Πώς θα γίνεται η αλλαγή φύλου στις κυπριακές ταυτότητες

Πώς θα γίνεται η αλλαγή φύλου στις κυπριακές ταυτότητες

Πώς θα γίνεται η αλλαγή φύλου στις κυπριακές ταυτότητες
Μετά τη διόρθωση φύλου και η διόρθωση της ταυτότητας

Τι έρχεται να διορθώσει το Ν/σ- Διόρθωση φύλου χωρίς χειρουργείο- Τι μας ανέφεραν ο Πρόεδρος των ΛΟΑΤΙ Κύπρου και ο σύμβουλος του ΠτΔ Κώστας Γαβριηλίδης

Του Αντρέα Πολυκάρπου για την Offsite

Αναφορικά με το Νομοσχέδιο τονίζεται ότι «αναγνωρίζει ως δικαίωμα του ανθρώπου το να αντιστρατεύεται την ίδια τη φύση του».

Παράλληλα, ξεκαθαρίζεται ότι «σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, όπου υπάρχει διαταραχή φύλου και ύστερα από τις αναγκαίες ιατρικές επεμβάσεις, θα μπορούσε να γίνει μία νομική διευθέτηση για καταχώριση μιας διενεργούμενης αλλαγής στο φύλο που είχε πριν δηλωθεί. Το να υπάρξει, όμως, νομοθετική ρύθμιση για κατοχύρωση του δικαιώματος επιλογής φύλου, εκτός του βιολογικού, χωρίς να υπάρχουν οι ιατρικές ή άλλες προϋποθέσεις, πιστεύουμε ότι αυτό αντιστρατεύεται τα ήθη του λαού, τις αντιλήψεις του περί ηθικής, περί φυσικού και φυσιολογικού».

Σε επικοινωνία που είχαμε με το Σύμβουλο του ΠτΔ και πρώην Πρόεδρο των ΛΟΑΤΙ Κύπρου κο Κώστα Γαβριηλίδη μας αναφέρθηκε ότι είναι ευχάριστο το γεγονός ότι έφτασε στη δημόσια διαβούλευση.

Όπως μας τόνισε, είμαστε από τις τελευταίες χώρες που δεν το εφαρμόσαμε ενώ παράλληλα, μπορεί και να καλυτερεύσει το κείμενο βάσει της διαβούλευσης και να φτάσει στη βουλή ένα αποδεκτό Ν/σ που θα λύνει όλα τα προβλήματα.

Είναι σημαντικό- όπως μας τόνισε ο κος Γαβριηλίδης, να ξεκαθαρίσουμε ότι ένα άτομο θα μπορεί στα χαρτιά να διορθώνει το φύλο του χωρίς χειρουργικές επεμβάσεις.

Το κείμενο βασίζεται πάνω στην έννοια του αυτοπροσδιορισμού. Γι’ αυτό το λόγο γίνονται συζητήσεις προκειμένου να μπει πρόνοια που θα δίνει την ευχέρεια χρόνου στα Trans άτομα ώστε να μην γίνεται επέμβαση σε αυτά χωρίς τη δική τους απόφαση και μόνο με την απόφαση των γιατρών. Αυτό δεν είναι μέσα στο Νόμο, όπως μας διευκρίνισε, αλλά γίνονται διαβουλεύσεις περί αυτού.

Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος των ΛΟΑΤΙ Κύπρου Νικόλας Τρύφωνος μας ανέφερε ότι η Εκκλησία παραμένει στις ίδιες αρχές και γίνεται αντιληπτό ότι δεν αντιλαμβάνονται ή δεν θέλουν να αντιληφθούν για ποιο πράγμα μιλάμε.

Σε γενικές γραμμές υπάρχει δυσκολία αντίληψης των θεμάτων αυτών από τον κόσμο. Σαν οργάνωση θέλουμε να ενημερώσουμε και να εξηγήσουμε για τα θέματα αυτά

Αναφορικά με το Ν/σ μας τόνισε ότι πρόκειται για νομική αναγνώριση. «Ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν έχει σχέση με την έκφραση φύλου. Μιλάμε για διόρθωση φύλου και όχι για αλλαγή».

«Το κάθε άτομο έχει την αξιοπρέπεια του αλλά και το δικαίωμα στο σώμα του. Ως κράτος οφείλουμε να διαφυλάσσουμε αυτό το δικαίωμα ως ευρωπαϊκή χώρα. Για τον υπόλοιπο κόσμο δεν αλλάζει τίποτα. Πρόκειται για την αντίληψη που έχουμε για το φύλο».

Εν σχέσει με το ζήτημα των διαφυλικών ατόμων (Trans) μας ανέφερε ότι από την ηλικία των 12 χρόνων δεκάδες διαφυλικά άτομα χειρουργούνται στην Κύπρο χωρίς να ερωτηθουν καν τα ίδια. Αυτό το Ν/σ θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει και τα διαφυλικά άτομα τα οποία θα μπορούν πλέον να αποφασίζουν μόνα τους σε μια μεγαλύτερη ηλικία.

«Υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων που μεγαλώνουν και νιώθουν ότι το σώμα τους δεν τους εκφράζει. Άτομα τα οποία δεν νιώθουν το φύλο τους με τη στερεοτυπική έννοια του όρου».

Υπάρχουν, μάλιστα, περιπτώσεις- όπως μας ανέφερε- αρκετών νεαρών ατόμων τα οποία δεν ταυτίζονται με το φύλο τους και αντικρούονται με το σώμα τους. «Και το να κρατάς ένα άτομο μέχρι τα 18 του για να αιτηθεί την διόρθωση φύλου (σς νομική διαδικασία και όχι χειρουργική) θα μπορούσε να αλλάξει με το νέο Ν/σ. Ένα άτομο πλέον θα μπορεί να διορθώνει το φύλο του αφού ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν έχει σχέση με την έκφραση του φύλου. Πρόκειται για το πως αντιλαμβανόμαστε εμείς τον εαυτό μας».

Τι αλλάζει το Ν/σ

Βάσει του νέου Ν/σ, ως ταυτότητα φύλου θεωρείται ο εσωτερικός και προσωπικός τρόπος με τον οποίο το ίδιο το πρόσωπο βιώνει το φύλο του, ανεξάρτητα από το φύλο που καταχωρήθηκε κατά τη γέννησή του με βάση τα βιολογικά του χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, το εν λόγω Ν/σ το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, ξεκαθαρίζει ότι η ταυτότητα φύλου περιλαμβάνει την προσωπική αίσθηση του σώματος, καθώς και την κοινωνική και εξωτερική έκφραση του φύλου, τα οποία αντιστοιχούν στη βούληση του προσώπου. Αναφορικά με την προσωπική αίσθηση του σώματος τονίζεται ότι αυτή συνδέεται και με αλλαγές που οφείλονται σε ιατρική αγωγή ή άλλες ιατρικές επεμβάσεις.

Διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου

Σε περίπτωση ασυμφωνίας μεταξύ ταυτότητας φύλου και καταχωρισμένου φύλου το πρόσωπο μπορεί να ζητήσει τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου του, ώστε αυτό να αντιστοιχεί στη βούληση, στην προσωπική αίσθηση του σώματος και στην εξωτερική του εικόνα.

Για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου απαιτείται πλήρης δικαιοπρακτική ικανότητα, με εξαίρεση τους ανήλικους που έχουν συμπληρώσει το δέκατο έβδομο (17ο) έτος της ηλικίας τους, εφόσον υπάρχει ρητή συναίνεση των ασκούντων τη γονική τους μέριμνα και τους ανηλίκους που έχουν συμπληρώσει το δέκατο πέμπτο (15ο) έτος της ηλικίας τους, εφόσον υπάρχει επιπλέον θετική γνωμάτευση διεπιστημονικής Επιτροπής που συστήνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Υγείας για δύο (2) έτη, στην οποία μετέχουν:

ένας παιδοψυχίατρος, ένας ψυχίατρος, ένας ενδοκρινολόγος, ένας παιδοχειρούργος, ένας ψυχολόγος, ένας κοινωνικός λειτουργός και ένας παιδίατρος, ως Πρόεδρος,

Το Νομοσχέδιο περιλαμβάνει ως προϋπόθεση για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου το να μην είναι έγγαμο το άτομο που την επιθυμεί.

Παράλληλα, πλέον, για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου δεν απαιτείται να βεβαιώνεται ότι το πρόσωπο έχει υποβληθεί σε οποιαδήποτε προηγούμενη ιατρική επέμβαση. Δεν απαιτείται επίσης η οποιαδήποτε προηγούμενη εξέταση ή ιατρική αγωγή που σχετίζεται με τη σωματική ή ψυχική του υγεία.

Πως θα γίνεται

Η διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου γίνεται με δικαστική και στην αίτηση δηλώνονται το επιθυμητό φύλο, το κύριο όνομα που επιλέγεται και το προσαρμοσμένο σχετικά επώνυμο. Στην αίτηση επισυνάπτεται αντίγραφο της ληξιαρχικής πράξης γέννησης του προσώπου.

Για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου απαιτείται αυτοπρόσωπη δήλωση ενώπιον του δικαστηρίου. Η δήλωση γίνεται σε ιδιαίτερο γραφείο χωρίς δημοσιότητα. Η δικαστική απόφαση καταχωρίζεται στο Ληξιαρχείο που είχε συντάξει τη ληξιαρχική πράξη γέννησης του προσώπου. Η καταχώριση της δικαστικής απόφασης περί διόρθωσης φύλου γίνεται με τρόπο που διασφαλίζει τη μυστικότητα της μεταβολής και της αρχικής ληξιαρχικής πράξης γέννησης έναντι όλων.

Με βάση τη νέα ληξιαρχική πράξη, οι υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την έκδοση άλλων εγγράφων στα οποία αναγράφεται η ταυτότητα του προσώπου ή από τα οποία το πρόσωπο εξαρτά δικαιώματα, καθώς και για την καταχώριση σε μητρώα ή καταλόγους, όπως εκλογικούς, έχουν την υποχρέωση να εκδώσουν νέα έγγραφα ή να προβούν σε νέες καταχωρίσεις με διορθωμένο το καταχωρισμένο φύλο, το κύριο όνομα και το επώνυμο του προσώπου. Στη νέα ληξιαρχική πράξη γέννησης, στα νέα έγγραφα και στις νέες καταχωρίσεις δεν επιτρέπεται η αναφορά ότι μεσολάβησε διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου.

Η νέα ληξιαρχική πράξη μπορεί στο εξής να αλλάξει ακόμα μία φορά, 9σύνολο 2) με την ίδια διαδικασία και τις ίδιες προϋποθέσεις.

Loader