 4 αρνήθηκαν να δώσουν δείγμα για επιβεβαίωση από το χημείο), ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι ο στόχος είναι αυτοί που συλλαμβάνονται να οδηγούν υπό την επήρεια ναρκωτικών, ανάλογα με την ηλικία τους και την ουσία που χρησιμοποιούν, να παραπέμπονται σε θεραπείες.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ακόμα πως έγινε συνεννόηση Αστυνομίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες και την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων ώστε αυτός που θα συλλαμβάνεται να οδηγεί υπό την επήρεια ναρκωτικών να επικοινωνεί μαζί του η Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών και ακολούθως να παροτρύνεται να ενταχθεί σε πρόγραμμα θεραπείας.

Παρατηρώντας ότι οι περισσότεροι χρήστες που εντοπίστηκαν να οδηγούν υπό την επήρεια είναι ηλικίας 16 μέχρι 40 ετών, εξήγησε ότι σε αυτές τις ηλικίες θα προτείνονται ένα από τα δύο πρωτόκολλα συνεργασίας, ένα για τους χρήστες μέχρι 24 ετών και οι οποίοι αν διεκπεραιώσουν το προτεινόμενο πρόγραμμα θα μπορούν να επωφεληθούν μη ποινικής δίωξης από τον Γενικό Εισαγγελέα και το άλλο για ηλικίες από 25 μέχρι 40 που θα μπορούν να επωφεληθούν της θεραπείας που θα προτείνει η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων και αφού την ολοκληρώσουν θα μπορούν να επικαλεστούν τη θεραπεία ενώπιον Δικαστηρίου ως ελαφρυντικό και προς αξιοποίηση της νομοθεσίας για τους χρήστες, που προβλέπει διαδικασία θεραπείας ενόσω η ποινική υπόθεση θα εκκρεμεί ενώπιον Δικαστηρίου.

Τα προγράμματα θεραπείας είναι αδήριτη ανάγκη μετά τα όσα διαπιστώσαμε μέσα από τους ελέγχους, είπε ο κ. Νικολάου.

Πηγή

Loader