Καθημερινή άσκηση με ψώνια, σεξ και «μετέωρο βήμα του πελαργού»
Οι ειδικοί μίλησαν και...ανάφεραν και το συγύρισμα
Σύμφωνα εξάλλου με τον Scott B. Martin, καθηγητής φυσικής αγωγής και αθλητικής ψυχολογίας, η άσκηση μας κάνει πιο αποτελεσματικούς αφού είναι λιγότερο πιθανό να ασθενήσουμε αν γυμναζόμαστε τακτικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην απουσιάζουμε συχνά από τη δουλειά αλλά και να είμαστε πιο συγκεντρωμένοι.
Επιπλέον, όπως υποστήριξε παλαιότερα ο Scott B. Martin, η εκγύμναση μας κάνει πιο δημιουργικούς, ισορροπημένους και λιγότερο αγχώδεις, ενώ παράλληλα ενδυναμώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου, ενισχύοντας τα σημεία που συνδέονται με την κοινωνική συναναστροφή, την μνήμη, τον προσανατολισμό και τη ρύθμιση των συναισθημάτων.
Τέλος, μας χαρίζει αυτοπεποίθηση αφού μας δημιουργεί μια πιο θετική οπτική για το σώμα μας, μας βοηθά στην ταχύτερη επεξεργασία των πληροφοριών και δεδομένων και βεβαίως, μας κάνει πιο ανεκτικούς, διδάσκοντας μας να διαχειριζόμαστε καλύτερα την πίεση που δεχόμαστε ακόμη και στο εργασιακό περιβάλλον.
Επειδή όμως δεν πιστεύουμε ότι πολλοί εργοδότες θα μας "επιχορηγήσουν" με δωρεάν εγγραφή σε γυμναστήριο-αν και θα έπρεπε για το καλό της επιχείρησης τους-, ανακαλύψαμε ή μάλλον οι ειδικοί ανακάλυψαν, άλλους, πιο εύκολους και οικονομικούς τρόπους άσκησης.
Τρόπους που όχι μόνο δεν θέλουν πολύ κόπο αλλά είναι και ευχάριστοι ως επί το πλείστον...φτάνει να αναφέρουμε τα ψώνια και ...την ερωτική πράξη!
Για τα εξαιρετικά αυτά νέα, ευθύνονται ένας Έλληνας καθηγητής, ο Εμμανουήλ Σταματάκης κι ένας Αυστραλός γιατρός. Αμφότεροι, μιλώντας στη αυστραλιανή έκδοση του Abc, εξηγούν ότι ακόμα και λίγες περιστασιακές ασκήσεις καθημερινά, κάνουν καλό στη υγεία, συμπεριλαμβανομένου του τρεξίματος για να προλάβουμε το λεωφορείο, του σκουπίσματος και φυσικά του σεξ.
«Η περιστασιακή άσκηση είναι μια τρομερή ευκαιρία να γυμνάσει κάποιος το σώμα του χωρίς να αποτελεί πρόβλημα ο χρόνος», εξηγεί ο Καθηγητής φυσικής δραστηριότητας, τρόπου ζωής & υγείας των ατόμων, στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.
Οι προτάσεις των ειδικών «Σε γενικές γραμμές, συνιστούμε στους ανθρώπους να γυμνάζονται χαλαρά μια ώρα την ημέρα», λέει ο Σάντρο Ντεμάιο, γιατρός, ερευνητής και νεοδιορισμένος διευθύνων σύμβουλος της VicHealth. «Αυτό μπορεί να επιτευχθεί και από το “τρέξιμο της καθημερινότητας”, ενισχύοντας την καρδιά και τους μύες», συμπληρώνει.
Για παράδειγμα, το συγύρισμα του σπιτιού μπορεί να βοηθήσει στην θωράκιση της καρδιάς, καθώς και των μυών του σώματος.
Ο κύριος Σταματάκης αναλύει ότι ακόμα και το ανέβασμα σκαλοπατιών (60 βήματα) που επαναλαμβάνεται τρεις φορές την ημέρα, τρεις φορές την εβδομάδα για έξι εβδομάδες, αμβλύνει τα καρδιοαναπνευστικά προβλήματα.
Οι συμβουλές για περισσότερη άσκηση στην καθημερινότητά μας: -Αντί να στείλουμε email σε συνάδελφό μας, προτιμούμε να κατευθυνόμαστε προς το μέρος του/της για να μιλήσουμε.
-Πηγαίνουμε στον προορισμό μας χρησιμοποιώντας τις σκάλες. Ανεβαίνουμε ή κατεβαίνουμε αναλόγως, χωρίς να καλούμε το ασανσέρ.
-Όση ώρα μιλάμε στο τηλέφωνο, συνδυάζουμε με ήπια άσκηση τη συνδιάλεξη μας. Με λίγα λόγια, σηκωνόμαστε από την καρέκλα και περπατάμε πάνω κάτω στο σπίτι ή απλώς περπατάμε κάνοντας βόλτα στη γειτονιά. Προσοχή βεβαίως μη θεωρηθεί ως ύποπτη συμπεριφορά από την/τον σύντροφό μας.
-Όταν πηγαίνουμε για ψώνια στο super market ή ακόμη καλύτερα για shopping therapy, επιλέγουμε να περπατήσουμε μέχρι τα μαγαζιά αν δεν είναι πολύ μακριά από το σπίτι μας. Διαφορετικά, σταθμεύουμε το όχημα μας όσο πιο μακριά μπορούμε-κι αντέχουμε να περπατήσουμε στη συνέχεια κρατώντας τσάντες στα χέρια. Αυτό μάλιστα, τώρα που το σκεφτόμαστε πιο καλά, ίσως λύσει ακόμη ένα πρόβλημα. Επιτέλους, ορισμένοι θα σταματήσουμε να σταθμεύουμε ακριβώς έξω από τα καταστήματα, επάνω στα πεζοδρόμια αποκόπτοντας την κυκλοφορία πεζών και αναπηρικών αμιαξιδίων.
-Τεντωνόμαστε για να φτάσουμε τα πράγματα που θέλουμε να πάρουμε από κάποιο ράφι που βρίσκεται πιο ψηλά από εμάς. Προσοχή όμως. Δεν αφήνουμε τα παιδιά να κάνουν το ίδιο, σε περίπτωση που αυτό ίσως να είναι επικίνδυνο για τραυματισμό τους.
-Όσο αστείο και αν ακούγεται αυτό, σύμφωνα με τους προαναφερθέντες ειδικούς, δουλεύει και έχει αποτέλεσμα. Στεκόμαστε στο ένα πόδι -κάτι σαν το μετέωρο βήμα του πελαργού δηλαδή όπως αντιλαμβανόμαστε-, όση ώρα περιμένουμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Μα και να μην γυμναστούμε, αν μη τι άλλο θα βελτιώσουμε την ισορροπία μας, έτσι δεν είναι;
-Οταν περπατάμε, επιλέγουμε γοργό βηματισμό και δρόμους πιο ανηφορικούς.
-Και φυσικά, κάνουμε σεξ! Ο καθηγητής Σταματάκης, λέει μάλιστα ότι το σεξ υπολογίζεται ως άσκηση υψηλής έντασης. «Αν οι Αυστραλοί έκαναν τρεις φορές την ημέρα, το προσδόκιμο ζωής τους θα είχε φτάσει τα 100 χρόνια», δηλώνει χαριτολογώντας.
Άντε και καλή εξάσκηση.