Πείραμα που κρατάει 15 λέπτα αναγνωρίζει ζευγάρια που θα χωρίσουν
Τα ευτυχισμένα ζευγάρια μαλώνουν διαφορετικά σημειώνουν οι επιστήμονες
Το διαζύγιο είναι πλέον ένα πολύ σύνηθες φαινόμενο στην κοινωνία μας και πολύ συχνά αποτελεί την καλύτερη λύση, όταν ένας γάμος καταλήγει να είναι δυσλειτουργικός και δυσάρεστος για τον έναν ή και για τους δύο συζύγους.
Eνας στους τρεις γάμους καταλήγει σε διαζύγιο. Σύμφωνα με έρευνες, συνήθως οι γυναίκες είναι αυτές που ζητούν διαζύγιο και οι λόγοι που τις ωθούν μακριά από τον σύντροφό τους σχετίζονται με τις δουλειές του σπιτιού και τη φροντίδα των παιδιών.
Η επιστήμη σημειώνει ότι υπάρχει τρόπος για να προβλέψεις αν ένα ζευγάρι θα πάρει διαζύγιο. Αρκούν μόνο 15 λεπτά για να δεις αν ο γάμος σου θα έχει διάρκεια στον χρόνο.
Ο πιο εύκολος τρόπος για να προστατέψουμε το γάμο μας είναι να μελετήσουμε πώς διαχειριζόμαστε τους καβγάδες μας.
Ολα τα ζευγάρι μαλώνουν. Τα ευτυχισμένα όμως ζευγάρια μαλώνουν διαφορετικά, σημειώνουν οι επιστήμονες.
Δεν υπάρχει ζευγάρι που να μην τσακώνεται, είναι όμως ο τρόπος που μαλώνεις με τον σύντροφό σου που καθορίζει αν η σχέση σας θα κρατήσει.
Οι επιστήμονες έβαλαν ζευγάρια να συζητήσουν για 15 λεπτά πάνω σε 3 θέματα:
-
Πώς πέρασαν την ημέρα τους
-
Για ένα θετικό πράγμα που βίωσαν μέσα στην ημέρα
-
Για ένα θέμα που διαφωνούν
Κατέγραψαν τα συναισθήματα που εξέφρασαν οι σύντροφοι κατά την διάρκεια της επικοινωνίας τους: Από χαρά και ενθουσιασμό μέχρι θυμό και περιφρόνηση.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ: Γιάννης Βαρδάκης & Ορέστης Μίνος
Και όπως σημείωσαν η περιφρόνηση είναι ένα από τα πιο δυσάρεστα συναισθήματα που μπορεί να βιώσει ένας σύντροφος μέσα σε μια σχέση και είναι η εντονότερη ένδειξη ότι το διαζύγιο πλησιάζει.
Και οι δύο σύντροφοι γνωρίζουν πως δύσκολα μπορείς να πάρεις πίσω μια περιφρονητική ατάκα ή συμπεριφορά και πως κάτι τέτοιο μπορεί να έχει ολέθρια αποτελέσματα στη σχέση.
Σύμφωνα με την έρευνα, η διαφορά ανάμεσα στα ευτυχισμένα και δυστυχισμένα ζευγάρια έχει να κάνει με τη σχέση αρνητικών με θετικών αντιδράσεων.
Αν ένα ζευγάρι αντιμετωπίζει μια διαφωνία με σεβασμό, ψυχραμία και κατανόηση, τότε έχει μεγάλες πιθανότητες να αντέξει στον χρόνο.
Η επιστήμη τονίζει ότι αν ένα ζευγάρι την ώρα που συζητά για μια διαφωνία πει μια αρνητική κουβέντα, αλλά έχει πέντε θετικές αντιδράσεις (γέλιο, πείραγμα κλπ.) τότε είναι σίγουρο ότι ο γάμος τους θα κρατήσει. Τα θετικά συναισθήματα πρέπει να είναι περισσότερα από τα αρνητικά.
Αν δύο άνθρωποι συζητούν έντονα για θέματα που τους απασχολούν, καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον και λαμβάνουν υπόψη τους αυτά που λέει ο σύντροφός τους, τότε οι συγκρούσεις είναι σημαντικές, γιατί τους βοηθούν να γνωριστούν ουσιαστικότερα και να εξελίξουν τη σχέση τους.
Το επικίνδυνο είναι όταν ένας καβγάς περιορίζεται σε δύο μονολόγους. Ο ένας δεν ακούει τον άλλον, επαναλαμβάνονται τα ίδια λόγια, χωρίς καμία εξέλιξη ή επεξεργασία των όσων λέγονται. Τότε, το ζευγάρι νιώθει αδιέξοδο, απογοητεύεται και στο τέλος περνάει στην παραίτηση και στην αδιαφορία.
Ο κάθε σύντροφος πρέπει να είναι ανοιχτός να ακούσει την πλευρά του άλλου και να μην οχυρώνεται στη δική του οπτική.
Τα ζευγάρια που μένουν για πολλά χρόνια μαζί, δεν φοβούνται να κάνουν «δύσκολες» συζητήσεις με τους συντρόφους τους. Σπάνια εμπλέκονται σε άγριους καυγάδες με βρισιές, σαρκασμούς και ειρωνείες.
Τα ζευγάρια που τσακώνονται με ήπιο τρόπο, χειρίζονται μια δύσκολη συζήτηση με τρυφερότητα και σεβασμό, τότε οι πιθανότητες η διαφωνία να έχει αίσιο τέλος αυξάνονται δραματικά.