Ιστορικές και πολυσυζητημένες international πολιτικές διαφημίσεις

Ιστορικές και πολυσυζητημένες international πολιτικές διαφημίσεις

Το αφιέρωμα μας στην διαφήμιση συνεχίζεται, όμως αυτή την φορά μελετούμε μια...διαφορετική κατηγορία

Ιστορικές και πολυσυζητημένες international πολιτικές διαφημίσεις

Οι πολιτικές καμπάνιες και διαφημίσεις, υπήρχαν ανέκαθεν και με τα χρόνια άλλαξαν μορφή και περιεχόμενο. Ακόμη, ανάλογα με την χώρα αλλάζουν και οι νόμοι για την διανομή των διαφημίσεων της πολιτικής καμπάνιας.

Στην Αμερική, για παράδειγμα, υπάρχει ελευθερία στα ποσά που ξοδεύουν οι πολιτικοί, αλλά και στο χρονικό περιθώριο που δικαιούνται να προβάλλουν την καμπάνια τους για να προσελκύσουν ψηφοφόρους.

Ο πρώτος πολιτικός που χρησιμοποίησε την δύναμη της τηλεόρασης, ήταν ο Dwight D. Eisenhower. Το 1952, ο βετεράνος πολέμου και υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ, προώθησε 40 βίντεο των 20 δευτερολέπτων με τίτλο "Eisenhower Answers America", στα οποία απαντούσε στις ερωτήσεις “κοινών” ανθρώπων. Στόχος του ήταν να προωθήσει την εικόνα του προσιτού πολιτικού.

Το 1964, η πρώτη “επιθετική διαφήμιση” (aggressive advertisement), άνοιξε τον δρόμο για την νίκη του Lyndon B. Johnson. Για την εκστρατεία του δημιουργήθηκε η πιο γνωστή και αμφιλεγόμενη διαφήμιση, ίσως όλων των εποχών. Ο λόγος που το βίντεο με την ονομασία "The Daisy Girl", έγινε γνωστό ως το πρώτο βίντεο αρνητικής διαφήμισης (negative advertisement). Το βίντεο, δείχνει ένα μικρό κορίτσι να μετράει τα πέταλα μιας μαργαρίτας, και αφού τελειώνει το μέτρημα της ακούγεται μια φωνή, η οποία ξεκινά την αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη μιας πυρηνικής έκρηξης. Η διαφήμιση τελειώνει με μια έκκληση να ψηφίσει ο Johnson, "επειδή τα ποσά είναι πολύ υψηλά για να μείνετε στο σπίτι". Το εμπορικό χρησιμοποιούσε το φόβο και την ενοχή, μια αποτελεσματική αρχή διαφήμισης, για να κάνει τους ανθρώπους να αναλάβουν δράση για να προστατεύσουν την επόμενη γενιά.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ: Οι αγαπημένες μας ελληνικές διαφημίσεις!

Η διαφήμιση διαρκεί λιγότερο από 60 δευτερόλεπτα και προβλήθηκε μόνο μία φορά, αλλά λόγω των ακραίων και υπέρ των πολέμων απόψεων του Barry Goldwater, του Δημοκρατικού υποψήφιου, είχε ως αποτέλεσμα την 44-6 νίκη του Lyndon B. Johnson.

Στην ίδια λογική, κινήθηκε και η καμπάνια του κοριτσιού με το παγωτό:

Δεκαετίες αργότερα, οι πολιτικές καμπάνιες εξελίχθηκαν σε βίντεο όπως τα παρακάτω:

Φυσικά δεν μπορούσαμε να παραλείψουμε ένα συνδυασμό πολιτικών αμερικανικών διαφημίσεων:

Μπορεί οι πολιτικές καμπάνιες στην Αμερική να είναι...ιδιαίτερες, όμως καμιά δεν φτάνει τις πραγματικά... mind- blowing καμπάνιες των πολιτικών του Ισραήλ.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ: Ο Macaulay Culkin μένει ξανά «Μόνος στο σπίτι» και γίνεται viral

Αρχίζοντας με την πρωτότυπη όσο και αμφιλεγόμενη προεκλογική διαφήμιση της δεξιάς πολιτικού Ayelet Shaked, η οποία επιχειρεί να αντιστρέψει τις κατηγορίες σε βάρος της για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Γυρίζει ένα ασπρόμαυρο βίντεο, που θυμίζει καμπάνια αρώματος και λέει ότι το δικό της άρωμα, μυρίζει φασισμό. Και δεν το λέμε εμείς, δείτε και μόνοι σας!

https://youtu.be/kLlnZGj83vM

Φέτος, σε αυτές τις εκλογές, η Ανάτ Μπέρκο βουλευτής του Λικούντ, του κόμματος του Νετανιάχου, έφτιαξε μια διαφήμιση όπου δήθεν την ανακρίνει ένας Άραβας. Αυτή του λέει όσα έκανε στη θητεία της και αυτός, μαλακωμένος, της δίνει το «ΟΚ» να είναι ξανά υποψήφια. Ο «ανακριτής» είναι στην πραγματικότητα ο σύζυγός της!

https://youtu.be/b9jDqi1AsTU

Ένας άλλος βουλευτής του Λικούντ, ο Αβι Ντίχτερ, βάζει μουστάκι και αραβική καφίγια και συνομιλεί με έναν ηθοποιό που παριστάνει τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Στο τέλος βγάζει το μουστάκι και τα ψέλνει στον Παλαιστίνιο.

https://youtu.be/lA72ECI0bLU

Στην προηγούμενη αναμέτρηση, το 2015, ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahou ήθελε να δείξει ότι θα είναι σταθερός και έμπιστος πρωθυπουργός, αντίθετα από τους αντιπάλους του.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ: Η καλύτερη στιγμή των Όσκαρ ήταν η διαφήμιση της Nike

Έτσι εμφανιζόταν στο διαμέρισμα ενός ζευγαριού σαν babysitter που θα τους κρατήσει το μωρό για να βγουν αυτοί για διασκέδαση. «Ζητείται babysitter; Ήρθε ο Bibi- sitter!», έλεγε παίζοντας με το όνομά του.

https://youtu.be/Cmac71R5Br8

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ: Οι 25 καλύτερες διαφημίσεις του 2018

Loader