Αυξάνεται η βία σε βάρος των τουριστών στους δρόμους της Βαρκελώνης

Αυξάνεται η βία σε βάρος των τουριστών στους δρόμους της Βαρκελώνης

Αυξάνεται η βία σε βάρος των τουριστών στους δρόμους της Βαρκελώνης
Η αμερικανική πρεσβεία έχει εκδόσει ταξιδιωτική οδηγία

Παρόλο που η Βαρκελώνη είναι από καιρό διαβόητη για τους πορτοφολάδες και τις κλοπές, οι περιπτώσεις αυτές σπάνια περιλάμβαναν βία. Ωστόσο, σύμφωνα με αξιωματούχους της αστυνομίας, έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής 5.331 βίαιες ληστείες στο δρόμο, αύξηση 30% σε σχέση με το 2018. Οι καταστηματάρχες έχουν επίσης αναφέρει μια απότομη αύξηση των βίαιων ληστειών.

Το μαχαίρι έχει χρησιμοποιηθεί ως όπλο σε τουλάχιστον 100 εγκλήματα όπως οι ληστείες, τους τελευταίους μήνες. Οι επικριτές του δικαστικού συστήματος λένε ότι πολλοί κλέφτες λειτουργούν με ατιμωρησία εξαιτίας ενός νόμου ο οποίος ορίζει ότι η κλοπή αντικειμένων αξίας μικρότερης των 400 ευρώ είναι παράπτωμα. Παρά τις διαβεβαιώσεις της δήμαρχου της Βαρκελώνης, Ada Colau, ότι η πόλη είναι ασφαλής «αλλά έχει κάποια προβλήματα», η αμερικανική πρεσβεία έχει εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία για τους πολίτες της και ζητά να προσέχουν επισημαίνοντας τους κινδύνους στη Βαρκελώνη.


ΔΙΑΒΑΣΕ: Bye Bye Βαρκελώνη - Βασανιστικά τα ερωτήματα


Σύμφωνα με τη Guardian, κάποιοι λένε ότι η άνοδος του βίαιου εγκλήματος οφείλεται στην εισροή ασυνόδευτων ανηλίκων, νεαρών αγοριών κυρίως από το Μαρόκο, καθώς περισσότεροι από 6.000 έφτασαν στην πόλη τα τελευταία δύο χρόνια και για τους οποίους υπάρχουν λίγες διευκολύνσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με την αστυνομία, η συντριπτική πλειοψηφία δεν συμμετείχε σε εγκληματική δραστηριότητα.

Οι αστυνομικοί και οι νομικοί εμπειρογνώμονες αδυνατούν να εξηγήσουν γιατί πολλοί από τους μη βίαιους κλέφτες που δρούσαν στην πόλη εδώ και χρόνια τώρα χρησιμοποιούν βία. Το βίαιο έγκλημα έφθασε σε παρόμοια αιχμή το καλοκαίρι του 2012, αλλά υποχώρησε σταθερά μέχρι το 2016 προτού αυξηθεί ξανά.

Ο κύριος παράγοντας φαίνεται να είναι η αύξηση του τουρισμού, με πολλούς επισκέπτες να αποδεικνύουν ότι είναι εύκολη λεία για τους κλέφτες.Το Ciutat Vella, το παλιό τμήμα της πόλης που προσελκύει τους περισσότερους τουρίστες, έχει το υψηλότερο επίπεδο σε ληστείες στους δρόμους. Κατά το παρελθόν έτος, υπήρξε επίσης αύξηση των συμμοριών που άρπαζαν βίαια ακριβά ρολόγια.

Πηγή: www.lifo.gr

Loader