Οι 8 ώρες ύπνου είναι...fake news

Οι 8 ώρες ύπνου είναι...fake news

Επιστήμονες αμφισβητούν την μέχρι σήμερα άποψη

Οι 8 ώρες ύπνου είναι...fake news

Τους πήρε γύρω στις 4 εβδομάδες για να προσαρμόσουν τον ύπνο τους στις νέες συνθήκες διαβίωσης τους. Οι συμμετέχοντες στο πείραμα, άρχισαν να κοιμούνται 4 ώρες, να ξυπνούν για 2 και μετά να ξανακοιμουνται για ακόμα 4.

Παρόλο που οι επιστήμονες, εντυπωσιάστηκαν με τα αποτελέσματα, η άποψη ότιο άνθρωπος πρέπει να κοιμάτε 8 ώρες την μέρα, επικρατεί.

Το 2001, ο ιστορικός Roger Ekirch της Virginia Tech, δημοσίευσε ένα άρθρο, στο οποίο παρουσιάζει ένα πλούσιο ιστορικό αρχείο που αναφέρει ότι οι άνθρωποι συνήθιζαν να "σπάζουν" τον ύπνο τους.

Στο βιβλίο του At Day's Close, κατέγραψε πάνω από 500 βιβλιογραφικές αναφορές για το μοτίβο ύπνου, το οποίο ακολουθούσαν οι παλαιότεροι- από ημερολόγια, αναφορές δικαστηρίου, ιατρικά βιβλία, λογοτεχνικά βιβλία κ.α. Σε όλες τις πηγές, αναφερόταν πως οι άνθρωποι, έπεφταν για ύπνο λίγο μετά το σούρουπο, ξυπνούσαν για περίπου δύο ώρες και κοιμόντουσαν ξανά.

Ο ίδιος ο ερευνητής, δεν εντυπωσιάζεται μόνο από τον τεράστιο αριθμό αναφορών για το μοτίβο ύπνου που διατηρούσαν τότε, αλλά από τον τρόπο που οι πηγές του αναφέρονται σε αυτό. “Το αντιμετωπίζουν λες και είναι κοινή άποψη”, λέει χαρακτηριστικά ο Ekirch.

Εκείνες τις ώρες, ανάμεσα στα δύο κομμάτια ύπνου, οι άνθρωποι ήταν ιδιαίτερα κοινωνικοί. Κάπνιζαν, πήγαιναν στους γείτονες τους, διάβαζαν, έγραφαν ή προσεύχονταν. Πάρα πολλά εγχειρίδια προσευχών, είχαν ειδικές προσευχές για εκείνες τις ώρες που ξυπνούσαν.

Ο Ekirch ανακάλυψε ότι οι αναφορές για αυτό το μοτίβο ύπνου, άρχισε να εξαφανίζεται στο τέλος του 17ου αιώνα. Αυτό άρχισε ανάμεσα στις αστικές ανώτερες τάξεις της Βόρειας Ευρώπης και χρειάστηκαν 200 χρόνια για να εφαρμοστεί σε ολόκληρη την Δυτική κοινωνία. Μέχρι το 1920 η ιδέα για πρώτο και δεύτερο ύπνο, είχε εξαφανιστεί εντελώς από την κοινωνική μας συνείδηση.

Ο ίδιος ο Ekirch αποδίδει αυτή την αλλαγή, στον καλύτερο φωτισμο των δρόμων, στην απόκτηση φωτισμού μέσα στο σπίτι, αλλά και την εμφάνιση των καφενείων - τα οποία, πολύ συχνά, ήταν ανοιχτά όλη νύχτα. Καθώς η νύχτα άλλαξε status και άρχισε η νόμιμη δραστηριότητα και η δραστηριότητα αυτή αυξανόταν σταδιακά, η διάρκεια του χρόνου που οι άνθρωποι μπορούσαν να αφιερώσουν για να ξεκουραστούν, μειώθηκε.

Με τον Roger Ekirch συμφωνεί και ο ιστορικός Craig Koslofsky.

“Μέχρι τον 17ο αιώνα, την νύχτα κυκλοφορούσαν μόνο οι εγκληματίες, οι πόρνες και οι αλκοολικοί. Ακόμη και οι πλούσιοι που μπορούσαν να αγοράσουν κεριά, είχαν πολύ καλύτερα πράγματα για να ξοδέψουν τα λεφτά τους. Δεν υπήρχε κύρος ή κοινωνική αξία που να συνδέεται με την κυκλοφορία το βράδυ.

Αυτό άλλαξε με την Μεταρρύθμιση και Αντιμεταρρύθμιση της Καθολικής Εκκλησίας. Προτεστάντες και Καθολικοί, άρχισαν να εκτελούν τελετές την νύχτα, κατά την περίοδο της εκδίωξης τους. Η νύχτα, πλέον, ανήκει σε ευυπόληπτους θρησκευόμενους πολίτες.

Το... trend αυτό, μετακινήθηκε και σε άλλες κοινωνικές ομάδες, και κυρίως σε εκείνους που είχαν την οικονομική δυνατότητα να αγοράζουν κεριά. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και την εγκατάσταση φαναριών στους δρόμους, όλοι πλέον είχαν την δυνατότητα να περιπλανιούνται την νύχτα.

To 1667, το Παρίσι έγινε η πρώτη πόλη στον κόσμο που φώτισε τους δρόμους της, χρησιμοποιώντας κεριά μέσα σε γυαλινες λάμπες. Ακολούθησε η Lille, την ίδια χρονιά και το Amsterdam δύο χρόνια αργότερα, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν μια πολύ πρακτικότερη λάμπα λαδιού.

Το Λονδίνο, δεν φώτισε τους δρόμους του, παρά 20 χρόνια αργότερα, όμως μέχρι το τέλος του αιώνα, περισσότερες από 50 Ευρωπαϊκές πόλεις, φώτιζαν τους δρόμους τους, το βράδυ.

Η διασκέδαση την νύχτα έγινε της μόδας, και το να ξαπλώνεις με τις ώρες στο κρεβάτι θεωρήθηκε χάσιμο χρόνου.

Σήμερα, οι περισσότεροι φαίνεται να προσαρμόστηκαν καλά στις 8 ώρες ύπνου, αλλά ο Ekirch, πιστεύει ότι πολλές διαταραχές ύπνου, οφείλονται στην φυσική προτίμηση του ανθρώπινου σώματος για τον κατακερματισμένο ύπνο καθώς και την συνεχή παρουσία, τεχνητού φωτός.

Αυτό θα μπορούσε να είναι και η εξήγηση για την ύπαρξη προβλημάτων στον ύπνο, όπως η sleep maintenance insomnia. Η κατάσταση αυτή, αφορά όσους ξυπνούν κατά την διάρκεια της νύχτας και δεν μπορούν να ξανακοιμηθούν. Οι περισσότεροι πανικοβάλλονται, και πιστεύουν ότι θα είναι κουρασμένοι για όλη την επόμενη μέρα. Εάν υποφέρετε κι εσείς από αυτό, μην σας ανησυχεί!

“Τον περισσότερο χρόνο της εξέλιξης μας, κοιμόμασταν με έναν συγκεκριμένο ρυθμό. Το να ξυπνάμε κατά την διάρκεια της νύχτας, ήταν μέρος της ανθρώπινης φυσιολογίας”, αναφέρει ο ψυχολόγος ύπνου Gregg Jacobs.

Ο ίδιος, πιστεύει πως οι στιγμές ανάμεσα στους δύο κύκλους ύπνου, βοηθούσε τους ανθρώπους να χαλαρώσουν και να καταπολεμούν το άγχος τους ευκολότερα.

Την επόμενη φορά που θα ξυπνήσεις στη μέση της νύχτας, να θυμηθείς τους προγόνους μας, και να χαλαρώσεις. Το να ξαπλώνεις στο κρεβάτι σου, ξύπνιος, ίσως σου κάνει καλό! Βρες μια δραστηριότητα που σε χαλαρώνει και ο οργανισμός σου θα προσαρμοστεί σιγά- σιγά!

Απολαμβάνουμε τον καλό ύπνο και αντιλαμβανόμαστε τις επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής αλλά και στην υγεία μας. Λάβετε μέρος στο Διαγωνισμό ΕΔΩ και απολαύστε τον ύπνο σας με δώρα που εξασφαλίσαμε για να κοιμάστε καλύτερα!

Loader