Τηλεοπτικά πλάνα «θησαυρός» από τα Άδανα το 1974

Τηλεοπτικά πλάνα «θησαυρός» από τα Άδανα το 1974

«Περνάμε καλά και ευχαριστούμε τους Τούρκους αξιωματικούς»

Τηλεοπτικά πλάνα «θησαυρός» από τα Άδανα το 1974
Σπουδαίο και δυσεύρετο ντοκουμέντο, δες το!

Ένα βίντεο ντοκουμέντο από τις μέρες της εισβολής που ενόψει μαύρων επετείων προβλήθηκε ξανά αυτές τις μέρες στην τουρκική τηλεόραση, έφτασε για πρώτη φορά μέσω φέιζμπουκ σε ελληνοκυπριακό κοινό, προκαλώντας, για λόγους που θα καταλάβεις αν το δεις, μεγάλη αναστάτωση.

Με σχεδόν τρεις χιλιάδες κοινοποιήσεις, το βίντεο δημοσιεύθηκε αρχικά από τον χρήστη Tasos Demetriades, καμεραμάν, όπως μάθαμε σε επικοινωνία μας μαζί του, σε κυπριακό τηλεοπτικό κανάλι.

Χρήστες που έζησαν τα γεγονότα λένε πως πρόκειται για προπαγανδιστικά πλάνα που γυρίστηκαν στα Άδανα το 1974 για λογαριασμό της τουρκικής τηλεόρασης.

Πέρα από το ότι διακρίνονται με πολλή καθαρότητα άνδρες που στην πορεία μπορεί και να θεωρήθηκαν αγνοούμενοι, μια ανάταση της τρίχας προκαλούν οι συνεντεύξεις που μέσω (κακής) διερμηνείας, Eλληνοκύπριοι και Ελλαδίτες αιχμάλωτοι δίνουν σε Tούρκους δημοσιογράφους.

«Περνάμε καλά και ευχαριστούμε τους Τούρκους αξιωματικούς» δηλώνουν ανάμεσα σε άλλα οι αιχμάλωτοι.

Στον κακό χαμό πάντως από σχόλια κάτω από την πρωτότυπη ανάρτηση του Τάσου, άνθρωποι που λένε πως έχουν ζήσει τα γεγονότα λένε πως το παράδοξο κλίμα ευφορίας οφείλεται στο ότι λίγο πριν φτάσουν οι δημοσιογράφοι, οι αιχμάλωτοι είχαν κουρευτεί και ξυριστεί και ήταν με την εντύπωση πως σύντομα θα απελευθερώνονταν. Πράγμα που τελικά, λένε, δεν έγινε.

Όπως επίσης φαίνεται από τα σχόλια, οι περισσότεροι από αυτούς τους αιχμαλώτους είχαν περικυκλωθεί και συλληφθεί σε μάχη που είχε γίνει στην περιοχή Συγχαρί.

Printscreen που πόσταρε ο Τάσος με σχόλια κάτω από την ανάρτησή του:

Loader