Στην Κύπρο το μαγείρεμα και η καθαριότητα του σπιτιού θεωρούνται γυναικεία υπόθεση

Στην Κύπρο το μαγείρεμα και η καθαριότητα του σπιτιού θεωρούνται γυναικεία υπόθεση

Στην Κύπρο το μαγείρεμα και η καθαριότητα του σπιτιού θεωρούνται γυναικεία υπόθεση
Τα δεδομένα για την ισότητα ανδρών-γυναικών

Σε 217 χρόνια θα μειωθεί το χάσμα της ανισότητας παγκοσμίως εκτιμά μελέτη του World Economic Forum

Η ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία αναλύει την κατάσταση που επικρατεί σε κάθε ευρωπαϊκό σπίτι αλλά και κάθε κυπριακό νοικοκυριό.

Όπως διαπιστώνεται, η θέση των γυναικών στην κοινωνία της Κύπρου δεν διαφέρει από την αντίστοιχη σε άλλες περιοχές της ΕΕ.

Ένα μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών απ’ ό, τι ανδρών ασχολείται με τις οικιακές εργασίες, τη φροντίδα των παιδιών και το μαγείρεμα.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, στην Κύπρο το μαγείρεμα και η καθαριότητα του σπιτιού είναι καθαρά γυναικεία υπόθεση, ενώ, υπάρχει ένα χάσμα στις αμοιβές γυναικών και ανδρών που φτάνει το 14%.

Όσο περισσότερα παιδιά, τόσο μεγαλύτερη η διαφορά μεταξύ του ποσοστού απασχόλησης των γυναικών και των ανδρών.

Επίσης, ενώ οι γυναίκες έχουν υψηλότερα ποσοστά στην αποφοίτηση από τριτοβάθμια εκπαίδευση, εντούτοις, στην Κύπρο μόλις ένα στις πέντε διευθυντικά στελέχη είναι γυναίκες.

Η Κύπρος βρίσκεται στον πάτο στους πίνακες που αφορούν την κατοχή διευθυντικών θέσεων. Η χώρα μας διαθέτει μόλις 21% γυναίκες διευθυντικά στελέχη και αυτό μας κατατάσσει στην δεύτερη θέση από το τέλος, μετά το Λουξεμβούργο (19%).

Όσον αφορά το μισθολογικό χάσμα, στην Κύπρο, το ποσοστό απασχόλησης των ανδρών είναι στο 70% και των γυναικών στο 61,4%. Αξίζει επίσης, να σημειωθεί, ότι η διαφορά ανάμεσα στα ποσοστά απασχόλησης γυναικών και ανδρών αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

Παράλληλα, στη χώρα μας το μισθολογικό χάσμα ανέρχεται στο 13,9% και μας κατατάσσει στην 11η θέση (κάτω από το μέσο όρο). Κοντά μας βρίσκονται χώρες όπως η Βουλγαρία, Λιθουανία, Ισπανία, Ουγγαρία και Ιρλανδία.

Κάνε λάικ στη σελίδα της Avant Garde στο φουμπού για να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα

Loader