8 Jul 2018

Τουρίστρια στην Αίγυπτο καταδικάστηκε σε 8 χρόνια φυλακή για ένα βίντεο στο Facebook

Στην επίμαχη ανάρτησή της στο Facebook, περιέγραφε πως είχε δεχθεί παρενόχληση από δύο άνδρες

Σε φυλάκιση οκτώ ετών καταδικάστηκε μία Λιβανέζα τουρίστρια στην Αίγυπτο, εξαιτίας ενός βίντεο που δημοσίευσε στη σελίδα της στο Facebook. Οι αιγυπτιακές αρχές την κατηγόρησαν ότι προσέβαλε τη χώρα και τον ηγέτη της. Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Ahram μετέδωσε πως το δικαστήριο είχε αποφασίσει αρχικά ποινή κάθειρξης 11 ετών και επιβολή προστίμου σε βάρος της Mona el-Mazbouh, η οποία καταδικάστηκε για «εσκεμμένη μετάδωση ψευδών φημών που αποσκοπούν στην υπονόμευση της κοινωνίας και στην επίθεση εναντίον θρησκευμάτων». Ωστόσο, η ποινή της μειώθηκε σε οκτώ χρόνια. Σύμφωνα με τον αιγυπτιακό νόμο, «η δυσφήμιση και η προσβολή του αιγυπτιακού λαού» αποτελεί έγκλημα. Στην επίμαχη ανάρτησή της στο Facebook, η Mazbouh περιέγραφε πως είχε δεχθεί παρενόχληση από δύο άνδρες στους δρόμους μίας πολυτελούς συνοικίας του Καΐρου, καθώς και ότι ένας οδηγός ταξί την είχε κακομεταχειριστεί. Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο μετέδωσε την είδηση για το βίντεο πριν αυτό διαγραφεί, η Mazbouh στην ανάρτηση χαρακτήριζε τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι «άδικο» και την Αίγυπτο «μαλσμένη χώρα».

«Αξίζετε αυτό που σας κάνει ο Σίσι. Ελπίζω ότι ο θεός θα σας στείλει κάποιον πιο καταπιεστικό από τον Σίσι», ανέφερε χαρακτηριστικά στο βίντεο, ενώ έκανε και διάφορα υποτιμητικά σχόλια για τους Αιγύπτιους. Παρότι συχνά τα αιγυπτιακά δικαστήρια επιβάλλουν αρχικώς αυστηρές ποινές και στη συνέχεια της μειώνουν μετά από την άσκηση έφεσης, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τονίζουν πως αυτή είναι η τελευταία από μία σειρά υπερβολικά αυστηρών δικαστικών αποφάσεων που αποσκοπούν στην εξάλειψη της φωνής των διαφωνούντων. Ζητούν επίσης την απελευθέρωση της Mazbouh. Η τουρίστρια θα έχει τη δυνατότητα να εφεσιβάλει την απόφαση αργότερα αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με το Ahram. Σημειώνεται πως η Mazbouh διέγραψε το βίντεο από τη σελίδα της στο Facebook, αλλά είχε ήδη γίνει viral στα αιγυπτιακά social media, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Μία ημέρα πριν τη σύλληψή της, στις 2 Ιουνίου, η Mazbouh είχε δημοσιεύσει ένα ακόμη βίντεο στο Facebook, ζητώντας συγγνώμη από όσους είχε προσβάλει. «Εννοείται δεν ήθελα να προσβάλω όλους τους Αιγύπτιους και δεν ήθελα να μιλήσω για τις πολιτικές υποθέσεις της χώρας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε αυτό το δεύτερο βίντεο, όπου φαίνεται να φοράει γυαλιά ηλίου και να είναι έτοιμη να κλάψει.

«Λατρεύω όλους τους Αιγυπτίους και αγαπώ αυτή τη χώρα. Γι' αυτό την έχω επισκεφθεί πάνω από μία φορά και συνεχίζω να έρχομαι πίσω», προσθέτει. Ωστόσο, την επόμενη ημέρα τη δημοσίευσης, συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Καΐρου, καθώς ετοιμαζόταν να φύγει από τη χώρα. Σημειώνεται πάντως πως υπάρχουν και άλλες παρόμοιες υποθέσεις εναντίον γυναικών στην Αίγυπτο. Τον Μάιο, η Αιγύπτια ακτιβίστρια Amal Fathy συνελήφθη αφότου δημοσίευσε ένα βίντεο στο Facebook, στο οποίο κατήγγειλε τη σεξουαλική παρενόχληση και την κατάσταση στη χώρα της. Περιέγραφε με λεπτομέρεια την παρενόχληση που είχε βιώσει την ίδια μέρα και ορκιζόταν να εγκαταλείψει τη χώρα μαζί με τον μικρό γιο της. Σήμερα, παραμένει υπό κράτηση αναμένοντας τη δίκη της, αφότου της απαγγέλθηκαν κατηγορίες για υποκίνηση τρομοκρατίας μέσω διαδικτύου και διάδοση ψεύτικων ειδήσεων.

Με πληροφορίες από LiFO και New York Times

Δες και το προηγούμενο

Δες κι αυτά

Νέα