Πώς να προστατεύσεις τον σκύλο σου από τον καύσωνα;

Πώς να προστατεύσεις τον σκύλο σου από τον καύσωνα;

Πώς να προστατεύσεις τον σκύλο σου από τον καύσωνα;
Τι πρέπει να ξέρεις και τι πρέπει να αποφύγεις

Κατά την διάρκεια των ημερών που διανύουμε, και αυτών που έρχονται, ενδέχεται ο σκύλος σας να ζεσταθεί υπερβολικά. Καλό είναι να ξέρεις τι να αποφύγεις ή πως να το αντιμετωπίσεις. Τα σκυλιά έχουν εγγενή ευαισθησία στη θερμοπληξία, ενώ αντιμετωπίζουν το θερμό περιβάλλον με πολύ διαφορετικό τρόπο από τους ανθρώπους.

Ο κύριος τρόπος τους είναι με το λαχάνιασμα. Οι δύο παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν θερμοπληξία στους σκύλους είναι: Αν έχουν μείνει κλεισμένοι σε ζεστά, κλειστά περιβάλλοντα από τα οποία δεν μπορούν να φύγουν και έτσι να αποβάλλουν τη ζέστη από το σώμα τους ή αν δεν έχουν αρκετό νερό να αντικαταστήσουν τις ποσότητες υγρών που χάνουν όταν λαχανιάζουν, πράγμα που οδηγεί σε αφυδάτωση.

Γι' αυτό, λοιπόν, ποτέ δεν αφήνουμε τους σκύλους μόνος τους στο αυτοκίνητο, αλλά ακόμα κι αν είμαστε μαζί τους, υπάρχουν πιθανότητες να πάθουν θερμοπληξία. Αν ταξιδεύετε με σκυλιά, να έχετε πάντα ανοιχτό το air condition χωρίς όμως να τα χτυπάει κατευθείαν, να τους παρέχετε φρέσκο νερό και να σταματάτε συχνά για διάλειμμα, βεβαιώνοντας πως το σκυλί σας νιώθει άνετα και είναι υγιές.


ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τελικά σε ποιες παραλίες επιτρέπονται οι σκύλοι στην Κύπρο;


Μία δεύτερη, λιγότερο γνωστή κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει θερμοπληξία στον σκύλο σας, είναι η έντονη άσκηση όσο έχει πολλή ζέστη. Αν αυτό συμβεί το κατοικίδιό σας, μπορεί να καταρρεύσει, λαχανιασμένο, κατά τη διάρκεια της βόλτας του. Είναι πιθανό να αρνείται να σηκωθεί όταν το φωνάζετε και μπορεί να χρειαστεί να το σηκώσετε στα χέρια για να το μεταφέρετε.

Οι ιδιοκτήτες συχνά δεν καταλαβαίνουν πως ο σκύλος τους μπορεί να υποφέρει από θερμοπληξία και είναι εμφανές μόνο αν μετρήσει τη θερμοκρασία τους ο κτηνίατρος. Οι επιπτώσεις καθυστερημένης θεραπείας μπορεί να απειλήσει τη ζωή του.

-Αν παρατηρήσετε πως ο σκύλος σας λαχανιάζει πιο πολύ απ' το κανονικό, μεταφέρετέ τον σε μία πιο δροσερή και σκιερή περιοχή -ακόμα κι αν μοιάζει χαρούμενος να λιάζεται στον ήλιο.

-Τα σκυλιά με πολύ τρίχωμα μπορούν να επωφεληθούν από ένα γερό κούρεμα.

-Δίνετε λιγότερο φαγητό όταν έχει ζέστη, και ταίστε τον σκύλο σας νωρίς το πρωί ή νωρίς το βράδυ (η διαδικασία της πέψης προκαλεί περισσότερη θερμότητα απ' όσο φαντάζεστε).

Πώς να βοηθήσετε τον σκύλο σας αν έχει πάθει θερμοπληξία

Είναι δύσκολο να καταλάβετε αν ο σκύλος σας έχει πάθει θερμοπληξία χωρίς να πάρετε τη θερμοκρασία του. Αλλά αν ένα υγιές σκυλί πέσει στο έδαφος λαχανιασμένο στη διάρκεια καύσωνα, τότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες να είναι θερμοπληξία. Η άμεση αντιμετώπιση είναι πολύ σημαντική σε τέτοιες περιπτώσεις: ο βασικός κανόνας είναι να δροσίσετε το κατοικίδιό σας χωρίς να το κάνετε να κρυώνει.

-Ρίξτε κρύο νερό στο σώμα του

-Ένα σφουγγάρι ή μια πετσέτα σε κρύο νερό είναι επίσης μία καλή λύση.

-Μη δροσίσετε υπερβολικά τον σκύλο σας

Yπάρχει μεγάλος κίνδυνος να κρυώσετε περισσότερο απ' όσο πρέπει τον σκύλο σας, οπότε όταν σταματήσει το λαχάνιασμα και περπατάει κανονικά, μπορείτε να σταματήσετε τη διαδικασία.

Βεβαιωθείτε πως πίνει νερό

Ένας σκύλος που έχει πάθει θερμοπληξία χρειάζεται να δροσιστεί και από μέσα, οπότε δίνετέ του φρέσκο, δροσερό νερό μέχρι να βεβαιωθείτε πως έχει πιει αρκετό.

Πηγαίντε τον σκύλο σας στον κτηνίατρο

Μπορεί οι πρώτες βοήθειες να είναι απαραίτητες, αλλά η θερμοπληξία μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα εσωτερικά όργανα του σκύλου σας και τα σημάδια μπορεί να μην είναι εμφανή για πάνω από 24 ώρες. Γι' αυτό, αν υποψιάζεστε πως ο σκύλος σας έχει πάθει θερμοπληξία, μία βόλτα απ' τον κτηνίατρο θα μπορούσε να του σώσει τη ζωή.

Δώστε την ευκαιρία στον σκύλο σας να περάσει ένα όμορφο και δροσερό καλοκαίρι, όπως κι εσείς.

Πηγή

Loader