Συμβουλές για συλλέκτες έργων σύγχρονης τέχνης

Συμβουλές για συλλέκτες έργων σύγχρονης τέχνης

Συμβουλές για συλλέκτες έργων σύγχρονης τέχνης

Γράφει η Έλενα Ιωαννίδου

Οι λόγοι για τους οποίους αποφασίζει κάποιος να αγοράσει έργα τέχνης είναι πολλοί. Μπορεί να θέλει να διακοσμήσει το σπίτι του και να περιτριγυρίζεται από όμορφα έργα τέχνης. Μπορεί να είναι συλλέκτης δεύτερης ή τρίτης γενιάς που διατηρεί οικογενειακή κληρονομιά. Ένας επαγγελματίας ή επιχειρηματίας που αναζητά μια επενδυτική ευκαιρία. Κάποιος που ενδιαφέρεται για την τέχνη ή ένας συνδυασμός των πιο πάνω.

Όποιο κι αν είναι το κίνητρο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τέχνη είναι εξαιρετική αγορά. Είναι όμως και μια πολύπλοκη αγορά.

Έχουμε διαλέξει τις 4 πιο χρήσιμες συμβουλές για όσους ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν μια συλλογή με έργα τέχνης και ευελπιστούμε να σας εμπνεύσει και να σας παρακινήσει!

Ακολουθήστε την καρδιά σας Η συλλογή έργων τέχνης είναι εξίσου ελκυστική στην καρδιά όσο και στο μυαλό!

Όσοι ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν μια συλλογή έργων τέχνης είναι σημαντικό να επιλέγουν έργα τα οποία βαδίζουν στην προσωπική τους αισθητική. Δεν πρέπει να ακολουθούν τη μόδα και δεν πρέπει να βλέπουν την τέχνη μόνο επενδυτικά. Να είστε βέβαιοι ότι αγοράζετε κάτι το οποίο σας αρέσει και θέλετε να ζήσετε με αυτό. Μια καλή συλλογή έργων τέχνης θα πρέπει πρώτιστος να αντικατοπτρίζει το προσωπικό σας γούστο. Οπότε ακολουθήστε το συναίσθημά σας και εκφραστείτε ελεύθερα.

Κάντε έρευνα Ξεκινήστε να επισκέπτεστε μουσεία, γκαλερί, εκθέσεις τέχνης και δημοπρασίες για να καταλάβετε ποιο στυλ σας αρέσει και να καθορίσετε το γούστο σας. Ερευνήστε και διαβάστε για τους καλλιτέχνες που σας ενδιαφέρουν. Εξετάστε το ιστορικό τους, τις εκθέσεις στις οποίες συμμετείχαν και τις πληροφορίες προηγούμενων πωλήσεων τους.

Είναι σημαντικό να μελετήσετε μια μεγάλη γκάμα καλλιτεχνών και να αποκωδικοποιήσετε και να κατανοήσετε όσα περισσότερα για τη δουλειά τους. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνετε την αντίληψή σας ως προς την τέχνη και ‘εκπαιδεύετε τα μάτια σας’ για να αναπτύξετε το ένστικτό σας και να αντιληφθείτε όταν ένας καλλιτέχνης έχει ενδιαφέρον και προοπτική. Όσο περισσότερα έργα τέχνης βλέπετε, τόσο πιο εύκολα θα καταλαβαίνετε και θα μπορείτε να ανταποκριθείτε σε αυτά.

Συμβουλευτείτε έναν ειδικό Η συμβουλή ενός εμπειρογνώμονα είναι πάντοτε χρήσιμη. Ζητήστε την γνώμη ενός εξειδικευμένου συμβούλου για έργα τέχνης, ενός γκαλερίστα ή ειδικού δημοπρασιών.

Οι ειδικοί της τέχνης προσφέρουν ανεκτίμητες συμβουλές. Μπορούν να σας βοηθήσουν από την εκτίμηση ενός έργου, την παροχή εμπεριστατωμένης έρευνας για κάποιον καλλιτέχνη, μέχρι καθοδήγηση για την τιμή ενός έργου.

Βεβαιωθείτε για την αυθεντικότητα του έργου Είναι πάρα πολύ σημαντικό να αγοράζετε έργα τέχνης από αξιόπιστες πηγές όπως επίσης να ζητάτε πιστοποιητικό αυθεντικότητας. Ένα έγκυρο πιστοποιητικό αυθεντικότητας περιέχει αναλυτικές λεπτομέρειες των χαρακτηριστικών ενός έργου όπως τον τίτλο, την ημερομηνία, την τεχνική και τις διαστάσεις.

Επίσης, θα πρέπει να αναγράφονται πάνω όλες οι πληροφορίες για αυτόν που εκδίδει το πιστοποιητικό όπως τοποθεσία και ιστοσελίδα ούτως ώστε σε περίπτωση που χρειαστεί να μπορεί να μπορεί κάποιος να τον εντοπίσει. Όλες αυτές οι πληροφορίες όχι μόνο αποδεικνύουν την αυθεντικότητα του έργου αλλά αυξάνουν την αξία του και δίνουν μια συλλεκτική σημασία στο έργο μέσω της ιστορίας που λέει.

Η Έλενα Ιωαννίδου είναι σύμβουλος τέχνης και ιδιοκτήτρια της Edit Gallery στη Λεμεσό. Έχει σπουδάσει Ιστορία της τέχνης και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές με θέμα το Art Business στο Sotheby’s Institute of Art του Λονδίνου. Έχει εργαστεί σε γκαλερί τέχνης στο Λονδίνο και στην Κύπρο. Η αξιοσημείωτη εργασιακή της εμπειρία σε συνδυασμό με τις σπουδές της, έχουν επιτρέψει στην Έλενα να αναπτύξει τις γνώσεις της στην αγορά της τέχνης όπως για παράδειγμα στη συλλογή και επένδυση σε έργα τέχνης. Είναι επίσης συν - ιδρύτρια του ‘Arteries Foundation’, ενός μη κερδοσκοπικού ιδρύματος για την προώθηση του πολιτισμού μέσω της τέχνης και της καλλιτεχνικής έκφρασης.

Loader