Πως ο εγκέφαλος ελέγχει τις λιγούρες

Πως ο εγκέφαλος ελέγχει τις λιγούρες

Πως ο εγκέφαλος ελέγχει τις λιγούρες
Όταν η δραστηριότητα σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου καταστέλλεται, η επιθυμία για τροφές πλούσιες σε θερμίδες αυξάνεται

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Γουότερλου εξηγεί πως ο εγκέφαλος ελέγχει την επιθυμία για φαγητό.

Όταν η δραστηριότητα σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου καταστέλλεται, η επιθυμία για τροφές πλούσιες σε θερμίδες αυξάνεται.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όταν μείωσαν προσωρινά τη δραστηριότητα στον πλάγιο προμετωπιαίο φλοιό, το σημείο του εγκέφαλου που ευθύνεται για τον αυτο-έλεγχο, οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν τα σνακ με πολλές θερμίδες πιο θετικά, πρόσεξαν περισσότερο τις εικόνες τέτοιων τροφίμων και ανέφεραν ισχυρή επιθυμία για να φάνε.

«Χρησιμοποιήσαμε διακρανιακή μαγνητική διέγερση για να καταστείλουμε προσωρινά το τμήμα του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην απαγόρευση. Αυτό συντέλεσε σε αύξηση της προσοχής σε φωτογραφίες τροφίμων με πολλές θερμίδες, καθώς και σε εντονότερες λιγούρες και μεγαλύτερη φυσικά κατανάλωση τέτοιων τροφών», εξηγεί ο Δρ Πήτερ Χαλλ, καθηγητής Δημόσιας Υγείας και Συστημάτων Υγείας στο βρετανικό πανεπιστήμιο.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 28 νεαρών ενηλίκων γυναικών που είχαν αναφέρει συχνές λιγούρες για τρόφιμα με πολλές θερμίδες. Το 89% αυτών κατανάλωσαν περισσότερες τροφές μετά την πραγματική καταστολή του πλάγιου προμετωπιαίου φλοιού, συγκριτικά με την εικονική διέγερση του εγκεφάλου.

Πηγή

Loader