Επενδύουμε στην τέχνη επειδή ...{fill in the gap}

Επενδύουμε στην τέχνη επειδή ...{fill in the gap}

Επενδύουμε στην τέχνη επειδή ...{fill in the gap}

Οι υψηλές τιμές των έργων τέχνης ωστόσο, έχουν προσελκύσει την προσοχή οικονομολόγων, επενδυτών και τραπεζιτών. Σήμερα, οι αγοραστές έργων τέχνης, όχι μόνο τα αποκτούν για τις άυλες αξίες που συνδέονται με αυτά αλλά και για σκοπούς επένδυσης.

Πιο κάτω παρουσιάζουμε τους κύριους λόγους για τους οποίους η αγορά έργων τέχνης μπορεί να θεωρηθεί ως μια πολύ επικερδής και επιτυχημένη επένδυση.

Διαφοροποίηση Ένας από τους λόγους για τους οποίους η τέχνη έχει γίνει δημοφιλής ως εναλλακτική μορφή επένδυσης, είναι επειδή η παγκόσμια αγορά έργων τέχνης είναι σε μεγάλο βαθμό, εντελώς διαφορετική από τις μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου και επηρεάζεται λιγότερο από τις μακροοικονομικές διακυμάνσεις και τα διάφορα γεωπολιτικά γεγονότα. Ως εκ τούτου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους επενδυτές ως μια εξαιρετική μέθοδος διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου τους, ειδικά σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας.

Αντιστάθμιση Πληθωρισμού Ένας επιπλέον παράγοντας για να συμπεριληφθεί η τέχνη στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών, είναι και το γεγονός ότι σε περιόδους αυξανόμενου πληθωρισμού, η τέχνη μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό αντιστάθμισμα, προστατεύοντας το κεφάλαιο από τον πληθωρισμό και την υποτίμηση του νομίσματος, η οποία επέρχεται σε τέτοιες καταστάσεις.

Επένδυση που στηρίζεται σε περιουσιακά στοιχεία Με την αγορά ενός έργου τέχνης, ο επενδυτής γίνεται ιδιοκτήτης ενός απτού περιουσιακού στοιχείου, το οποίο σε αντίθεση με άλλες παραδοσιακές αγορές, όπως τις μετοχές και τα μερίδια, θα έχει πάντα υπολειμματική αξία. Η τέχνη αποθηκεύει την αξία και παράγει πραγματική θετική απόδοση.

Φιλανθρωπία Τελευταίος, αλλά εξίσου σημαντικός λόγος, είναι τα φιλανθρωπικά οφέλη που πηγάζουν μέσα από την επένδυση σε έργα τέχνης. Από τη στήριξη των νέων ανερχόμενων καλλιτεχνών, στη δημιουργία μιας συλλογής με σκοπό τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, η φιλανθρωπική αξία της επένδυσης σε τέχνη, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη και ούτε τα φορολογικά πλεονεκτήματα που συνοδεύονται με αυτή.

Ωστόσο, η αγορά της τέχνης είναι πολύπλοκη και είναι δύσκολο η προσέγγιση να γίνεται αποκλειστικά για επενδυτικούς σκοπούς. Είναι μια αγορά που σε αντίθεση με πολλούς άλλους τομείς επενδύσεων, δεν υπάρχουν ρυθμίσεις και στερείται διαφάνειας. Ένα μεγάλο μέρος της, εκτελείται μέσω ιδιωτικών συναλλαγών, γεγονός που δεν αφήνει περιθώριο απόκτησης γνώσεων και πληροφοριών εκ των έσω.

Επίσης, η επένδυση στην τέχνη είναι κατάλληλη για μακροπρόθεσμα κέρδη, καθώς δεν αποτελεί εύκολα ρευστοποιήσιμο περιουσιακό στοιχείο. Έτσι, πρέπει να συνδυάσετε το πάθος σας, με μια τεκμηριωμένη απόφαση. Δεν μπορείτε να γίνετε συλλέκτης εν μία νυκτί και είναι σοφό να αναζητήσετε συμβουλές από ειδικούς.

Η συλλογή έργων τέχνης απαιτεί πάθος και αφοσίωση και είναι μία από τις λίγες, αν όχι η μοναδική επένδυση για την οποία η απόφαση έρχεται πρώτα από την καρδιά.

Η Έλενα Ιωαννίδου είναι σύμβουλος τέχνης και ιδιοκτήτρια της Edit Gallery στη Λεμεσό. Έχει σπουδάσει Ιστορία της τέχνης και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές με θέμα το Art Business στο Sotheby’s Institute of Art του Λονδίνου. Έχει εργαστεί σε γκαλερί τέχνης στο Λονδίνο και στην Κύπρο. Η αξιοσημείωτη εργασιακή της εμπειρία σε συνδυασμό με τις σπουδές της έχουν επιτρέψει στην Έλενα να αναπτύξει τις γνώσεις της στην αγορά της τέχνης όπως για παράδειγμα στη συλλογή και επένδυση σε έργα τέχνης. Είναι επίσης συν - ιδρύτρια του ‘Arteries Foundation’, ενός μη κερδοσκοπικού ιδρύματος για την προώθηση του πολιτισμού μέσω της τέχνης και της καλλιτεχνικής έκφρασης.

Cover Photo: Tim Gouw / Pexels

Loader