Σήμερα είναι μια καλή μέρα για διάβασμα

Σήμερα είναι μια καλή μέρα για διάβασμα

Ποιας γυναίκας είναι η μέρα;

Σήμερα είναι μια καλή μέρα για διάβασμα
Αν κρίνουμε από τον τρόπο που γιορτάζεται η μέρα έχουμε πολύ δρόμο ακόμα

8 Μαρτίου. Μέρα της Γυναίκας. Το ότι η μέρα γιορτάζεται πλέον με προσφορές σε σοκολατάκια, λουλούδια, αισθητικούς, κρέμες ανόρθωσης και ενυδάτωσης, κούκλες, παπούτσια και ρούχα δείχνει μάλλον ότι δεν έχουμε μάθει πολλά ακόμη. Και πώς μαθαίνουμε; Διαβάζοντας.

Τι γίνεται όμως όταν από παιδιά αυτά που διαβάζουμε μας μαθαίνουμε να σκεφτόμαστε ότι οι γυναίκες δεν υπάρχουν, δεν μιλάνε, όταν υπάρχουν είναι επειδή περιμένουν κάποιον να τις σώσει; Μια μαμά και μια κόρη έκαναν ένα πείραμα και τα αποτελέσματα είναι το λιγότερο θλιβερά.

Τι μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε; Να διαβάσουμε εμείς, οι ενήλικες, τα βιβλία που θα μας κάνουν να μην θεωρούμε αποδεκτό το να παρουσιάζονται μονίμως οι γυναίκες ως εκείνες που περιμένουν τον πρίγκηπα, ως εκείνες που δεν είναι ηρωίδες σε μια ιστορία, αλλά κομπάρσοι, ως εκείνες που φοράνε μόνο ροζ και τακουνάκια και ποτέ στολή αστροναύτη, ρόμπα επιστήμονα, αθλητικά ρούχα και παπούτσια.

Ιδού πέντε καλές ιδέες για να αρχίσετε διάβασμα:

We should all be feminists – Chimamanda Ngozi Adichie

Για όσους τρομάζουν και μόνο από την λέξη φεμινισμός, αυτό το βιβλίο είναι μια καλή αρχή. Μπορείτε να δείτε και την ομώνυμη παρουσίαση που έκανε στο TEDx η Chimamanda Ngozi Adichie για να πάρετε μια ιδέα.

I know why the caged bird sings – Maya Angelou

Ένα κλασικό βιβλίο που δείχνει με τον καλύτερο τρόπο πώς γράφεις ένα βιβλίο για μια γυναίκα ηρωίδα.

The Second Sex – Simone de Beauvoir

Μπορεί να γράφτηκε σχεδόν 60 χρόνια πριν, αλλά το αριστούργημα αυτό είναι ίσως από τις πιο ακριβείς περιγραφές και σημαντικές αναλύσεις του πώς βλέπει την γυναίκα ο δυτικός πολιτισμός και πώς εκφράζεται η ανισότητα των φύλων.

Does Feminism Discriminate Against Men? – Warren Farrell & James P. Sterba Για όσους πιστεύουν ακόμη ότι ο φεμινισμός είναι κάτι κακό, ένα κίνημα που μισεί τους άντρες και τις ωραίες γυναίκες και απαρτίζεται από αξύριστες χίπισσες, το βιβλίο αυτό είναι απαραίτητο, αφού επιμορφώνει ακόμη και τους πιο «τράβα στην κουζίνα να πλύνεις κανά πιάτο μωρή που μου θες και φεμινισμό» και τουλάχιστον παρουσιάζει ένα ενδιαφέρον debate με πραγματικά επιχειρήματα.

He’s a stud, she’s a slut – Jessica Valenti

Πιστεύεις ότι αδικείσαι στη δουλειά, στο σπίτι, στην κοινωνία επειδή είσαι γυναίκα αλλά δεν είσαι σίγουρη; Πάρε αμέσως αυτό το βιβλίο. Θα σου λύσει κάθε σου απορία και θα σε κάνει να νιώσεις ότι καταρχήν δεν είσαι μόνη.
Loader