Κακό πράμα τα συμπληρώματα

Κακό πράμα τα συμπληρώματα

Κακό πράμα τα συμπληρώματα
Όλο και περισσότεροι εμφανίζουν six packs με τη χρήση στεροειδών - Not good

Γράφει η Αγάθη Χατζηκωστή για την Offsite

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο κόσμος, ιδιαίτερα σε πιο νεαρές ηλικίες, στην προσπάθεια τους να αποκτήσουν το "τέλειο κορμί", καταφεύγουν σε απαγορευμένες ουσίες, στεροειδή και αναβολικά. Πιστεύουν ότι με αυτό τον τρόπο θα δημιουργήσουν τα περιβόητα six packs, γραμμωσεις και ατσάλινο σώμα, βελτιώνοντας την "εικόνα" τους. αλλά αγνοώντας πόσο μεγάλη ζημιά μπορεί να πάθουν μακροχρόνια.

Όπως εξηγεί στην Offsite ο γυμναστής και απόφοιτος Φυσικής Αγωγής, Παντελής Ματθαίου, η χρήση απαγορευμένων ουσιών "μπορούν να επιφέρουν αρκετές επιπτώσεις", μερικές εκ των οποίων μη αναστρέψιμες, σε αντίθεση με την παραδοσιακή προπόνηση ή τη γυμναστική που μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχουν. Ακολουθεί η συνέντευξη με τον κ. Ματθαίου:

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι ο κόσμος στρέφει το ενδιαφέρον του στη γυμναστική. Παρόλα αυτά, συχνά, γίνεται χρήση χαπιών/ουσιών που βοηθούν να «χτίσεις σώμα»; Ποιες είναι αυτές οι ουσίες;

Με την πάροδο του χρόνου παρατηρούμε ότι ο κόσμος κατακλύζει τα γυμναστήρια. Αυτό είναι ένα είναι θετικό για την κοινωνική ζωή αλλά κυρίως για την υγεία του κόσμου. Τα πάρα πολλά είδη προπόνησης και γυμναστικής έρχονται να μπουν στην καθημερινότητα του απλού κόσμου, καθώς έχουν την ευκαιρία να διαλέξουν τη προπόνηση που θέλουν να κάνουν αλλά και να το κάνουν οσο πιο ευχάριστα γίνεται.

Στα διάφορα γυμναστήρια όμως μπορεί να βρει κανείς και επικίνδυνες ουσίες όπως για παράδειγμα συμπληρώματα που περιέχουν στεροειδή αναβολικά. Το ανησυχητικό είναι ότι όλο και περισσότεροι νέοι στρέφουν την προσοχή τους σε αυτού του είδους συμπληρώματα, καθώς θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο θα γίνουν πιο αρεστεί προς την κοινωνία. Εκτός απο τον απλό κόσμο βλέπουμε και αθλητές να παίρνουν τέτοιες ουσίες χωρίςνα τους ενδιαφέρουν οι επιπτώσεις που θα αντιμετωπίσουν.

Ποιες από αυτές είναι επικίνδυνες για την υγεία ή απαγορεύονται και για ποιους λόγους;

Επικίνδυνες για την υγεία είναι οι ουσίες ή τα συμπληρώματα που περιέχουν στεροειδή αναβολικά. Ο λόγος που τις καθιστά επικίνδυνες είναι γιατί δεν είναι τόσο αθώες, αλλά μπορούν να επιφέρουν αρκετές επιπτώσεις στην υγεία κάποιου.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις των απαγορευμένων ουσιών για την υγεία; Οι επιπτώσεις στην υγεία είναι πολλές, μερικές από αυτές μπορεί να είναι η μη αναστρέψιμη αρρενοποίηση των κοριτσιών, η ολιγοσπερμία, η ατροφία των όρχεων, η υπέρταση και υπεργλυκαιμία.

Γιατί κάποιος οδηγείται στη χρήση των απαγορευμένων ουσιών; Τι «υπόσχονται» που δεν μπορεί να το προσφέρει η άσκηση;

Θεωρούν ότι είναι ο εύκολος τρόπος να γίνουν “φέτες”, να μοιάσουν περισσότερο στα ινδάλματα τους ή ακόμα και να τα ξεπεράσουν. Επίσης, συχνά οι ουσίες αυτές χρησιμοποιούνται και ως καλός μάρκετινγκ αφού με το που μπαίνεις σε ένα γυμναστήριο, στη βιτρίνα θα δεις συμπληρώματα διατροφής που υπόσχονται θαύματα όπως η γρήγορη απώλεια βάρους και το γυμνασμένο σώμα.

Πρώτη δημοσίευση Offsite

Loader