«Φαίνεται ξεκάθαρα η βάση του πυραύλου με τα πτερύγια»

«Φαίνεται ξεκάθαρα η βάση του πυραύλου με τα πτερύγια»

«Φαίνεται ξεκάθαρα η βάση του πυραύλου με τα πτερύγια»
Δηλώσεις του αντιστράτηγου Πενταρά στο ραδιόφωνο

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πολίτη, ο αντιστράτηγος Ανδρέας Πενταράς, είπε:

«Κατά πάσα πιθανότητα είτε από κάποιο κατασκευαστικό λάθος του πυραύλου είτε από τα ηλεκτρονικά αντίμετρα που δημιουργούνται από τον επιτιθέμενο, ο πύραυλος εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε στον Πενταδάκτυλο», σημείωσε.

Πρόσθεσε παράλληλα ότι μόνο η εμβέλεια ενός πυραύλου S200, θα μπορούσε να φτάσει την Κύπρο, τονίζοντας ότι είναι ένας παλαιάς κατασκευής πύραυλος, της δεκαετίας του 60’, κάτι το οποίο ενισχύει τα επιχειρήματα ότι μπορεί να υπήρχαν κατασκευαστικά λάθη ή και ελαττωματικά εξαρτήματα.

Καταλήγοντας ο κ. Πενταράς, είπε ότι όλοι οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι έχουν σύστημα αυτοκαταστροφής εάν δεν πετύχουν το στόχο.

«Ο μηχανισμός αυτοκαταστροφής δεν λειτούργησε στον συγκεκριμένο πύραυλο με αποτέλεσμα να συνεχίσει την πορεία του και να προσκρούσει στην Κύπρο», πρόσθεσε.

Υποστήριξε παράλληλα ότι το γεγονός πως πρόκειται για πύραυλο αποδεικνύεται μέσα από φωτογραφίες απ’ όπου φαίνεται ξεκάθαρα η βάση του πυραύλου με τα πτερύγια.

«Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι ο ρωσικής κατασκευής πύραυλος, τμήμα συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας που ενεργοποιήθηκε την περασμένη νύκτα εν όψει αεροπορικού πλήγματος κατά της Συρίας, ολοκλήρωσε την τροχιά του και έπεσε στην χώρα μας αφού έχασε τον στόχο του», δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής της Κύπρου, στον λογαριασμό του στο Facebook ο κ. Οζερσάι αναφέρει ότι με τις έρευνες που έγιναν διαπιστώθηκε ότι η αναγραφή στον πύραυλο που έπεσε το βράδυ της Κυριακής, είναι ίδια με την αναγραφή του πυραύλου ρωσικής κατασκευής τύπου S 200 που είχε πέσει στο Γκαζιαντέπ της Τουρκίας τον Ιούλιου του 2018. Ανήρτησε επίσης φωτογραφία από δημοσίευμα του Ιουλίου του 2018 με φωτογραφία μέρους του πυραύλου S-200 από το Γκαζίαντεπ.

Συνολικά πέντε κομμάτια του πυραύλου έχουν εντοπιστεί σε Βουνό, Δίκωμο και Κορνόκηπο. Το ένα από αυτά στην αυλή σπιτιού στο Δίκωμο, όπου εκκενώθηκαν προληπτικά τρία σπίτια.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του «Μπαϊράκ» πρόκειται για πληροφόρηση από την «γενική διεύθυνη αστυνομίας», σύμφωνα με την οποία δύο κομμάτια εντοπίστηκαν στον Κορνόκηπο, δύο στο Βουνό τα οποία ανήκουν στο κύριο μέρος του πυραύλου και ένα στην αυλή σπιτιού στο Δίκωμοα.

Σύμφωνα με τ/κ ΜΜΕ, η περιοχή όπου εντοπίστηκαν τα αντικείμενα κοντά στα χωριά Βουνό και Δίκωμο έχει αποκλειστεί. Το «υπουργικό συμβούλιο» συνεδρίασε εκτάκτως στην παρουσία του «διοικητή» των «δυνάμεων ασφαλείας» και του «διοικητή» των «ειρηνευτικών δυνάμεων».

Η Κίπρις ποστασί δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της ότι σύμφωνα με είδηση του συριακού πρακτορείου ειδήσεων SANA, ισραηλινά μαχητικά άνοιξαν πυρ με πυραύλους εναντίον στόχων του συριακού στρατού κοντά στις πόλεις Δαμασκό και Χομς. Το συριακό Υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι αντιμετώπισαν επίθεση μέσω του Λιβανέζικου εναέριου χώρου. Γράφει επίσης ότι εξαιτίας της επίθεσης των Ισραηλινών ένα μωρό πέθανε στην πόλη Σαχναγιά στη νότια Συρία ενώ έχουν τραυματιστεί και πολλοί πολίτες. Στο ίδιο τηλεγράφημα αναφέρεται ότι εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού απέφυγε να προβεί σε δηλώσεις λέγοντας ότι δεν κάνουν σχόλια για τέτοιου είδους γεγονότα.

Στην περιοχή βρέθηκαν oι Μουσταφά Ακιντζί, Κουντρέτ Οζερσάι και Τολγκά Ατακάν, ενώ στο σημείο μετέβη και ο «πρέσβης» της Τουρκίας στα Κατεχόμενα, Αλί Μουράτ Μπάστσερι.

Η τ/κ ιστοσελίδα yeniduzen σε δημοσίευμά της αναφέρει ότι κομμάτια που πιθανόν να ανήκουν στο ιπτάμενο αντικείμενο βρέθηκαν και σε άλλη περιοχή και συγκεκριμένα στον Κορνόκηπο με τις επιγραφές να είναι στα ρωσικά. Οι φωτογραφίες που παραθέτουν δεν φτάνουν από κάποια επίσημη ενημέρωση αλλά από Μέσο Κοινωνική Δικτύωσης και συγκεκριμένα από τον χρήστη Ecevit Hat. Οι άλλες τοποθεσίες στις οποίες βρέθηκαν τα συντρίμμια είναι το Βουνό και Κουτσοβέντης.


ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ:

Θέλει κάποιος να μας ενημερώσει επίσημα τι γίνεται;

Loader