21 Mar 2019

Πώς ανάβει το Άγιο Φως; «Με αναπτήρα, πώς αλλιώς;»

Σαματάς και σάλος στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων από βιβλίο Έλληνα δημοσιογράφου

Την αντίδραση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων έχει προκαλέσει βιβλίο του δημοσιογράφου Δημήτρη Αλικάκου για την «κατάρριψη του μεγαλύτερου θρησκευτικού "μύθου"» με το Άγιο Φως, όπως λέει ο ίδιος, παραθέτοντας μαρτυρίες ιεραρχών.

Σάλο και αντιδράσεις έχει προκαλέσει ένα νέο βιβλίο του δημοσιογράφου Δημήτρη Αλικάκου σχετικά με το Άγιο Φως.

Στο βιβλίο με τίτλο «Λύτρωση — Περί του Αγίου Φωτός» από τις εκδόσεις «Εκκρεμές», ο δημοσιογράφος παραθέτοντας μεταξύ άλλων μαρτυρίες, ισχυρίζεται ότι απαντά στο ερώτημα «πώς ανάβει το Άγιο Φως» με την «πρώτη απόλυτη τεκμηρίωση».

«Η κατάρριψη του μεγαλύτερου θρησκευτικού "μύθου". Η αλήθεια για το "θαύμα των θαυμάτων"», είναι οι φράσεις που χρησιμοποιούνται για την προβολή του βιβλίου, σε βίντεο που έχει αναρτήσει ο συγγραφέας στο Facebook.

Ο ίδιος έχει επίσης δημοσιεύσει σε βίντεο απόσπασμα συνομιλίας με τον εν ενεργεία σκευοφύλακα του Πανάγιου Τάφου, Αρχιεπίσκοπο Ισίδωρο, ο οποίος λέει ότι «το πώς ανάβει το Άγιο Φως και πώς καθαγιάζεται, είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Ο καθαγιασμός είναι το θαύμα».

«Περνάμε μπροστά από το παρεκκλήσι των Αρμενίων, των Μυροφόρων, και στέκομαι μπροστά στην είσοδο του Παναγίου Τάφου και περιμένει εκείνη την ώρα ο δραγουμάνος να βγάλει το κερί που έχουν σφραγίσει το Κουβούκλιο», περιγράφει ο σκευοφύλακας.

Στο ερώτημα πόση ώρα μένει μέσα στον Πανάγιο Τάφο, απαντά «το πολύ ένα λεπτό».

Όταν ο δημοσιογράφος τον ρωτά τι κάνει αφού αφήσει την κανδήλα, ο ίδιος εμφανίζεται διστακτικός. «Να το πούμε στην κάμερα;» ρωτά με τον δημοσιογράφο να απαντά καταφατικά. «Δεν ξέρω αν είναι σωστό τώρα. Η μαρτυρία», συνεχίζει ο Αρχιεπίσκοπος Ισίδωρος.

Η συνέχεια της μαρτυρίας δεν έχει παρουσιαστεί μέχρι στιγμής σε βίντεο. Περιλαμβάνεται, ωστόσο, στο βιβλίο, με τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 να παρουσιάζει το επίμαχο απόσπασμα κατόπιν άδειας που έλαβε από τον συγγραφέα:

«"Ακούστε. Το καντήλι μπαίνει σβηστό από μένα, όλος ο κόσμος το βλέπει μέσα από την τηλεόρασή του. Όμως όταν ο Πατριάρχης εισέρχεται στον Πανάγιο Τάφο το βρίσκει αναμμένο…"

Ήθελε να συνεχίσει, αλλά τον διέκοψα — τόση ήταν η ένταση που ένιωθα. "Πώς είναι δυνατόν; Πώς μπορεί και γίνεται αυτό; Ποιος το ανάβει;" Τη δυνατή φωνή μου τη διαδέχθηκε ένας σχεδόν ψίθυρος:

"Εγώ το ανάβω…"

Τον διέκοψα πάλι με την πιο ανόητη ερώτηση που μπορεί να κάνει άνθρωπος. "Πώς; Με ποιον τρόπο;" Η απάντηση είχε έναν τόνο συντριβής:

"Με έναν αναπτήρα, τι άλλο;"».

Σε επιστολή του, το Πατριαρχείο κάνει λόγο για συνεντεύξεις που έγιναν «παράνομα, εν αγνοία των συνομιλητών» του δημοσιογράφου και «χωρίς τη συγκατάθεσή τους».

«Οι όποιες βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις ισχυρίζεται πως έχει στην διάθεσή του έλαβαν χώρα παρανόμως, εν αγνοία των συνομιλητών του, και χωρίς φυσικά την απαραίτητη συγκατάθεσή τους», σημειώνεται.

Το Πατριαρχείο κατηγορεί επίσης τον δημοσιογράφο για «δόλια συρραφή».

«Από όσα βίντεο είδαν το φως της δημοσιότητας είναι προφανής η δόλια συρραφή (μοντάζ) με σκοπό την εξαγωγή του "επιθυμητού" αποτελέσματος, ενέργεια η οποία εκτός από ηθικά κατακριτέα, είναι και ποινικώς ελεγκτέα».

«Ήδη έχει δρομολογηθεί προς την εταιρία google κάθε απαραίτητη νόμιμη ενέργεια για αφαίρεση των επίμαχων βίντεο από το διαδίκτυο ως προϊόντων παράνομης υποκλοπής, που περιέχουν παραπλανητικό και συκοφαντικό περιεχόμενο και δυσφημούν πρόσωπα και Αλήθειες της Πίστεώς μας. Σε κάθε περίπτωση ρητά επιφυλασσόμαστε παντός εν γένει νομίμου δικαιώματός μας αναφορικά με τις απαραίτητες δικαστικές ενέργειες που εκ των πραγμάτων θα λάβουν χώρα», προστίθεται.

Παράλληλα, το Πατριαρχείο κατηγορεί τον συγγραφέα ότι στόχο έχει να σκανδαλίσει τους πιστούς και να αποκομίσει οικονομικό όφελος.

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣE ΕΠΙΣΗΣ: Είναι ανάγκη να ζούμε κάθε χρόνο την ίδια γελοιότητα;

Δες κι αυτά

Νέα