Έχεις ξανακούσει τι είναι τα αμιγκουρούμι;

Έχεις ξανακούσει τι είναι τα αμιγκουρούμι;

Μάθε για τη σχετική κυπριακή συμμετοχή

Έχεις ξανακούσει τι είναι τα αμιγκουρούμι;

Κατάγεται από το μακρινό Κεντίρι, μια μικρή πόλη πνιγμένη στο πράσινο, κάπου στην ενδοχώρα της Ινδονησίας.

«Είναι μια μικρή πόλη περιτριγυρισμένη από λόφους, άπειρα αιωνόβια δέντρα και πολύ, πολύ νερό, αφού τον μισό χρόνο βρέχει συνέχεια. Οι εποχές εδώ είναι μόνο δύο, η ξηρή και η υγρή».

Εδώ και επτά χρόνια η Αουρέλια ζει μόνιμα στην Κύπρο, ήρθε για να σπουδάσει και έμεινε.

«Στην Ινδονησία δούλευα σε μια ναυτιλιακή εταιρεία που έστελνε κοντέινερ με έπιπλα στο λιμάνι της Λεμεσού. Είχα έρθει τότε σε επαφή με τον ατζέντη της εταιρείας στη Λεμεσό και κάπως έτσι ήταν που μου είχε κινηθεί αρχικά η περιέργεια που στην πορεία έγινε επιθυμία να μετακομίσω στην Κύπρο».

«Πριν έρθω ρωτούσα πόσο μικρό νησί είναι η Κύπρος και εάν ήταν, για παράδειγμα, μικρότερο από το Μπαλί. Θυμάμαι να μου λένε πως οι περισσότερες μεγάλες πόλεις βρέχονται από θάλασσα, αφού το νησί αυτό βρίσκεται στο μέσο της Μεσογείου».

«Έψαξα σχολή για να γραφτώ και βρήκα το Cyprus International Institute of Marketing, όπου έκανα ένα μεταπτυχιακό στα ναυτιλιακά και συγκεκριμένα στο Shipping Management». To πρώτο της πτυχίο το έκανε στη γλωσσολογία και μιλά ινδονησιακά, κινέζικα, πορτογαλικά και «λίγα κυπριοελληνικά», όπως τα ονομάζει η ίδια.

Δουλειά σε ναυτιλιακή εταιρεία ακόμη προσπαθεί να βρει, από το 2011 ωστόσο ξεκίνησε από το μικρό της διαμέρισμα που έμενε κοντά στην παραλία της Λεμεσού, να ασχολείται με το πλέξιμο, το κροσέ και τη δημιουργία διάφορων χειροποίητων καλουδιών. Ανεπαίσθητα λοιπόν και ανεπιτήδευτα δημιουργείται το aurelia’s little room.

«Αρχικά το έκανα αποκλειστικά ως χόμπι. Στην πορεία και χωρίς να το καταλάβω εξελίχτηκε ως η θεραπεία μου για τα πάντα, αφού εκείνη τη στιγμή που φτιάχνεις κάτι με τα χέρια σου δεν χρειάζεται να σκέφτεσαι τίποτα, αφήνεσαι και χαλαρώνεις πλήρως. Είναι βεβαίως και η ηθική ικανοποίηση που βιώνει κανείς όταν εισπράττει κολακευτικά σχόλια για τη δουλειά που κάνει».

H χαοτική και απρόβλεπτη δύναμη και δυναμική του διαδικτύου συνετέλεσε ώστε δουλειά της Αουρέλια να επιλεγεί πρόσφατα ανάμεσα σε χιλιάδες υποψηφιότητες για συμμετοχή στο World Amigurumi Exhibition, που από τον περασμένο Δεκέμβριο πραγματοποιείται στο RESOBOX Gallery στη Νέα Υόρκη. «Με εντόπισαν μέσω της προσωπικής μου σελίδας που διατηρώ στο etsy, ένα διαδικτυακό κατάστημα για χειροποίητα».

Αμιγκουρούμι ή amigurumi, όπως πληροφορούμαστε από τους διοργανωτές της έκθεσης, είναι μια δημοφιλής γιαπωνέζικη τεχνική παραγωγής μικρών και χρωματιστών αντικειμένων με κροσέ, τα οποία χρησιμοποιούνται ως παιχνίδια ή διακοσμητικά εσωτερικού χώρου. Τα αμιγκουρούμι είναι συνήθως απομιμήσεις ζώων, είθισται όμως ο καλλιτέχνης να τους προσδίδει ανθρωπόμορφα χαρακτηριστικά.

Στην εν λόγω έκθεση στη Νέα Υόρκη εκτίθενται 3,000 αμιγκουρούμι που φτιάχτηκαν από περισσότερους από 120 καλλιτέχνες σε 49 διαφορετικές χώρες. Οι διοργανωτές είχαν μάλιστα ζητήσει από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες όπως η δουλειά που αποστείλουν αντιπροσωπεύει τη χώρα από την οποία προέρχονται.

«Για την Κύπρο έφτιαξα τη σημαία της με το σχήμα του νησιού και τα δύο κλαδιά ελιάς και τον Mr. Kokos, ένα κυπριακό γαϊδουράκι με το καλαθάκι του και τα λουλουδάκια του, παραπέμποντας έτσι στον τρόπο με τον οποίο γινόταν παλιά η μεταφορά αγαθών και εμπορευμάτων στο νησί».

«Είναι μια αρκετά κοπιαστική, χρονοβόρα και δύσκολη διαδικασία και χρειάζεται εξαιρετική προσοχή στη λεπτομέρεια. Πρώτα το σχεδιάζεις και ακολούθως φτιάχνεις το κάθε κομμάτι χωριστά, τ’ αυτί, το πόδι, το πρόσωπο και ούτε καθεξής. Το να φτιάξω, για παράδειγμα, τον Mr. Kokos το γαϊδούρι μου πήρε περισσότερο από μια εβδομάδα».

Πέρα απ’ τα τρισχαριτωμένα αμιγκουρούμι, στο aurelia’s little room μπορεί να βρει ή να παραγγείλει κανείς διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα για το σπίτι, όπως επίσης αξεσουάρ και πλεκτά ρούχα για κορίτσια και αγόρια. Αρκετά δημοφιλείς έχουν εξελιχθεί οι μπομπονιέρες της καθώς και τα μαξιλαράκια που φτιάχνει για βέρες.

Πληκτρολογώντας aurelia’s little room, μπορείς να βρεις δουλειά της Αουρέλια στο Facebook, στο (link.

Loader