Η Ευρώπη θέλει να φτιάξει τις δικές της Σοφίες

Η Ευρώπη θέλει να φτιάξει τις δικές της Σοφίες

Η Ευρώπη θέλει να φτιάξει τις δικές της Σοφίες
Σχέδιο δράσης για την τεχνητή νοημοσύνη παρουσίασε η Κομισιόν

Σχέδιο δράσης για την προώθηση της ανάπτυξης και της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη, παρουσίασε η Κομισιόν.

Το σχέδιο προβλέπει κοινές δράσεις για στενότερη και αποτελεσματικότερη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών, της Νορβηγίας, και της Ελβετίας , σε τέσσερις βασικούς τομείς: αύξηση των επενδύσεων, διάθεση περισσότερων δεδομένων, προώθηση του ταλέντου και διασφάλιση της εμπιστοσύνης. Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει νεοφυείς επιχειρήσεις και φορείς καινοτομίας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και της τεχνολογίας αλυσίδας συστοιχιών στις αρχικές φάσεις τους, καθώς και σε εταιρείες στη φάση της επέκτασής τους, μέσω ενός νέου ταμείου.

Η Κομισιόν προτείνει έως τα μέσα του 2019 όλα τα κράτη μέλη να έχουν χαράξει τις δικές τους στρατηγικές που θα περιγράφουν τα επίπεδα επενδύσεων και τα μέτρα εφαρμογής, τα οποία θα τροφοδοτήσουν τις συζητήσεις σε επίπεδο ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει νέα σύμπραξη έρευνας και καινοτομίας για την τεχνητή νοημοσύνη, προκειμένου να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων και βιομηχανίας στην Ευρώπη και να καθοριστεί κοινό στρατηγικό ερευνητικό θεματολόγιο για την τεχνητή νοημοσύνη.

Επιπλέον, προβλέπεται ότι θα αναπτυχθούν και θα συνδεθούν ευρωπαϊκά κέντρα αριστείας για την τεχνητή νοημοσύνη, θα δημιουργηθούν εγκαταστάσεις δοκιμών παγκόσμιας κλάσης σε τομείς όπως η συνδεδεμένη κινητικότητα,, θα ενθαρρυνθεί η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε ολόκληρη την οικονομία μέσω των κόμβων ψηφιακής καινοτομίας και θα δρομολογηθεί επίσης μια πιλοτική πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας για τη στήριξη της επόμενης γενιάς τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης.

Ωστόσο, η Κομισιόν σημειώνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη εγείρει νέα ηθικά ζητήματα και προβλέπει πως υποχρεωτικά η ανάπτυξη τεχνολογίας θα πρέπει να σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα και τους κανόνες δεοντολογίας. Μια ευρωπαϊκή ομάδα εμπειρογνωμόνων, η οποία εκπροσωπεί την πανεπιστημιακή κοινότητα, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία των πολιτών, εργάζεται επί κατευθυντήριων γραμμών δεοντολογίας για την ανάπτυξη και την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Η πρώτη έκδοση θα δημοσιευτεί έως τα τέλη του 2018 και οι εμπειρογνώμονες θα παρουσιάσουν την τελική τους πρόταση τον Μάρτιο του 2019 έπειτα από ευρεία διαβούλευση μέσω της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Στη συνέχεια, η φιλοδοξία είναι να προωθηθεί η δεοντολογική προσέγγιση της Ευρώπης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τέλος, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές χώρες, θα δημιουργήσει κοινούς ευρωπαϊκούς χώρους δεδομένων για να καταστήσει την διασυνοριακή ανταλλαγή δεδομένων απρόσκοπτη, διασφαλίζοντας παράλληλα πλήρη συμμόρφωση με τον γενικό κανονισμό για την προστασία των δεδομένων. Σημειώνει ότι ο τομέας της υγείας μπορεί να ωφεληθεί ιδιαιτέρως από την τεχνητή νοημοσύνη και θα υποστηρίξει την ανάπτυξη κοινής βάσης δεδομένων υγείας με ανωνυμοποιημένες υπολογιστικές τομογραφίες τραυματισμών, που θα έχουν δωριθεί από ασθενείς, για τη βελτίωση της διάγνωσης και της θεραπείας για τον καρκίνο μέσω τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης.

Σημειώνεται επίσης ότι χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Κομισιόν κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία σχετικά με την αναθεώρηση του κανονισμού για το ".eu". Η Κομισιόν πρότεινε τα νέα μέτρα τον Απρίλιο του 2018 στο πλαίσιο της στρατηγικής για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά προκειμένου να απλουστευτεί το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο σχετικά με τη χρήση του".eu" και, μεταξύ άλλων αλλαγών, να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕ/ΕΟΧ) να καταχωρίζουν όνομα τομέα ".eu" και εκτός ΕΕ, ανεξάρτητα από τη χώρα διαμονής τους.

ΚΥΠΕ

Loader