Στην παλιά, κακή «ποιος έχει το μεγαλύτερο πουλάκι τακτική» επιστρέφουν Τραμπ και Κιμ

Στην παλιά, κακή «ποιος έχει το μεγαλύτερο πουλάκι τακτική» επιστρέφουν Τραμπ και Κιμ

Στην παλιά, κακή «ποιος έχει το μεγαλύτερο πουλάκι τακτική» επιστρέφουν Τραμπ και Κιμ
Φουέγκο και πάλι στις σχέσεις των δύο ψυχωτικών ηγετών

Ακύρωση της πολυδιαφημιζόμενης συνάντησής τους που είχε προγραμματιστεί για τις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη, ανακοίνωσε ο Ντόναλτ Τραμπ.

Μετά και την ακύρωση της επίσκεψης, είναι αντιληπτό ότι οι εξελίξεις στις σχέσεις των δύο χωρών είναι πλέον απρόβλεπτες, καθώς τόσο ο Ντόναλντ Τραμπ, όσο και ο Κιμ Γιονγκ Ουν, αποσκοπούσαν να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη από μια τέτοια προσέγγιση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Η στιγμή πάντως της ανακοίνωσης από τον Τραμπ ξάφνιασε. Κι αυτό επειδή την ίδια ώρα, η Βόρεια Κορέα παρουσία ξένων δημοσιογράφων κατέστρεφε μία πυρηνική εγκατάσταση, επιδιώκοντας να στείλει μήνυμα στη διεθνή κοινότητα για το μέλλον του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγκγιάνγκ.

Τι έγινε πριν την ανακοίνωση της ακύρωσης

Αν και η συνάντηση των δύο ανδρών είχε πολυδιαφημιστεί και οι ανταλλαγές.. κομψών χαρακτηρισμών όπως «πυραυλάνθρωπος», που είχε απευθύνει ο Ντόναλντ Τραμπ στον Κιμ είχαν εξαφανιστεί, οι δηλώσεις που γίνονταν τις τελευταίες ημέρες από τις δύο πλευρές έδειχνε ότι το κλίμα αντί να βελτιώνεται ενόψει της συνάντησης, μάλλον επιδεινωνόταν.

«Κερασάκι στην τούρτα» ήταν η δήλωση υψηλόβαθμης αξιωματούχου της Βόρειας Κορέας που χαρακτήρισε δημόσια τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς «βλάκα» και «πολιτική μαριονέτα». Σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, επρόκειτο για τη «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».

Ο Μάικ Πενς είχε παρομοιάσει τη Βόρεια Κορέα με τη Λιβύη, με την Πιονγιάνγκ να επικρίνει με οξύτητα τις δηλώσεις του. «Ούτε θα εκλιπαρήσουμε τις ΗΠΑ για διάλογο, ούτε θα μπούμε στον κόπο να προσπαθήσουμε να τις πείσουμε», σχολίασε η υφυπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας

Με την ακύρωση της συνάντησης ο Ντόναλντ Τραμπ ουσιαστικά επιχειρεί να επιρρίψει τις ευθύνες για την απόφασή του αποκλειστικά στο καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν. Ωστόσο, μάλλον για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, επαναλαμβάνει τις ευχαριστίες του για την απελευθέρωση των τριών ομήρων, που επέστρεψαν στις οικογένειές τους.

Άγνωστες παραμένουν και οι συνέπειες της ακύρωσης της συνάντησης στην κορεατική χερσόνησο, όπου οι ηγέτες της Βόρειας και Νότιας Κορέας πέτυχαν να ξεκινήσουν, μετά και τη συνάντησή τους, μία διαδικασία επαναπροσέγγισης.

Loader