Tips για να «πετάει» η επαγγελματική μας ομάδα

Tips για να «πετάει» η επαγγελματική μας ομάδα

Η αντικατάσταση του «εγώ» με το «εμείς» είναι το «κλειδί» για ανάπτυξη της επιχείρησης μας

Tips για να «πετάει» η επαγγελματική μας ομάδα

Στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν χωράνε μεγάλα εγώ. Εάν θέλουμε πραγματικά να αναπτύξουμε την επιχείρησή μας με τον ρυθμό που θέλουμε και να τη δούμε μία μέρα εκεί που τη φανταζόμαστε, αυτό που θα πρέπει να κάνουμε αμέσως, αν δεν το έχουμε ήδη πράξει, είναι να αντικαταστούμε το «εγώ» με το «εμείς».

Η μαγική λέξη είναι «ομάδα». Η ομάδα είναι πάνω από όλα! Και όχι αυτή με τα ερυθρόλευκα, πράσινα, κιτρινόμαυρα ή ασπρόμαυρα. Μιλάμε για την ομάδα όλων των ανθρώπων στη μικρομεσαία επιχείρηση, από εσάς που εκτελείτε χρέη «προέδρου/προπονητή» μέχρι τον πιο φρέσκο υπάλληλο που ήρθε στην εταιρεία πριν μία εβδομάδα.

Ομάδα σημαίνει ασφάλεια

Από τις μακρινές ημέρες των προγόνων μας, όταν η μόνη άμυνα των μαλακών και άοπλων δίποδων απέναντι στο λιοντάρι και την τίγρη ήταν η ευφυΐα και η ομαδική δράση, ομάδα σημαίνει ασφάλεια. Εάν το σκεφθούμε καλά, θα διαπιστώσουμε ότι όλοι μας ήδη ανήκουμε σε ομάδες και υποομάδες.

Η οικογένειά μας είναι μια ομάδα (η πρωτογενής κοινωνική μας ομάδα). Όμως, και η ιδιαίτερη σχέση που μπορεί να έχουμε με τον γιο μας όταν πηγαίνουμε να παίξουμε μπάλα, δημιουργεί μία υποομάδα μέσα στην ομάδα. Και φυσικά, όταν πηγαίνουμε στο γήπεδο, γινόμαστε για λίγες ώρες μέλη μιας μεγαλύτερης ομάδας που βλέπει στο χορτάρι μια άλλη ομάδα.

Η έννοια της ομάδας είναι βαθιά χαραγμένη στο ανθρώπινο DNA!

Ομάδα σημαίνει παραγωγικότητα

Αν δώσουμε ένα έργο σε ένα άτομο θα το πάρουμε την Παρασκευή. Αν το έργο το «σπάσουμε» στα μέλη της ομάδας θα το έχουμε την Τετάρτη. Το ένα χέρι δεν νίβει μόνο το άλλο, αλλά το ωθεί στο να παράγει περισσότερο. Όταν οι άνθρωποι μας δουλεύουν ομαδικά, παρακινούν ο ένας τον άλλον, ακόμη και ασυναίσθητα.

Προσοχή όμως, υπάρχει μία παγίδα στην ομαδική δουλειά: Δώστε σαφείς και κατανοητές κατευθύνσεις στο τι κάνει ο καθένας! Αλλιώς, υπάρχει κίνδυνος η ομάδα να πέσει σε ένα «loop», όπου ο Α περιμένει ένα έργο να ολοκληρωθεί από τον Β, ενώ ο Β περιμένει το ίδιο έργο να ολοκληρωθεί από τον Γ.

Ομάδα σημαίνει αλληλοσυμπλήρωση

Όταν οι άνθρωποί μας είναι ή αισθάνονται μόνοι τους, περιχαρακώνονται και προσπαθούν να ολοκληρώσουν ένα έργο, αποκλειστικά με τις δικές τους δυνάμεις. Φοβούνται ή ντρέπονται να ρωτήσουν τον διπλανό τους ή εσάς, πώς και τι θα έπρεπε να κάνουν για να γίνει η δουλειά καλύτερα.

Αυτό όμως είναι λάθος και μπορεί να «σκάψει» την επιχείρησή μας από μέσα. Αντίθετα όταν έχουμε αντικαταστήσει το «εγώ» με το «εμείς», οι άνθρωποί μας θα το θεωρήσουν φυσιολογικό να ρωτήσουν, να συσκεφτούν και εντέλει να λύσουν ένα πρόβλημα μαζί με κάποιο συνάδελφο. Ακριβώς, όπως θα έκαναν σύσκεψη στο τραπέζι της κουζίνας με την οικογένεια για κάποιο πρόβλημα στο σπίτι!

Δείτε παρακάτω κάποια tips που μπορεί να μας βοηθήσουν γίνουμε ομάδα

-Χρησιμοποιούμε την αντωνυμία «εμείς» (και όχι το «εγώ»). (communication tip)

-Χρησιμοποιούμε όσο περισσότερο μπορείτε τη λέξη «ομάδα». (communication tip)

-Πηγαίνουμε τους ανθρώπους σας σε ένα escaperoom – θα γίνουν ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης! (teambuilding tip)

-Πηγαίνουμε ένα Σάββατο όλοι μαζί για paintball. (teambuilding tip)

-Ένας επαγγελματίας businesscoach μπορεί να βοηθήσει. (outsourcing tip)

-Δημιουργούμε τη δικιά σας κουλτούρα στην επιχείρηση και «μυούμε» κάθε νέο στέλεχος σε αυτή από την πρώτη μέρα. (business model tip)

Και το σημαντικότερο από όλα: δίνουμε το παράδειγμα. Εάν εμείς δεν πιστεύουμε στη δύναμη της ομάδας, κανείς από τους ανθρώπους μας δεν θα το κάνει. Εάν όμως το πιστέψουμε, τότε, σε πολύ λίγο χρόνο, θα μπορέσουμε να πούμε… «πετάει η ομάδα»! (leadership tip).

Loader