Που πάνε οι συσκευές όταν γεράσουν!

Που πάνε οι συσκευές όταν γεράσουν!

Χρήσιμες πληροφορίες από τον μη κερδοσκοπικό οργ. WEEE Cyprus Ltd, τι να κάνουμε τις παλιές ηλεκτρικές/ηλεκτρονικές συσκευές

Που πάνε οι συσκευές όταν γεράσουν!

Όλες οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές μπορούν να ανακυκλωθούν σύμφωνα με την WEEE Cyprus η οποία αποτελεί το πρώτο και το μόνο αδειοδοτημένο σύστημα διαχείρισης αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού στην Κύπρο.

Από την έναρξη λειτουργίας της το καλοκαίρι του 2008 μέχρι σήμερα η WEEE Cyprus έχει ανακυκλώσει 17.351 τόνους ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών. Σήμερα υπάρχουν πέραν των 260 σημείων συλλογής παγκύπρια, ενώ 378 υπόχρεες εταιρείες είναι εγγεγραμμένες στη WEEE Cyprus, εκ των οποίων οι 26 είναι μέτοχοι της.

Τι θεωρείται ηλεκτρική/ηλεκτρονική συσκευή; Ηλεκτρική/Ηλεκτρονική συσκευή θεωρείται οποιαδήποτε συσκευή λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα ή μπαταρίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακυκλώθηκαν 17.351 τόνοι ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών

Πως μπορώ να ανακυκλώσω μια ηλεκτρική/ηλεκτρονική συσκευή;

Με κάθε αγορά καινούργιας συσκευής μπορείτε να αφήνετε την παλιά σας στο κατάστημα από όπου έχετε αγοράσει την καινούργια.

α. Εφόσον ένα κατάστημα διαθέτει ηλεκτρικές/ηλεκτρονικές συσκευές στην αγορά, έχει Νομική υποχρέωση να δεχθεί δωρεάν στις εγκαταστάσεις του, την παλιά σας συσκευή, εφόσον έχετε αγοράσει από αυτό την αντίστοιχη καινούργια (ένα προς ένα).

Εάν δεν μεταφέρετε εσείς την παλιά σας συσκευή στο κατάστημα από όπου έχετε αγοράσει τη καινούργια, τότε το κατάστημα έχει το δικαίωμα να σας χρεώσει για μεταφορικά έξοδα, εφόσον την συλλέξει από το σπίτι σας ή οπουδήποτε αλλού. Αρκετά καταστήματα κατά την αντικατάσταση νέων μεγάλων συσκευών (πλυντήρια, στεγνωτήρια, ψυγεία) παραλαμβάνουν από το σπίτι σας την παλιά συσκευή χωρίς χρέωση.

β.Όλα τα καταστήματα μέλη- μέτοχοι της ηλεκτροκύκλωσης έχουν αποφασίσει να δέχονται στα καταστήματα τους 1-2 συσκευές από κάθε πολίτη σε κάθε επίσκεψη εφόσον διαθέτουν όμως αντίστοιχου τύπου συσκευές στην αγορά

Τα καταστήματα των εταιρειών που συμμετέχουν στον Οργανισμό WEEE CYPRUS LTD, δέχονται 1-2 συσκευές από κάθε πολίτη ανά επίσκεψη στα καταστήματά τους, χωρίς κατ’ ανάγκη να αγοράσετε κάτι καινούργιο από το ίδιο κατάστημα και ασχέτως εάν οι παλιές σας συσκευές δεν έχουν αγοραστεί από το συγκεκριμένο κατάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Η μόνη προϋπόθεση είναι το κατάστημα να διαθέτει στην αγορά αντίστοιχες συσκευές (π.χ. δεν μπορείτε να αφήσετε τηλεόραση σε κατάστημα που διαθέτει τηλέφωνα). Οι εταιρίες που είναι μέλη ή/και (link της WEEE CYPRUS LTD έχουν σήμανση με ειδικό αυτοκόλλητο στην είσοδο των καταστημάτων τους.

γ. Μικρού μεγέθους συσκευές Τις μικρού μεγέθους συσκευές (συσκευές που η μέγιστη διάσταση τους δεν υπερβαίνει τα 50 εκατοστά) π.χ μίξερ, καφετιέρες, κασετόφωνα, φορητοί υπολογιστές, τρυπάνια κ.λ.π, μπορείτε να τις αφήσετε σε ειδικά πλαστικά παλετοκιβώτια για τη συλλογή μικρών Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Συσκευών που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα καταστήματα Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Ειδών σε όλη την Κύπρο.

Τα Σημεία όπου έχουν τοποθετηθεί τα ειδικά κιβώτια μπορείτε να τα βρείτε κάνοντας κλικ εδώ.

δ. Μεγάλου μεγέθους συσκευές Τις συσκευές μεγάλου μεγέθους (συσκευές που η μέγιστη διάσταση τους υπερβαίνει τα 50 εκατοστά) π.χ ψυγεία, πλυντήρια, ηλεκτρικές κουζίνες, μεγάλες φωτοτυπικές μηχανές κ.λ.π., μπορείτε να τις αφήσετε σε ειδικά Hook containers τα οποία έχουν τοποθετηθεί σε αποθήκες εταιριών εισαγωγής Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Ειδών.

Τα σημεία όπου έχουν τοποθετηθεί τα ειδικά Hook containers μπορείτε να τα βρείτε κάνοντας κλικ εδώ.

ε. Λαμπτήρες Τους λαμπτήρες μπορείτε να τους αφήσετε σε ειδικούς κάδους που έχουν τοποθετηθεί σε σημεία πώλησης λαμπτήρων. Τα σημεία στα οποία έχουν τοποθετηθεί κάδοι για τους λαμπτήρες θα τα βρείτε κάνοντας κλικ εδώ.

Ποιος πληρώνει το κόστος ανακύκλωσης μιας ηλεκτρικής/ηλεκτρονικής συσκευής; Κάθε επιχείρηση η οποία πρώτη εισάγει και πωλεί ηλεκτρικές/ηλεκτρονικές συσκευές είναι υπόχρεη με βάση τη νομοθεσία να μεριμνά για την ανακύκλωση των συσκευών της όταν αυτές φτάσουν στο τέλος της ζωής τους.

Το κόστος αυτό μπορεί με βάση τη νομοθεσία να το μετακυλήσει στον καταναλωτή. Άρα ο καταναλωτής πληρώνει το κόστος ανακύκλωσης των ηλεκτρικών/ηλεκτρονικών συσκευών και για το λόγο αυτό πρέπει να συμμετέχει και στο πρόγραμμα ανακύκλωσης για να μπορέσει να αποκομίσει και τα οφέλη του προγράμματος.

Γιατί να ανακυκλώνουμε και να μην πουλάμε τις ηλεκτρικές μας συσκευές στα scrap yards; Η μη σωστή διαχείριση των ηλεκτρικών συσκευών εμπερικλείει πολλούς κινδύνους για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Αν διαχειριστούμε μια ηλεκτρική συσκευή σαν ένα παλιό μεταλλικό αντικείμενο τότε οι επικίνδυνες ουσίες που περιέχει θα ελευθερωθούν στο περιβάλλον και κατ’ επέκταση σε όλους εμάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Loader