Η πόλη του Παρισιού κατέθεσε μήνυση εναντίον της Airbnb

Η πόλη του Παρισιού κατέθεσε μήνυση εναντίον της Airbnb

Η πόλη του Παρισιού κατέθεσε μήνυση εναντίον της Airbnb
Ζητώντας εκατομμύρια ευρώ

Μήνυση κατά της Airbnb κατέθεσε η πόλη του Παρισιού κατηγορώντας την εταιρεία για δημοσίευση περίπου χιλίων παράνομων διαφημίσεων για ενοικιάσεις ακινήτων. Οι Αρχές της γαλλικής πρωτεύουσας ζητούν 12,5 εκατ. ευρώ από την αμερικανική εταιρεία και ανησυχούν για την μετατροπή ολόκληρων συνοικιών της πόλης σε «αποστειρωμένες τουριστικές ζώνες».

Σύμφωνα με το γαλλικό δίκαιο, οι ιδιοκτήτες ακινήτων στο Παρίσι μπορούν να νοικιάσουν τις ιδιοκτησίες τους σε βραχυπρόσθεσμες μισθωτικές πλατφόρμες για 120 μέρες τον χρόνο. Οι διαφημίσεις πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν έναν αριθμό εγγραφής ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι ιδιοκτησίες δεν θα ενοικιάζονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Το 2018, η Γαλλία ψήφισε έναν νόμο σύμφωνα με τον οποίο, εταιρείες σαν την Airbnb τιμωρούνται με πρόστιμο ύψους 12.500 ευρώ για κάθε παράνομη δημοσίευση- μια νέα διάταξη που το Παρίσι θα χρησιμοποιήσει εναντίον της αμερικανικής εταιρείας στο δικαστήριο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, μετά από επιθεωρήσεις που διεξήχθησαν από τον δήμο του Παρισιού, διαπιστώθηκε ότι τουλάχιστον 1.000 καταχωρήσεις που δημοσιεύθηκαν στον ιστότοπο της Airbnb, δεν συμμορφώθηκαν με τους κανόνες, όπως δήλωσε η δήμαρχος της πόλης, Αν Ινταλγκό. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η Airbnb και άλλοι δεν σέβονται τον νόμο», ανέφερε η Δήμαρχος. «Οι επιθεωρητές μας, εντόπισαν μια πρώτη παρτίδα 1.000 παράνομων καταχωρήσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να επιφέρουν πρόστιμο ύψους 12.500 ευρώ η κάθε μία».

«Στόχος είναι να ενεργοποιηθεί κάποιου είδος «ηλεκτροσόκ» στην αγορά και να τερματιστούν αυτές οι ανεξέλεγκτες ενοικιάσεις που προσβάλλουν μερικές παριζιάνικες περιοχές», ανέφερε η γαλλική εφημερίδα «Journal du Dimanche».

Η Airbnb αμφισβήτησε την απαίτηση, λέγοντας ότι «έχει ήδη εφαρμόσει προσαρμοσμένα μέτρα, με πολλές τουριστικές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, για να βοηθήσουν τους παριζιάνους οικοδεσπότες να νοικιάσουν τα σπίτια τους σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες». Και πως συμφωνεί με το ότι θα πρέπει να υπάρχει ενεργή παρακολούθηση της νομιμότητας των καταχωρήσεων στην ιστοσελίδα της, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της εταιρείας σε τηλεφωνική συνέντευξη.

Όπως προσθέτει το Reuters, δεν είναι λίγες οι πόλεις σε αρκετά κράτη που έχουν εκφράσει ανησυχίες πως οι πλατφόρμες τύπου Airbnb χρησιμοποιούν πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού έναντι ξενοχοδείων και μπορούν να μετατρέψουν ολόκληρες γειτονιές σε «αποστειρωμένες», τουριστικές ζώνες.

Πηγή

Loader