Στην Κύπρο νίκησε ο κανένας, ψηλά όμως η πανευρωπαϊκή συμμετοχή

Στην Κύπρο νίκησε ο κανένας, ψηλά όμως η πανευρωπαϊκή συμμετοχή

Στην Κύπρο νίκησε ο κανένας, ψηλά όμως η πανευρωπαϊκή συμμετοχή
Τα 5 (πέντε) μαθήματα των χθεσινών εκλογών σε επίπεδο ΕΕ

Cover photo Susana Vera για το REUTERS

Στην Κύπρο, το χθεσινό ποσοστό αποχής από τις εκλογές είναι το ψηλότερο από το 1984. Σε επίπεδο ΕΕ ωστόσο έχει καταγραφεί το ψηλότερο ποσοστό συμμετοχής σε βάθος εικοσαετίας.

Απώλειες για τα δύο μεγάλα παραδοσιακά κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου, ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστικών και ακροδεξιών δυνάμεων, αλλά και των Φιλελεύθερων και των Πράσινων επεφύλασσαν οι εκλογές της 26ης Μαΐου, στις οποίες η συμμετοχή έφτασε σε υψηλό ποσοστό 20ετίας.

Έτσι, το σύνολο των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων που εκλέγονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αγγίζει το 71%, με βάση τα επικαιροποιημένα ποσοστά των πολιτικών ομάδων και της αναγωγής τους σε έδρες. Σε αυτό το πλαίσιο, οι επικεφαλής υποψήφιοι ξεκίνησαν να ορίζουν τις πολιτικές προϋποθέσεις για τον σχηματισμό προγραμματικής συμμαχίας για τον καθορισμό της νομοθετικής ατζέντας της επόμενης περιόδου.

H συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία αγγίζει το 51%. To υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής σημειώθηκε στο Βέλγιο, με 89% και το χαμηλότερο στην σλοβενία με 28,29%. Στην Ελλάδα η συμμετοχή κινείται γύρω στο 57-58% δηλαδή μία με δύο μονάδες μειωμένη σε σχέση με το 2014. Στην Κύπρο φτάνει το 45%, ποσοστό αυξημένο κατά 1 μονάδα σε σχέση με το 43,97 του 2014.

Οι προβλέψεις για ένα «Πράσινο Κύμα» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φαίνεται πως επαληθεύονται, με σημαντική ενίσχυση της Ομάδας των Πρασίνων/Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας να ενισχύουν την παρουσία τους, αποκτώντας 70 έδρες έναντι 52 στην προηγούμενη σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου.

Την Τρίτη συνέρχεται η Σύνοδος Κορυφής των 28 για την έναρξη της διαδικασίας ονοματολογίας για την κάλυψη των κορυφαίων θέσεων στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η διαδικασία θα συνεχιστεί και στην τακτική σύνοδο της 21ης Ιουνίου.

Ακολουθούν τα πέντε μαθήματα που μπορούμε να κρατήσουμε από τις ευρωεκλογές του 2019:

Ευρωσκεπτικιστές, συντηρητικοί και λαϊκιστές σε άνοδο

Οι λαϊκιστικές και ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις σημειώνουν άνοδο στις περισσότερες χώρες της ΕΕ και αυτή τη φορά ίσως προσπαθήσουν να σχηματίσουν ενιαία πολιτική ομάδα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες φοβούνται ότι τα ακροδεξιά κόμματα ίσως συγκεντρώσουν έως και 200 έδρες σε σύνολο 751, με τον βασικό υποψήφιο του Εθνικού Συναγερμού Ζορντάν Μπαρντελά να ζητεί μετά την ανακοίνωση των exit poll «τη δημιουργία μιας ισχυρής ομάδας» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Άνοδος των Πρασίνων

Οι Πράσινοι στη Γερμανία σχεδόν διπλασίασαν το ποσοστό τους στο 20,7 (το πρωί της Δευτέρας) έναντι 10,7% το 2014. Μεγάλη άνοδο σημείωσε στη Γαλλία το Ευρώπη- Οικολογία οι Πράσινοι, καθώς αναδεικνύεται σε τρίτη δύναμη στη χώρα με 13%, έναντι 8,9% το 2014.

Η κινητοποίηση γύρω από τη Σουηδή, έφηβη ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία κινητοποίησε χιλιάδες νεαρούς Ευρωπαίους να βγουν στους δρόμους τους τελευταίους μήνες, φαίνεται να απέδωσε καρπούς.

Στη Φινλανδία οι Πράσινοι είναι το κόμμα με τη μεγαλύτερη άνοδο, συγκεντρώνοντας σχεδόν το 15%.

Μεγάλη αύξηση της συμμετοχής

Το 51% αγγίζει πανευρωπαϊκά η συμμετοχή των πολιτών που προσήλθαν στις κάλπες, που αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό της τελευταίας 20ετίας.

Στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 11 μονάδες σε σχέση με το 2014, φτάνοντας στο 59%. Στη Γαλλία καταγράφηκε το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής από το 1994, καθώς η συμμετοχή αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ του 51 και του 54%.

Αντίστοιχη είναι η τάση και σε πολλές άλλες χώρες, περίπου 35% η συμμετοχή στην Ισπανία έναντι 24% το 2014, 15% στην Πολώνια έναντι περίπου 7% και 17% στην Ουγγαρία έναντι 11,5% στις προηγούμενες εκλογές.

Brexit και μόνο Brexit

Οι Βρετανοί, που αναμένεται να εγκαταλείψουν την ΕΕ ως τις 31 Οκτωβρίου, ψήφισαν πρώτοι την Πέμπτη στις τελευταίες τους ευρωεκλογές. Το «Κόμμα του Brexit», του Νάιτζελ Φάραζ ήρθε πρώτο στην Βρετανία, με 31%, την στιγμή όμως που οι φιλοευρωπαίοι «Φιλελεύθεροι Δημοκράτες» είδαν σημαντική αύξηση στα ποσοστά τους. «Χαμένοι» της διαδικασίας οι Συντηρητικοί και οι Εργατικοί που είδαν τα ποσοστά τους να μειώνονται.

Κύπρος: Μικραίνει η ψαλίδα μεταξύ των μεγάλων, πρώτος Τουρκοκύπριος στην ευρωβουλή, αυξημένα ποσοστά ΕΛΑΜ

Με μικρή διαφορά ο Δημοκρατικός Συναγερμός αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στις Ευρωεκλογές ενώ μεγάλος νικητής ήταν η αποχή που έφτασε το 55%. Ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ εκλέγουν από δύο ευρωβουλευτές, ενώ από έναν το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ.

Μεταξύ των δύο ευρωβουλευτών του ΑΚΕΛ είναι και ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, ο πρώτος Τουρκοκύπριος που λαμβάνει εισιτήριο για την Ευρωβουλή.

Με πληροφορίες από Euronews Gr

Loader