Η κυπριακή (δισκογραφική) εταιρεία που ζευγάρωσε το πλήθος με την ποιότητα

Η κυπριακή (δισκογραφική) εταιρεία που ζευγάρωσε το πλήθος με την ποιότητα

Το ωραίο μουσικό φεστιβάλ που ξεκίνησε με 600 άτομα και πέρσι έφτασε τις 3 και πλέον χιλιάδες

Η κυπριακή (δισκογραφική) εταιρεία που ζευγάρωσε το πλήθος με την ποιότητα

Το 2007, κάπου στο Λονδίνο, ο σήμερα καταξιωμένος και εκτός του νησιού μας Κύπριος τραγουδοποιός Λευτέρης Μουμτζής, επιχειρούσε τα baby steps της «Λουβάνας», η οποία εκτός από παραδοσιακή κυπριακή σούπα είναι και η πιο κουλτουριάρικη ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία που δημιουργήθηκε ποτέ στην Κύπρο.

Δέκα σχεδόν χρόνια μετά, περίοπτη θέση στο πλούσιο έργο που έχει να επιδείξει η «Λουβάνα Δίσκοι» κατέχει το μεγάλο μουσικό φεστιβάλ του καλοκαιριού που εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα σε billboards σ’ όλο το νησί.

Ο φετινός «Φέγγαρος» θα πραγματοποιηθεί στον Κάτω Δρυ το ερχόμενο Παρασκευο-Σαββατοκυρίακο, 29 – 31 Ιουλίου και αναμένεται να ξεπεράσει σε προσέλευση τις 3 και πλέον χιλιάδες κόσμου που τον επισκέφτηκαν πέρσι.

Ο Γιώργος Βενιζέλος, υπεύθυνος επικοινωνίας του φεστιβάλ, μας απαντά με ποιους τρόπους το impossible μπορεί να work και στην τέχνη.

Ο Φέγγαρος έχει καταξιωθεί ως ένα φεστιβάλ που δεν έχει αυστηρά κριτήρια στο είδος της μουσικής παρά μόνο στην ποιότητα

«Ξεκίνησε με λίγα και κυπριακά μόνο συγκροτήματα, στην πορεία ενισχύθηκε με μερικά μεγάλα ονόματα Ελλήνων μουσικών όπως οι Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Αγγελάκας, και Φοίβος Δεληβοριας και φέτος έχει φτάσει στο σημείο να προσελκύσει περισσότερα από 30 συγκροτήματα από Ελλάδα, Κύπρο, Αγγλία και Ισραήλ και με εμβληματικά ονόματα διεθνούς εμβέλειας όπως αυτό της σύγχρονης ντίβας της soul Joss Stone.

Το line-up συνεπώς είναι δυνατότερο και πιο ποικίλο από ποτέ ενώ ταυτοχρόνως η ποιότητα συνεχίζει να ανεβαίνει τόσο στη μουσική όσο και στη διοργάνωση».

«Πολύ σημαντική για το φεστιβάλ είναι η μεγάλη ομάδα των εθελοντών, των φίλων της Λουβάνας με τον καθένα να συνεισφέρει με τον δικό του τρόπο, όπως για παράδειγμα με τα site specific installations και τον φωτισμό».

Από την Αγγλία θα έρθουν και οι Electric Litany οι οποίοι θα είναι οι headliners της τρίτης (πιο ροκ) μέρας του φεστιβάλ, αλλά και ο τραγουδοποιός Adam Beattie με τη μπάντα του. Την πρώτη μέρα θα κλείσουν οι Ισραηλινοί Boom Pam, οι οποίοι ονομάζουν τη μουσική τους Mediterranean Surf Rock, μια μέρα πριν εμφανιστούν στο φεστιβάλ Womad στην Αγγλία, ενώ ακριβώς πριν θα ανέβουν στη σκηνή ο Παύλος Παυλίδης και οι B-Movies, οι οποίοι έχουν μόλις κυκλοφορήσει καινούριο δίσκο. Από την Ελλάδα επίσης θα εμφανιστούν στο Main Stage οι Σωτήρες, το καινούριο γκρουπ του Φώτη Σιώτα, οι Super Stereo και οι The Noise Figures, ενώ από Κύπρο ξεχωρίζουν το ροκ τρίο The Low Spark, οι The Ladderman και οι Rumba Attack.

Βασική πολιτική του φεστιβάλ είναι να προωθεί και μικρά συγκροτήματα

«Πέρα από τα μεγάλα ονόματα, βασική πολιτική του φεστιβάλ είναι να προωθεί και μικρά συγκροτήματα ενώ αρκετά μεγάλη είναι και η ποικιλία στη μουσική: από world music μέχρι ρόκ και από παραδοσιακή μουσική μέχρι ηλεκτρονική πειραματική κλπ.

Με άλλα λόγια, πρόκειται για ένα φεστιβάλ που δεν έχει έχει αυστηρά κριτήρια στο είδος της μουσικής παρά μόνο στην ποιότητα.

Για τρίτη συνεχή χρονιά διοργανώνεται και φέτος το μουσικό χωριό, με βιωματικά εργαστήρια σε τεχνικές όπως ο αυτοσχεδιασμός, η ινδική μουσική, η παραδοσιακή μουσική, τα afrobrazilian percussion.

Για συμμετοχή στα εργαστήρια η μουσική γνώση που απαιτείται είναι βασική, γι’ αυτό΄και οι μαθητές είναι από δέκα ετών μέχρι σαράντα. Τα εργαστήρια, όπως και το φεστιβάλ, είναι τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους.

Σκοπός του φεστιβάλ είναι να διατηρηθεί και να ενδυναμωθεί ως θεσμός και να μπει για τα καλά στον αντίστοιχο πανευρωπαϊκό χάρτη. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως φέτος ίσως λόγω της Stone εκδήλωσαν θερμό μάλιστα ενδιαφέρον για τον Φέγγαρο και αρκετοί ξένοι μόνιμοι κάτοικοι της Κύπρου.

Σκοπός του φεστιβάλ είναι να μπει για τα καλά στον πανευρωπαϊκό χάρτη

Στο πλαίσιο του φετινού φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν δύο ανοιχτές στο κοινό συζητήσεις για θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος, διευρύνοντας έτσι τον κοινωνικό του χαρακτήρα

Ειδήμονες στο αντικείμενο τους, όπως αρχιτέκτονες και γλωσσολόγοι θα συντονίσουν τις συζητήσεις που δεν θα έχουν διδακτικό χαρακτήρα αλλά ως σκοπό θα έχουν τον διάλογο, την ανταλλαγή απόψεων και την καλλιέργεια κριτικής σκέψης.

Η πρώτη συζήτηση θα έχει ως θέμα «Δημόσιος Χώρος, Τέχνη Και Κουλτούρα» και η άλλη θα ονομάζεται «Από Την Οικονομική Στην Κρίση Ταυτότητας».

Παιδιά κάτω των 12 έτων μπαίνουν στο φεστιβάλ δωρεάν.

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ FACEBOOK

Loader