Χρυσή ευκαιρία για δραστική επέμβαση υπέρ της προστασίας της φύσης

Χρυσή ευκαιρία για δραστική επέμβαση υπέρ της προστασίας της φύσης

Χρυσή ευκαιρία για δραστική επέμβαση υπέρ της προστασίας της φύσης
Τι συμβαίνει με τις πυρκαγιές στην Αρκτική;

Τεράστιες δασικές πυρκαγιές μαίνονται εδώ και ένα μήνα σε διάφορα σημεία με τις Αρκτικής, υποβοηθούμενες από πρωτοφανείς υψηλές θερμοκρασίες.

Στις 7 Ιουλίου καταγράφηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ 32οC στην Αλάσκα, παράγοντας που υποβοήθησε την επέκταση των πυρκαγιών, που σύμφωνα με τους ειδικούς θα απανθρακώσουν περισσότερα από 3 εκατ. εκτάρια δάσους. Το οικοσύστημα της Αλάσκας ήδη είναι ένα από τα πιο ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή, με τις θερμοκρασίες του να αυξάνονται με διπλάσιο ρυθμό από τον παγκόσμιο μέσον όρο. Κατά μήκος και πλάτος της Πολιτείας, οι θερμοκρασίες ρεκόρ και η συνακόλουθη ξηρασία έχουν στερέψει πολλά από τα μικροοικοσυστήματά της, διευκολύνοντας την καύση τους.

Εκτός από τους άμεσους κινδύνους που αυτές οι φετινές πυρκαγιές στην Αλάσκα συνεπάγονται για τις ανθρώπινες ζωές και τις υποδομές στην Πολιτεία (ήδη αρκετές χιλιάδες κατοίκων έχουν εξαναγκασθεί να εκκενώσουν τις περιοχές που ζουν και πολλές ζημιές έχουν καταγραφεί), η «συμβολή» τους στην επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής εκτιμάται πως θα είναι ακόμη μεγαλύτερη κι ο αντίκτυπός της θα επηρεάσει τις μέλλουσες γενιές.

Τα βόρεια δάση συχνά αυτοαναφλέγονται, στο πλαίσιο μίας φυσικής διαδικασίας για την ανανέωση του οικοσυστήματος. Μολαταύτα, κατά τα τελευταία χρόνια, οι πυρκαγιές τούτες έχουν γίνει συχνότερες και πιο έντονες, διαταράσσοντας την ιστορική πυρική ισορροπία των οικοσυστημάτων τους. Κοντολογίς διαπιστώνονται περισσότερες πυρκαγιές, που κατακαίνε ευρύτερες περιοχές.

Σε μία εικοσαετία, από το 1980-2000, οι πυρκαγιές στην Αλάσκα κατέκαψαν περίπου 13,9 εκατ. εκτάρια. Στα τελευταία 19 χρόνια, οι πυρκαγιές στην Πολιτεία έχουν απανθρακώσει τη διπλάσια έκταση, δηλαδή περίπου 28,1 εκατ. εκτάρια. Η ζωή των κατοίκων απειλείται άμεσα, καθώς εκτός από τις εκκενώσεις μεγάλων περιοχών, ο καπνός μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες που ξεπερνούν τα διεθνή επιτρεπτά μεγέθη. Παράλληλα, σε άμεσο κίνδυνο εκτίθενται όσοι καταπολεμούν τις πυρκαγιές στα πύρινα μέτωπα.

Προκειμένου να αποφύγουμε καταστροφικές συνέπειες στο κλίμα θα πρέπει όχι μόνον να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου από όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, αλλά συνάμα να αποτρέψουμε και την έκλυση των υπαρχουσών εναποθέσεών του. Όσο κι εάν οι πυρκαγιές αυτές αντιπροσωπεύουν μία ανεξέλεγκτη ευθύνη στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, μπορούν να αποτελέσουν και μία καλή ευκαιρία, όσον αφορά στην ανάπτυξη νέων τεχνικών για την ανάσχεση της επιδείνωσης των κλιματικών συνθηκών, μέσα από τη διαχείριση των πυρκαγιών (fire management).

Μολονότι αυτός ο παράγοντας συχνά παραμελείται, οι εκτεταμένες πυρκαγιές στην Αρκτική και η διαχείρισή τους, μας υπενθυμίζουν τις ευθύνες μας και την ανάγκη να επαναξιολογήσουμε τη διαχείριση των πυρκαγιών ως μία χρυσή ευκαιρία για δραστική επέμβαση υπέρ της προστασίας της φύσης και του κλίματος.

Γροιλανδία

Ο καύσωνας που έπληξε την κεντρική Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα επηρέασε και τη Γροιλανδία, με τις συνέπειες να χαρακτηρίζονται από τους επιστήμονες καταστροφικές.

Υπολογίζουν ότι το 56% του παγοκαλύμματός της βρίσκεται σε κατάσταση τήξης και πως 10 δισεκατομμύρια τόνοι πάγου έχουν ήδη λιώσει. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της επιφάνειας του πάγου, ένα δισεκατομμύριο τόνοι (ένας γιγατόνος) λιωμένου πάγου ισούται με 400.000 πισίνες Ολυμπιακών διαστάσεων. Και, 100 δισεκατομμύρια τόνοι σημαίνει άνοδο της στάθμης της θάλασσας σε παγκόσμιο επίπεδο κατά 0,28 χιλιοστά.

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι η ζοφερή αυτή εικόνα θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες και εκφράζουν φόβους ότι θα καταρριφθεί το αρνητικό ρεκόρ λιωσίματος του 2012.

«Μετά τα γεγονότα του 2012, η εκτίμηση ήταν ότι τέτοια περιστατικά συμβαίνουν περίπου μια φορά στα 150 χρόνια. Είναι όμως προφανές πως αυτό που έγινε το 2012 επαναλαμβάνεται και τώρα. Άρα γίνεται με μεγαλύτερη συχνότητα», εξήγησε στο euronews ο αναλυτής της Washington Post Άντριου Φρίντμαν.

Από την 1η Ιουνίου, η Γροιλανδία έχει χάσει 240 γιγατόνους πάγου, όταν συνολικά το 2012 είχε απώλεια 290 γιγατόνων, στην περίοδο κατά την οποία λιώνουν οι πάγοι, δηλαδή από την αρχή του καλοκαιριού έως και τα τέλη Αυγούστου.

Το παρακάτω βίντεο της βραβευμένης με Πούλιτζερ δημοσιογράφου Laurie Garrett είναι αποκαλυπτικό:

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/, La Vanguardia, La Repubblica, CNN, LiFO

Loader