Όταν ο Μάνος Χατζηδάκις μίλησε για τον έρωτα, τη ζωή, τον φασισμό και τα όνειρα

Όταν ο Μάνος Χατζηδάκις μίλησε για τον έρωτα, τη ζωή, τον φασισμό και τα όνειρα

Όταν ο Μάνος Χατζηδάκις μίλησε για τον έρωτα, τη ζωή, τον φασισμό και τα όνειρα
Ο τιτάνιος στο πνεύμα σύγχρονος Έλληνας πέθανε στις 15 Ιουνίου του 1994

Για τη ζωή και τον έρωτα:

«Η αμαρτία είναι βυζαντινή κι ο έρωτας αρχαίος»

«Αν ξαναρχόμουν στον κόσμο θα ερχόμουν μόνο για να κάνω έρωτα και να φύγω. Και για το μόνο που θα λυπηθώ όταν θα φύγω, θα ‘ναι για τον έρωτα που θα χάσω, για τα πρόσωπα που δεν θα γνωρίσω. Όλα τα άλλα είναι αστεία. Τέλειωσαν οι εποχές που ένας άνθρωπος μπορούσε ν’ αντικαταστήσει τον ερωτικό του σύντροφο με μια συμφωνία του Μπετόβεν. Αυτά ανήκουν στο 19ο αιώνα. Σήμερα, ένας άνθρωπος που προβαίνει σε τέτοιες αντικαταστάσεις είναι μάλλον ύποπτος ψυχολογικών διαταραχών και μιας νοημοσύνης η οποία ακουμπάει την παρανοϊκότητα»

«Ο,τι έχω ιερό: Να περιφρονώ τις συνήθειες των πολλών, τη λογική του κράτους και την «ηθική» των συγγενών μου. Ν' αγαπώ με πάθος τους κυνηγημένους, τους ανορθόδοξους και τους αναθεωρητές»

Για τα όνειρα:

«Ποτέ δεν πρόκειται να τελειώσει η ανθρώπινη περιπέτεια αλλά και η ανθρώπινη ευπιστία. Πάντα ο άνθρωπος θα πιστεύει πως τα όνειρά του θα δικαιωθούν. Αλλά και πάντα θα αγνοεί πως ο ίδιος καταστρέφει τα όνειρά του με το να ξυπνά κάθε πρωί. Κάθε πρωί κι όχι για πάντα, μια και μόνη φορά»

Για την πολιτική:

«Δύο είναι οι εχθροί της πολιτικής και του πολιτισμού: ο λαϊκισμός και ο ελιτισμός»

«Γιατί να ανήκουμε σε κόμματα και παρατάξεις; Αυτό δεν θέλει εξήγηση. Γιατί έτσι όπως γίναμε πολλοί επάνω στην Γη, πως θα ελέγξουμε τον καθένα χωριστά. Πώς θα τον παρακολουθούμε και πως θα ξέρουμε τι σκέπτεται. Μόνο όταν είναι κάπου εγγεγραμμένος που να εκπροσωπείται και να εκπροσωπεί. Μονάχα τότε είναι δυνατό να ελεγχθεί και μην αποτελέσει απειλή»

Για τον ρατσισμό και τον φασισμό:

«Δεχόμαστε να ’μαστε απάνθρωποι μπρος στους φορείς του AIDS, από άγνοια, αλλά και τόσο «ανθρώπινοι» και συγκαταβατικοί μπροστά στα ανθρωποειδή ερπετά του φασισμού, πάλι από άγνοια, αλλά κι από φόβο κι από συνήθεια.

Όταν συνηθίζεις το τέρας, αρχίζεις να του μοιάζεις.

Ο φασισμός στις μέρες μας φανερώνεται με δυο μορφές.

Ή προκλητικός, με το πρόσχημα αντιδράσεως σε πολιτικά ή κοινωνικά γεγονότα που δεν ευνοούν την περίπτωσή τους ή παθητικός μες στον οποίο κυριαρχεί ο φόβος για ό,τι συμβαίνει γύρω μας. Ανοχή και παθητικότητα λοιπόν. Κι έτσι εδραιώνεται η πρόκληση. Με την ανοχή των πολλών».

Για την Ελλάδα:

«Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει: Πάντα μ’ απασχολούσε το γνωστό εμβατήριο όσες φορές τ’ άκουγα. Έλεγα μέσα μου, τι άραγες εννοεί; Σκέφτηκα, σαν κάτι να φωτίστηκε μέσα μου, εφόσον η Ελλάδα δεν πεθαίνει ποτέ, πάει να πει πως και ποτέ δεν θα αναστηθεί.

Η Ελλάδα είναι μια παράκρουση ανάμεσα στο ΕΓΩ και στην πραγματικότητά της. Και πάντα σαν τον Καραγκιόζη θα παίρνουμε ξύλο από τους άλλους και θα μπαίνουμε στην μικρή μας θέση. Αυτό δεν πάει να πει ότι δεν περιέχουμε ένταση, αλήθεια και ερωτισμό»

«Πιστεύω σε μια ελληνικότητα που εξαφανίζει τις διαφορές»

Για την παιδεία:

«Και πρώτα απ′ όλα τι εννοούμε λέγοντας παιδεία; Την πληροφορία, την τεχνική, το δίπλωμα εξειδίκευσης που εξασφαλίζει γάμο, αυτοκίνητο κι ακίνητο, με πληρωμή την πλήρη υποταγή του εξασφαλισθέντος ή την πνευματική και ψυχική διάπλαση ενός ελεύθερου ανθρώπου, με τεχνική αναθεώρησης κι ονειρικής δομής, με αγωνία απελευθέρωσης και με διαθέσεις μιας ιπτάμενης φυγής προς τ′ άστρα;

Η μόνη αντιβίωση για την καταπολέμηση του κτήνους που περιέχουμε είναι η Παιδεία».

Αναδημοσίευση από την HuffPost Greece

Loader