Δεν πουλήθηκε τελικά το ξενοδοχείο των βασιλιάδων

Δεν πουλήθηκε τελικά το ξενοδοχείο των βασιλιάδων

Δεν πουλήθηκε τελικά το ξενοδοχείο των βασιλιάδων
Τι μοίρα κι αυτή

Δεν καρποφόρησε η προσπάθεια πώλησης το ξενοδοχείου Βερεγγάρια στον Πρόδρομο το οποίο βγήκε σε πλειστηριασμό από την Τράπεζα Κύπρου.

Το ποσό για το συνολικό ακίνητο έκτασης 26,520 τ.μ. αλλά και για το εμβληματικό κτήριο που βρίσκεται μέσα σε αυτό, ορίστηκε στα 2.360.000 ευρώ, χωρίς ωστόσο- και παρά τους πολλούς ενδιαφερόμενους- να πωληθεί.

Όπως ανακοινώθηκε, η διαδικασία θα επαναληφθεί μετά από 3μήνες.

Υπενθυμίζεται πως η ιστορία του περίφημου ξενοδοχείου αρχίζει 87 χρόνια πρίν. Η οικοδόμηση του ξεκινά γύρω στο 1931 από τον Ιωάννη Κόκκαλο σε δική του γη.Η ονομασία του φέρει βασιλική αίγλη, αφού προήλθε από την ομώνυμη βασίλισσα της Νεβάρρας, σύζυγο του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου, που η ιστορία τους συνδέεται άμεσα με το νησί, αφού εδώ τελέστηκε και ο γάμος τους. Λέγεται ότι ο ιδιοκτήτης του Βερεγγάρια επέλεξε το όνομα αυτό προς τιμήν της επίσκεψης της Βερεγγάριας και του Ριχάρδου στον Πρόδρομο μετά το γάμο τους. Λέγεται ακόμη ότι ήταν κι ένας τρόπος για να «καλοπιάσει» την τότε αποικιοκρατική αγγλική διοίκηση, που ήταν αντίθετη σε οποιαδήποτε επιχειρηματική πράξη των Κυπρίων.

Το ξενοδοχείο αποτέλεσε ένα από τα σπουδαιότερα ορεινά καταλύματα του 20ού αιώνα στην Κύπρο. Χαρακτηρίστηκε ως το «ξενοδοχείο των βασιλιάδων», όπου αρκετοί βασιλιάδες το επισκέπτονταν συχνά για τις διακοπές τους. Μερικοί από τους πιο διάσημους επισκέπτες του ήταν ο Βασιλιάς της Αιγύπτου Φαρούκ, ο Εθνάρχης Μακάριος, ο πρόεδρος του Ισραήλ Εζέρ Βαϊσμάν, ο τότε Άγγλος κυβερνήτης του νησιού και πολλοί άλλοι που αναγράφονται αναλυτικά στο βιβλίο των επισκεπτών. Το Βερεγγάρια απέσπασε κολακευτικά σχόλια από όλες τις σημαντικές προσωπικότητες που έτυχαν της φιλοξενίας του. Εκτός από τη φήμη του για την κυπριακή και γαλλική του κουζίνα, αλλά και την εξαίρετη φιλοξενία, ήταν επίσης διάσημο για τις μουσικοχορευτικές βραδιές που διοργάνωνε.

Άρχισε να παρακμάζει γύρω στο 1970. Με το πέρασμα των χρόνων δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στο ανταγωνιστικό κλίμα που διαμορφώθηκε από τις ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις των επισκεπτών και άρχισε να χαράζει φθίνουσα πορεία με αποτέλεσμα το 1984 ο ΚΟΤ να αναστείλει την άδεια λειτουργίας του και έκτοτε δεν λειτούργησε ξανά.

Loader