Αυτό είναι το καταφύγιο αστέγων της Λεμεσού

Αυτό είναι το καταφύγιο αστέγων της Λεμεσού

Αυτό είναι το καταφύγιο αστέγων της Λεμεσού
Το κέντρο ΣΧΕΔίΑ λειτούργησε εδώ και λίγες μέρες δίπλα από το Τσίρειο Στάδιο

Το Κέντρο ΣΧΕΔίΑ αντιμετωπίζει το πρόβλημα της αστεγίας όχι απλά ως ένα πρόβλημα στέγης ή διανυκτέρευσης, αλλά ως ένα πρόβλημα κοινωνικής αποξένωσης, ένα σύνθετο πρόβλημα, αποτέλεσμα πολλών παραγόντων που απαιτεί πολυεπίπεδη και επαγγελματική προσέγγιση. Κεντρικός σκοπός του Κέντρου είναι η κοινωνική επανένταξη των ατόμων που αντιμετωπίζουν αυτές τις δυσκολίες. Κοινωνική επανένταξη μέσα από την εξεύρεση μόνιμης στέγης και μόνιμης απασχόλησης. ώστε τα άτομα αυτά να επανασυνδεθούν με την κοινωνία και να γίνουν ενεργά μέλη της, ξανά, δήλωσε ο δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαίδης.

Πρόκειται για το πρώτο κέντρο στην Κύπρο που θα παρέχει εξειδικευμένες υποστηρικτικές υπηρεσίες προς τους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγης. Το κέντρο δεν θα προσφέρει διανυκτέρευση, ωστόσο όπως επισήμανε ο κ. Νικολαΐδης «στόχος του είναι να μην αφεθεί κανένας συνάνθρωπός μας στον δρόμο». Συγκεκριμένα, το κέντρο θα παρέχει άμεση φροντίδα στον χώρο, όπως ζεστό μπάνιο, φαγητό, χώρο ξεκούρασης και προστασίας από τις καιρικές συνθήκες, ενώ παράλληλα οι ειδικοί του ΣΧΕΔίΑ θα διευθετούν την προσωρινή τοποθέτηση των αστέγων σε χώρους διανυκτέρευσης εντός ενός 24ωρου, διάστημα κατά το οποίο θα λαμβάνουν την απαιτούμενη ψυχοκοινωνική στήριξη και εκπαίδευση, ώστε να εξασφαλίσουν έναν μόνιμο χώρο διαμονής.

Οι βασικότερες υπηρεσίες του κέντρου θα είναι η παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης από τους ειδικούς και ο καταρτισμός εξατομικευμένου σχεδίου δράσης, ενώ η τέταρτη προσφερόμενη υπηρεσία αφορά την κοινωνική επανένταξη μέσω εργασιακής απασχόλησης και στεγαστικής συμβουλευτικής, οι οποίες θα γίνονται σε συνεργασία με τις αντίστοιχες κρατικές και ημικρατικές υπηρεσίες. Επιπρόσθετα, θα προσφέρεται ομαδική συμβουλευτική και εκμάθηση κοινωνικών δεξιοτήτων, που θα βοηθήσουν τα άτομα να είναι ενεργά και να επιτύχουν τους ατομικούς τους στόχους, ενώ οι λειτουργοί του ΣΧΕΔίΑ θα πραγματοποιούν παρεμβάσεις στον δρόμο (street work), καθώς θα μπορούν να μεταβαίνουν στα σημεία όπου εντοπίζονται τα άτομα και να παρέχουν άμεση βοήθεια και στήριξη. Τέλος, το κέντρο θα προχωρεί σε συλλογή στατιστικών στοιχείων και δεδομένων, στα οποία για πρώτη φορά θα καταγράφονται επίσημα τα στοιχεία για σκοπούς συνεχούς παρακολούθησης και αξιολόγησης του προβλήματος των αστέγων στη Λεμεσό.

Θέλω να τονίσω, είπε ο Δήμαρχος, ότι το Κέντρο που εγκαινιάσαμε απόψε, δεν είναι ένα κέντρο αποκλειστικά για το Δήμο Λεμεσού. Είναι ένα κέντρο για όλη τη Λεμεσό και εντάσσεται μέσα στα πλαίσια της συνεργασίας και των κοινών δράσεων που έχουμε και με άλλους δήμους της πόλης μας. Ήδη με τους φίλους Δημάρχους έχουμε συμφωνήσει μια κοινή πολιτική και το θέμα των αστέγων.

Είμαι βέβαιος πως την προσπάθεια μας αυτή θα συναντήσουμε κι άλλους συνοδοιπόρους και πως η προσπάθειά μας αυτή θα ενισχυθεί και από άλλες συνεργασίες. Το πρόβλημα της αστεγίας είναι ευρύ και δύσκολο, και απαιτεί μια πολυδιάστατη προσέγγιση και συνεργασίες από όλους τους εμπλεκόμενους.

Εύχομαι και ελπίζω η ΣΧΕΔίΑ να είναι καλοτάξιδη και να πετύχει τους στόχους της, να παρέχει ουσιαστική υποστήριξη προς τους συνανθρώπους μας, τόσο στο άμεσο μέλλον όσο και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο με δράσεις αλλά και με πολιτικές πρόληψης.


ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ:

Στο μεταξύ στη Λεμεσό

Loader