Το ζήτημα των αμβλώσεων σήμερα στη Βουλή

Το ζήτημα των αμβλώσεων σήμερα στη Βουλή

Το ζήτημα των αμβλώσεων σήμερα στη Βουλή
Θα συζητηθεί στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Αρχίζει σήμερα μετά από τρία χρόνια από την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ η συζήτηση στη Βουλή αναφορικά με το ζήτημα των αμβλώσεων.

Η Κύπρος διατηρεί μια αυστηρή νομοθεσία αναφορικά με το θέμα που απαγορεύει τις αμβλώσεις (εκτός εξαιρέσεων) κάτι το οποίο θα συζητηθεί στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Γυναικείες οργανώσεις και αρκετοί φορείς τίθενται υπέρ της αλλαγής του νόμου και από την άλλη η εκκλησία θέτει ένα ηθικό δίλημμα σχετικά με την έκτρωση ενός παιδιού και τον τερματισμό της ζωής του.

Τι προνοεί η νομοθεσία:

Οι αμβλώσεις στη χώρα μας δεν απαγορεύονται αλλά υπάρχουν νομικές παράμετροι οι οποίες μπορούν να επιφέρουν σοβαρές ποινές σε περίπτωση που προκληθεί αποβολή του εμβρύου χρησιμοποιώντας μεθόδους δηλητηρίασης του ή χρήσης βίας.

Συγκεκριμένα ο νόμος προνοεί ποινή 14 χρόνων σε όποιον θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του εμβρύου και 7 χρόνων σε όποια γυναίκα έγκυο αποπειραθεί να κάνει έκτρωση με τους πιο πάνω τρόπους.

Πότε επιτρέπεται η άμβλωση:

Στην Κύπρο οι εκτρώσεις επιτρέπονται από τη νομοθεσία εφόσον καταβληθούν πιστοποιητικά από 2 ιατρούς που πιστοποιούν ότι:

Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη ζωή της ίδιας της μητέρας Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη διατάραξη της σωματικής αλλά και της πνευματικής υγείας της μητέρας Υπάρχει ιατρική διάγνωση ότι το παιδί όταν γεννηθεί θα πάσχει από σοβαρής μορφής αναπηρία ή από κάποια ανίατη ασθένεια Επίσης όταν το έμβρυο να είναι προϊόν βιασμού ή αιμομιξίας Έκτακτη τροποποίηση του 1974

Το 1974 – μετά την τουρκική εισβολή- η εκκλησία επέτρεψε την άμβλωση σε δεκάδες Ε/κ που είχαν πέσει θύματα βιασμού από Τούρκους στρατιώτες.

Αλλαγή νομοθεσίας

Το 2016 με εισηγήσεις στη Βουλή έγινε μια πρώτη προσπάθεια σχετικά με την αλλαγή της νομοθεσίας η οποία, όμως, δεν προχώρησε και η νομοθεσία παραμένει ως έχει.

Οι βουλευτές που είχαν εισηγηθεί την αλλαγή της νομοθεσίας ήταν η Σκεύη Κουκουμά (ΑΚΕΛ), Στέλλα Κυριακίδου (ΔΗΣΥ), Ρίκκος Μαππουρίδης (ΔΗΣΥ) και Ρούλα Μαυρονικόλα (ΕΔΕΚ).

Πάνω από 40 χιλιάδες θάνατοι

Παρά τις απαγορεύσεις που ισχύουν σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο για τις εκτρώσεις εντούτοις υπολογίζεται ότι πάνω από 40 χιλιάδες γυναίκες πεθαίνουν σε όλον τον κόσμο από εκτρώσεις που δεν λαμβάνουν χώρα σε ασφαλές ιατρικό περιβάλλον.

Πηγή

Loader