Μία πολύ ενδιαφέρουσα άποψη για την απόφαση της Κυβέρνησης να κόψει τις διαφημίσεις στο ΡΙΚ

Μία πολύ ενδιαφέρουσα άποψη για την απόφαση της Κυβέρνησης να κόψει τις διαφημίσεις στο ΡΙΚ

Μία πολύ ενδιαφέρουσα άποψη για την απόφαση της Κυβέρνησης να κόψει τις διαφημίσεις στο ΡΙΚ
«Το ΡΙΚ δεν πρέπει να λειτουργεί βάσει μιας ψυχρής επιχειρηματικής λογικής»

Γράφει ο Κωνσταντίνος Ψυλλίδης

Σε περίπτωση που δεν το ακούσατε, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι θα κόψει τις εμπορικές διαφημίσεις από το ΡΙΚ, ούτως ώστε το κανάλι να σταματήσει να ανταγωνίζεται τα ιδιωτικά κανάλια. Μια πρώτη ανάγνωση της είδησης λέει ότι η Κυβέρνηση της Δεξιάς δείχνει ξανά το αντι-κρατικό της πρόσωπο, με το να υπονομεύσει το δημόσιο τομέα προς όφελος του ιδιωτικού. Αν αυτό είναι αλήθεια, τότε το να κόψει τις διαφημίσεις είναι ίσως ο χειρότερος τρόπος για να το κάνει.

Το 2017 ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ ήταν 32.5 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με την έκθεση του ΓΕ για το 2017, τα καθαρά έσοδα από διαφήμιση ήταν μόλις 1.7 εκατομμύρια. Στην καλύτερη περίπτωση το ποσό αυτό να αγγίξει τα 3 εκατομμύρια με μεγάλα αθλητικά γεγονότα (έφτασε τα 2.8 με το Euro του 2016). Ορίστε ένα εύκολο συμπέρασμα: Αν μια επιχείρηση με προϋπολογισμό 32 εκατομμυρίων διαλυθεί επειδή έχασε 3, το πρόβλημα δεν είναι τα λεφτά.

Μαύρα μεσάνυχτα

Ακόμα όμως και να ήταν πολύ μεγαλύτερο το ποσό, το ΡΙΚ δεν πρέπει να λειτουργεί βάσει μιας ψυχρής επιχειρηματικής λογικής. Το ΡΙΚ χρειάζεται να παίρνει ρίσκα που κανένα ιδιωτικό κανάλι δεν θα μπορούσε να πάρει και να επενδύσει σε υψηλής ποιότητας υλικό που δεν θα εξαρτάται από την τηλεθέαση.

Το ΡΙΚ χρειάζεται να παίρνει ρίσκα που κανένα ιδιωτικό κανάλι δεν θα μπορούσε να πάρει και να επενδύσει σε υψηλής ποιότητας υλικό που δεν θα εξαρτάται από την τηλεθέαση

Κι όταν λέω «υψηλής ποιότητας υλικό» δεν λέω να το γυρίσει στη σοβαροφάνεια και το συντηρητισμό. Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Ο πολύ καλός μου φίλος Splash είχε κάποτε μια ιδέα για μια μεταφυσική τηλεοπτική σειρά, με το όνομα «Midnight Shift». Όταν τελειοποίησε το σενάριο του πήρε σβάρνα τα κανάλια για να τους το προτείνει. Η τιμή που τους ζήτησε ήταν λίγο περισσότερο απ’ ότι χρειαζόταν για μια σειρά τότε και σίγουρα πολύ, πολύ λιγότερα απ’ ότι θα έπρεπε. Τον απέρριψαν από τα κυπριακά κανάλια αλλά ο φιλαράκος μου πήρε την ιδέα του στο εξωτερικό, βραβεύτηκε από το HBO Ευρώπης και τώρα βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με μεγάλο διανομέα του εξωτερικού. Εάν το ΡΙΚ λειτουργούσε όπως θέλουμε να λειτουργεί θα έδινε αμέσως το πράσινο φως στο «Midnight Shift» και αν ήταν επιτυχία θα μπορούσε να το πουλήσει το ίδιο σε διανομέα του εξωτερικού, στην πολλαπλάσια τιμή. Trend που υπάρχει τώρα στην Ευρώπη, εξ’ ού και ο καταιγισμός από ευρωπαϊκές σειρές (Casa De Papel, Dark, Rain, κ.ο.κ.).

Λάθος/σωστό, να σε νοιάζει γι’ αυτό

Η Κυβέρνηση λέει ότι θα συμπληρώσει τις οποιεσδήποτε ανάγκες με επιπρόσθετη χορηγία, κάτι που είναι βεβαίως τρισμέγιστο λάθος καθώς το πρόβλημα του ΡΙΚ - το χρόνιο, από ιδρύσεως πρόβλημα του ΡΙΚ- δεν είναι ο ανταγωνισμός με τον ιδιωτικό τομέα αλλά η σκανδαλώδης διαχείριση της κρατικής χορηγίας. Μη τρέφετε καμία αυταπάτη: το ΡΙΚ είναι ένα σύγχρονο μνημείο στην κακοδιαχείριση κρατικών πόρων, γεγονός το οποίο στηρίζεται από όλες ανεξαιρέτως τις εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν ενδείξεις για εξάλειψη αυτής της νοοτροπίας, αλλά είναι σαν να ξεσκονίζεις το σπίτι σου μετά που το ισοπέδωσε ο σεισμός. Πολύ λίγο, πολύ αργά.

Μη τρέφετε καμία αυταπάτη: το ΡΙΚ είναι ένα σύγχρονο μνημείο στην κακοδιαχείριση κρατικών πόρων

Επιπρόσθετα, το ΡΙΚ είναι πρώτιστο παράδειγμα προς αποφυγή όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό: στο Ίδρυμα υπάρχουν ουσιαστικά δύο ομάδας εργαζομένων, οι μόνιμοι και οι συνεργάτες. Οι πρώτοι απολαμβάνουν όλα τα ωφελήματα που μπορεί να προσφέρει ο ημικρατικός τομέας ενώ οι δεύτεροι αμοίβονται πολύ λιγότερα, εργάζονται συνήθως πολύ περισσότερο και δεν έχουν κανένα από τα ωφελήματα που έχουν οι παλαιότεροι συνάδελφοι τους. Μια κατάφωρη αδικία που συνεχίζεται ακόμα και σήμερα.

Το μεταξωτό BBC θέλει και επιδέξιο σταθμό

Εάν η Κυβέρνηση θέλει να εξορθολογίσει τις δαπάνες του ΡΙΚ και ταυτόχρονα να εξοικονομήσει λεφτά, υπάρχει και τρόπος και προηγούμενο.

Πρώτα απ’ όλα, το εμπάργκο στις εμπορικές διαφημίσεις για κρατικό κανάλι δεν είναι δική μας ανακάλυψη, καθώς ούτε το ΒΒC ανακατεύεται σε ιδιωτικά χωράφια. Το BBC ζει από την λεγόμενη «τηλεοπτική άδεια», μια ετήσια φορολογία 150 λιρών (166 ευρώ) την οποία πληρώνει κάθε νοικοκυριό ή επιχείρηση. Για αυτή τους την συνεισφορά, οι Άγγλοι παίρνουν δωρεάν τα εξής: τα τέσσερα κανάλια του BBC (όλα διαθέσιμα και σε HD), ένα κανάλι αφιερωμένο στο κοινοβούλιο, ένα κανάλι αφιερωμένο εξ’ ολοκλήρου σε ειδήσεις, 2 κανάλια για παιδιά, τρία περιφερειακά κανάλια και το ραδιόφωνο. Στη σούμα δε βάζω τα διεθνή κανάλια (16 στον αριθμό) αλλά ούτε και το BBC Studios καθ΄ότι αυτά πληρώνονται από συνδρομές ή/και άλλα έσοδα.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 υπάρχουν περίπου 250,000 νοικοκυριά στην Κύπρο. Αν υπολογίσουμε ότι ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ είναι 32 εκ., μας αναλογούν περίπου 128 ευρώ. Κάπως λιγότερα από αυτά που πληρώνουν οι Άγγλοι για το BBC. Και γι’ αυτά μας τα λεφτά παίρνουμε 2 κανάλια τηλεοπτικά που δεν συγκρίνονται σε καμία περίπτωση με το BBC και 4 ραδιόφωνα.

Το ΡΙΚ μπορεί να γίνει το δικό μας BBC. Έχει τους ανθρώπους, κι έχει τα λεφτά. Εκείνο που χρειάζεται είναι να γίνουν οι σωστές αλλαγές για να υιοθετήσει το Ίδρυμα ένα καινούργιο μοντέλο λειτουργίας που θα του επιτρέψει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις δυνατότητες του. Αν η Κυβέρνηση πήρε την απόφαση της μπακαλίστικα, στη λογική της μείωσης εσόδων και χωρίς όραμα για το μέλλον, τότε «σας ευχαριστούμε κυρίες και κύριοι που ήσασταν μαζί μας».

Ιδού και η πρωτότυπη ανάρτηση του Κωνσταντίνου στον προσωπικό του λογαριασμό:

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χωνέψτε το

Loader