To πρώτο ζωντανό τατουάζ

To πρώτο ζωντανό τατουάζ

To πρώτο ζωντανό τατουάζ
Οι ερευνητές μηχανικοί του MIT κατασκεύασαν μια συσκευή 3D εκτύπωσης που μπορεί να δημιουργήσει ένα «ζωντανό τατουάζ».

Οι ερευνητές μηχανικοί του MIT κατασκεύασαν μια συσκευή 3D εκτύπωσης που μπορεί να δημιουργήσει ένα «ζωντανό τατουάζ». Το μελάνι για το τατουάζ είναι κατασκευασμένο από «γενετικά προγραμματισμένα ζωντανά κύτταρα».

Το πρώτο τατουάζ που σχεδιάστηκε έχει σχήμα δέντρου και δημιουργήθηκε με ζωντανά βακτήρια. Κάθε μεμονωμένο κλαδί αποτελείται από διαφορετικά κύτταρα που επίσης αντιδρούν διαφορετικά.

Όταν εφαρμόζεται στο δέρμα, το δέντρο "ανάβει" καθώς οι μοριακές ενώσεις αντιδρούν. Επειδή τα κύτταρα ανταποκρίνονται διαφορετικά στη διέγερση, τα στρώματα σχηματίζουν τρισδιάστατα και αλληλεπιδραστικά τμήματα.

Το σχέδιο εφαρμόζεται απευθείας στο δέρμα με ένα ειδικό τζελ το οποίο περιέχει τα βακτήρια. Η έρευνα για το πώς δημιουργήθηκε το ζωντανό τατουάζ έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό Advanced Materials. Όπως αναφέρουν οι επικεφαλής του MIT, τα 3D εκτυπωμένα μελάνια έχουν ερευνητική εφαρμογή και σε άλλους τομείς όπως τα «πολυμερή» που είναι ευαίσθητα στη θερμοκρασία ή στο φως και στο σκοτάδι.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι η τεχνική που έχουν σχεδιάσει μπορεί αργότερα να χρησιμοποιηθεί για να εκτυπώσουν «ζωντανούς υπολογιστές», με κύτταρα που επικοινωνούν και μεταδίδουν μεταξύ τους μηνύματα.

Θεωρούν επίσης ότι χρησιμοποιείται για τη δημιουργία τύπων χειρουργικών εμφυτευμάτων και φαρμάκων. «Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα βακτηριακά κύτταρα όπως τους εργάτες σε εργοστάσιο 3-D», λένε οι ερευνητές.

Πηγή

Loader