Ποιος τύπος μάνατζερ είσαι;

Ποιος τύπος μάνατζερ είσαι;

Σύμφωνα με τους χαρακτήρες του Game of Thrones

Ποιος τύπος μάνατζερ είσαι;

Το ίδιο ισχύει και τους μάνατζερ αφού είναι πολλές φορές που παρατηρούμε σε εταιρίες να φιλοξενούνται περισσότεροι υπαλλήλοι με managerial job description και πολύ λιγότεροι υφιστάμενοι.

Τα πιο πάνω δεν θα μας απασχολήσουν στην παρούσα παρά μόνο θα ασχοληθούμε με αυτή την πλειάδα των κύπριων μάνατζερ μέσα από χαρακτήρες της σειράς Game of Thrones. Συνέχισε να διαβάζεις για να δούμε αν θα εμφανίσει τον Baelish ή την Khaleesi ο καθρέπτης.

TYRION LANNISTER

Ας είμαστε ειλικρινείς. Στα μπίζνες η εμφάνιση και οι διακρίσεις κάθε είδους έχουν την θέση τους όσο και να προωθείται η αμερικανιά του positive discrimination και άλλων ψυχαναγκαστικών εσωεπιχειρησιακών κανονισμών. Αν ο μάνατζερ της επιχείρησης είναι κοντός για παράδειγμα, δεν θα σου πάει αμέσως το μυαλό στον Ναπολέοντα αλλά μάλλον θα σκεφτείς, «Άι μωρέ τον κοντοστούπη που θα μας πει τι θα κάνουμε». Κι όμως αγαπητέ υπάλληλε, ενδέχεται να πέφτεις έξω. Πολύ έξω.

Απ’ τον μάνατζερ τύπου -και μεγέθους- Tyrion να φοβάσαι γιατί εκείνο το λίγο που βλέπεις να υπάρχει πάνω απ’ την Γη άλλο τόσο υπάρχει και ριζώνει επικίνδυνα από κάτω. Ο μάνατζερ Tyrion προφανώς και δέχτηκε καμπόσο bullying στα νιάτα του οπότε επικεντρώθηκε στο μυαλό του αντί να φτιάχνει την φράντζα όπως κάτι τύπους σαν τον Jamie. Είναι ευέλικτος μεν, σταθερός στις αξίες του δε. Την ώρα που μιλάει μπίζνες, μιλάει μπίζνες και δεν θα διστάσει να προδώσει και το αδέλφι του για τα μπίζνες.

Το τι κάνει στην προσωπική του ζωή είναι άλλη υπόθεση κι αν ήταν ο Tyrion πραγματικός χαρακτήρας σήμερα, εκτός από αλκοολικός ίσως να ήταν και τζογαδόρος ή να ρουφούσε και καμιά άσπρη γραμμούλα που και που κατά τις 8 το βράδυ στην Wall Street. Όσο αυτά δεν επηρεάζουν το μπίζνες, τον κοντό να τον φοβάσαι.

JON SNOW

Έχει ένα leader πράμα ο άτιμος χωρίς να καταλαβαίνει κανένας το γιατί. Είναι απ’ αυτά τα ανεξήγητα που λες «Γιατί στο διάολο τον συμπαθούν όλοι αυτόν τον τύπο;». Ο μάνατζερ Jon Snow απλά το ‘χει. Έτσι γεννήθηκε ρε παιδί μου και του βγαίνει, τι να κάνουμε. Είναι μάλιστα ο τύπος που δεν έχει καν σπουδάσει μπίζνες έτσι; Είναι ο τύπος που βασίζεται στο ένστικτο, το μυαλό, την εμπειρία του και τέλος. Ήταν μάνατζερ, πριν τους μάνατζερ και επιχειρηματίας πριν τους επιχειρηματίες. Αυτός έφερε τις επιχειρήσεις στην Κύπρο, να στο πω έτσι.

Λίγο ο ρομαντισμός του, λίγο το πάθος του, λίγο το κόλλημά του με το κοινό καλό, τον κάνουν να μοιάζει με τον κομμουνιστή του καπιταλισμού, όπως τον λένε οι Αμερικάνοι, τον Warren Buffett. Είναι ο Δον Κιχώτης στο πιο ξύπνιο και τεχνοκρατικό μοτίβο, είναι αυτός που θα στηρίξει τον καλό υφιστάμενο μέχρι τέλους και θα έχει στην γωνιά τον κωλοβαρέστρα για να του την φέρει -με πολύ Jon Snow τρόπο- αργότερα.

Έχει μία γοητεία ρε παιδί μου κι αν τον είχες μπροστά σου τώρα που μιλάμε μες το γραφείο θα φορούσε ένα Ermenegildo Zegna κοστούμι και θα έκανε κι ένα inspiring meeting να τους ξεσηκώσει όλους μες το γραφείο να δουλεύουν δωδεκάωρο χωρίς εξτρά και να λένε και «Ευχαριστώ».

CERSEI LANNISTER

Όλοι αγαπούν να την μισούν. Υπάρχει εκεί γιατί με δόλιο τρόπο πέρασε fake info στο LinkedIn της και κάποιος ανόητος -πιο πάνω στην ιεραρχία- τα έχαψε και την έβαλε σε θέση κλειδί.

Αυτή, η Cercei μαστόρισσα, κατάφερε μετά που καπάρωσε το πόστο να κάνει αισθητή την παρουσία της σε όλους τους ορόφους της επιχείρησης, κάνοντας ολάκερο το οργανόγραμμα να ακούει το όνομά της και να θέλει να πηδήξει απ’ τον έκτο.

Παρόλο που οι στόχοι της είναι καθαρά εγωκεντρικοί και χέστηκε για σένα, σε θέλει να την σέβεσαι και να την υπηρετείς γιατί κατά βάθος ξέρει πως αν δεν υπάρχεις, παιχνίδι δεν γίνεται. Το όραμα και την ευαισθησία τα έχει καταχωρημένα στα επιλεγόμενα και σίγουρα δεν έχουν να κάνουν με το ευρύτερο καλό του μπίζνες που διοικεί. Θα αργήσει να φάει την απόλυση αλλά όταν την φάει θα είναι γερή.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ "Ποια απ' όλες τις Kύπριες μάνες είσαι;" ΣΤΗΝ (link

DAENERYS TARGARYEN

Η κοπελίτσα αν ήταν δημοσιογράφος θα άρχιζε απ’ την καταχώρηση των διανυκτερευόντων φαρμακείων, αν ήταν λογίστρια απ’ την γραμματεία και το σερβίρισμα καφέ, αν ήταν αρχιτέκτονας απ’ τον σχεδιασμό μίας βρύσης στην πίσω αυλή οικίας στην Μακεδονίτισσα.

Κι όμως.

Μπίζνες τύπισσες όπως την Daenerys Targaryen δεν μασάνε. Θυμούνται αρχές και αξίες και τις κουβαλούν όπως εσύ ένα μπουκαλάκι νερό Αύγουστο μήνα μες την Λευκωσία. Έστω κι αν η άλλοτε τζάκι-οικογένειά της κάπου τον έχασε οικονομικά τον έλεγχο κι αυτή αναγκάστηκε να δουλέψει, επιμένει πως το ‘χει στο DNA της να μανατζάρει οτιδήποτε γιατί αυτό έκανε η ράτσα της χρόνια τώρα κι αυτό θα κάνει και η ίδια.

Όταν απ’ την γραμματεία καταφέρει να φτάσει να έχει γραφείο με το όνομά της σε μεταλλική ταμπελίτσα στην πόρτα, δεν θα τα ξεχάσει όλα αυτά. Κι ως μάνατζερ πλέον, θα στο πει μια, θα στο πει δυο, θα στο πει τρεις. Την τέταρτη απλά θα σε καλέσει και με πολύ ταπεινή και αυταρχική χροιά στην φωνή θα σου ζητήσει ήρεμα να αποχωρήσεις απ’ την εταιρία. Αν όχι, θα ζητήσει απ’ τους σεκιουρητάδες να σε πετάξουν έξω. Έχει δουλειά να κάνει, πράματα να αποδείξει, πρώτα στον εαυτό της και μετά σε οποιονδήποτε άλλο.

PETYR BAELISH

Εσύ δεν είναι actually μάνατζερ αγάπη μου. Εσύ είσαι ο κλασσικός τοκογλύφος που περιμένεις στην γωνία να κάνει ο άλλος το παραστράτημα για να εμφανιστείς εσύ και να τον σώσεις.

Στα μπίζνες ως γνωστόν έχει πολλούς από δαύτους και «team players» δεν τους λες. Τα της εταιρίας ολίγον τους αφορούν και σίγουρα δεν θα τους δεις ποτέ να εμφανίζονται σε casual Friday με casual ούτε θα έρθουν για after work drinks μαζί σου.

Στόχος του μάνατζερ Baelish είναι σε περίπτωση που κάνει κάποιος την δουλειά του σωστά να τον φάει για να μην του πάρει κάποια στιγμή την θέση. Απώτερός του στόχος να ανέβει το επιχειρησιακό ladder. Είναι ο τύπος που θα σου κάνει παρατήρηση επειδή δεν έσβησες το φως στο γραφείο σου πριν φύγεις και μ’ αυτό τον τρόπο έχεις επιβαρύνει την εταιρία εκατομμύρια ευρώ αλλά όταν βρεθεί με ανταγωνιστή της εταιρίας εννοείται ότι θα την κατακράξει.

Αυτοί οι τύποι μάνατζερ, που αφθονούν στις μέρες μας, παραμένουν για χρόνια ολόκληρα στο payroll εταιριών μέχρι να ξυπνήσει κάποιο όμορφο πρωί ένας απ’ τους μεγαλομετόχους και πει «Μα σε τι ηλίθιο μισάνθρωπο έχω επενδύσει ο έρμος», να τον σουτάρει απ’ την ομάδα και να ανεβάσει τις μετοχές των συμπαθειών του εντός της εταιρίας.

Loader