Τρεις νεκροί στη «μητέρα όλων των διαδηλώσεων» στη Βενεζουέλα

Τρεις νεκροί στη «μητέρα όλων των διαδηλώσεων» στη Βενεζουέλα

Τρομερές εικόνες από το Καράκας

Τρεις νεκροί στη «μητέρα όλων των διαδηλώσεων» στη Βενεζουέλα
Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται για 3 βδομάδες

Τρεις νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι ο απολογισμός της χθεσινής «μητέρας όλων των διαδηλώσεων» στη Βενεζουέλα, κατά της κυβέρνησης του προέδρου Μαδούρο. Νεκροί έπεσαν ένας 17χρονος διαδηλωτής στο Καράκας, μια γυναίκα στο Σαν Κριστόμπαλ και ένας αστυνομικός.

Χιλιάδες κόσμου βρίσκονται στους δρόμους κάθε πόλης στη Βενεζουέλα εδώ και 3 βδομάδες, απαιτώντας εκλογές, την απελευθέρωση των φυλακισμένων πολιτικών κρατουμένων και την απομάκρυνση του Μαδούρο. Ο Μαδούρο από την άλλη κατηγορεί τους διαδηλωτές για επιθέσεις κατά της αστυνομίας, λεηλασίες καταστημάτων και τρομοκρατία. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Ενρίκε Καπρίλες, κάλεσε τον κόσμο να συνεχίσει να διαδηλώνει.

Παρόλο που η Βενεζουέλα είναι η χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, είναι βυθισμένη σε βαθιά κρίση εδώ και χρόνια, με υψηλό πληθωρισμό, τρομακτικά ποσοστά εγκληματικότητας και έλλειψη βασικών αγαθών. Οι διαμαρτυρίες που λαμβάνουν χώρα αυτές τις μέρες είναι οι μεγαλύτερες σε παρουσία κόσμου τα τελευταία τρία χρόνια και υπάρχουν ελπίδες ότι ο Μαδούρο θα δεχτεί να διαπραγματευτεί με την αντιπολίτευση ώστε να βρεθεί τρόπος εξόδου από την κρίση.

Η αφορμή για τις διαδηλώσεις δόθηκε με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την οποία αφαιρούνται δικαιώματα και εξουσίες από την ελεγχόμενη από την αντιπολίτευση βουλή. Η απόφαση αναιρέθηκε 3 μέρες μετά, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να σταματήσουν οι διαδηλώσεις.

Υπό κανονικές συνθήκες, οι επόμενες εκλογές στη Βενεζουέλα είναι προγραμματισμένες για το 2019. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, η χώρα θα έχει καταρρεύσει μέχρι τότε, με τον πληθωρισμό να φτάνει το 700% φέτος, με βάση τα στοιχεία του IMF.

Loader