Ο Βασίλης Τζιγκούρας φτιάχνει αναπηρικά αμαξίδια για ζώα

Ο Βασίλης Τζιγκούρας φτιάχνει αναπηρικά αμαξίδια για ζώα

Παγκοσμίως γνωστός, αφού δίνει «πόδια» σε ανάπηρους σκύλους, γάτες, κουνέλια, κατσίκια και στο μοναδικό αρκούδο σε αμαξίδιο

Ο Βασίλης Τζιγκούρας φτιάχνει αναπηρικά αμαξίδια για ζώα

Συνέντευξη στην Νίκολα Καρατζιά

Ο Βασίλης Τζιγκούρας έχει κατασκευάσει μέχρι τη στιγμή που γράφω αυτές τις αράδες, 1100 καροτσάκια αναπηρικά και έχει δώσει από ένα "ζευγάρι πόδια" σε κατοικίδια αλλά και άγρια ζώα, όπως έναν υπέροχο αρκούδο. Τον πρώτο αρκούδο στον κόσμο που βρίσκεται σε αμαξίδιο. Μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια, κατάφερε να κάνει το όνομα και την ικανότητα του γνωστά, από Ελλάδα, μέχρι Αμερική και Ινδία, από όπου και δέχεται παραγγελίες. Θες να μάθεις και το καλύτερο; Αυτός ο άνθρωπος που όπως χαρακτηριστικά λέει "μπαίνει στο πετσί του κάθε ανάπηρου ζώου", σκέφτεται να μετακομίσει με την οικογένεια και την εταιρεία του "Plus 2 Feet", στην Κύπρο!

Υδραυλικός στο επάγγελμα. Κάποια στιγμή όμως αποφασίζεις να αλλάξεις εντελώς κατεύθυνση.

Ήμουν υδραυλικός για πολλά χρόνια. Καλή δουλειά καλά χρήματα, μέσα μου όμως αισθανόμουν ένα κενό. Δεν μου άρεσε αυτό που έκανα. Η κατασκευή αμαξιδίων ήρθε εντελώς αναπάντεχα στη ζωή μου, χωρίς κάποια ιδιαίτερη αφορμή. Θα έλεγα ότι απλώς με "άγγιξε" η διαδικασία κατασκευής και η ανάγκη του ζώου να κινηθεί, κάτι που με κέρδισε πολύ εύκολα. Κάπως έτσι λοιπόν, παράτησα το επάγγελμα του υδραυλικού και έγινα κατασκευαστής αναπηρικών αμαξιδίων για ζώα.

Πόσο εύκολο είναι να κατασκευάσεις ένα τέτοιο αμαξίδιο και πως έμαθες να το κάνεις; Είσαι αυτοδίδακτος;

Έμαθα να κατασκευάζω αμαξίδια μόνος μου, δεδομένου ότι δεν υπάρχει κάποιος φορέας στην Ελλάδα που να παρέχει παρόμοια εκπαίδευση. Ομολογώ πως δεν είναι κάτι εύκολο. Καταρχάς, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί έχεις να κάνεις με μία ζωή. Από αυτό και μόνο, καταλαβαίνετε τη σοβαρότητα της όλης προσπάθειας. Πρέπει να είσαι σίγουρος πως το ζώο δεν θα τραυματιστεί επάνω στο αναπηρικό αμαξίδιο που θα του φτιάξεις.

"Έχω κατασκευάσει για σκύλο, γάτα, κουνέλι, ινδικό χοιρίδιο, χελώνα, κατσικάκι, πάπια, αγριογούρουνο, αλεπού και για τον μοναδικό στον κόσμο, αρκούδο σε αμαξίδιο"!

(embed:https://www.instagram.com/p/BqAsPRXAeJY/)

Υπάρχουν και άλλα άτομα στην Ελλάδα που κάνουν το ίδιο με εσένα;

Υπάρχουν άλλοι τρεις κατασκευαστές αμαξιδίων στην Ελλάδα, οι οποίοι κάνουν εξαιρετική δουλειά. Διατηρούμε πολύ καλή σχέση μεταξύ μας. Εξάλλου όλοι μας, έχουμε έναν κοινό σκοπό και στόχο. Το καλό των ζώων.

(embed:https://www.instagram.com/p/BtiQkVpHUQ2/)

Τα αμαξίδια σου, είναι κατάλληλα και για άλλα είδη ζώων εκτός από σκύλους;

Κατασκευάζω αμαξίδια για οποιοδήποτε ζώο το έχει ανάγκη. Μέχρι σήμερα για να καταλάβεις, έχω κατασκευάσει για σκύλο, γάτα, κουνέλι, ινδικό χοιρίδιο, χελώνα, κατσικάκι, πάπια, αγριογούρουνο, αλεπού και για τον μοναδικό στον κόσμο, αρκούδο σε αμαξίδιο! Ο αρκούδος αυτός βρέθηκε στα Σκόπια το 2015 όταν ήταν ακόμη μωρό, και τώρα βρίσκεται στην περιοχή Φλώρινας υπό την προστασία του Αρκτούρου. Τον βρήκαν σοβαρά τραυματισμένο, αφού έψαχνε τη μαμά του και τον χτύπησε αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να καταλήξει παράλυτος. Στις αρχές του 2016, κλήθηκα να κατασκευάσω για αυτόν ένα αμαξίδιο, το οποίο τον βοηθάει μέχρι και σήμερα να ζει όμορφα και ποιοτικά.

(embed:https://www.instagram.com/p/Bxuw8nOinBL/)

Από τι υλικά είναι φτιαγμένα, πόσο καιρό χρειάζονται μέχρι να ετοιμαστούν και πόσα περίπου στοιχίζουν;

Τα αμαξίδια μου είναι χειροποίητα και κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από αλουμίνιο. Ο χρόνος κατασκευής από την ημέρα της μέτρησης μέχρι και την ολοκλήρωση, υπολογίζεται περίπου στη μια εβδομάδα. Στοιχίζουν από 150 έως 300 ευρώ, τιμές κατά πολύ χαμηλότερες από εκείνες που βρίσκει κάποιος σε άλλες χώρες. Δεν υστερούν όμως καθόλου σε ποιότητα, ενώ διαθέτουν και βεβαίωση καταλληλόλητας από τη Χειρουργική Κλινική του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσαλλίας. Απλώς προτίμησα τα αμαξίδια μου να διατίθενται σε προσιτές τιμές, διότι τα θεωρώ ως ένα είδος ανάγκης και όχι πολυτελείας για τους λίγους.

"Είναι αξιοθαύμαστο το πώς μέσα σε μόνο λίγα λεπτά από τη στιγμή που «φοράνε» το αναπηρικό αμαξίδιο, το δέχονται ως μέρος του σώματος τους και ξεκινούν τις προσπάθειες για να περπατήσουν".

(embed:https://www.instagram.com/p/BaGKmn5lY21/)

Υποθέτω πως οι περισσότερες παραγγελίες γίνονται από Ελλάδα;

Εκτός από Ελλάδα και Κύπρο, έχω στείλει αμαξίδια σε αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Αλβανία, καθώς και σε ορισμένες πολιτείες της Αμερικής. Επίσης παρέδωσα παραγγελίες στην μακρινή Ινδία, ενώ αυτήν την περίοδο ετοιμάζω δύο που φεύγουν την επόμενη βδομάδα για Ταϊλάνδη.

(youtube:https://www.youtube.com/watch?v=kT-mbHAy9rY)

Όταν το ζώο βρίσκεται στο εξωτερικό, πως γίνονται οι απαραίτητες μετρήσεις;

Όταν ένα ζωάκι βρίσκεται σε τόσο μεγάλη απόσταση από μένα με αποτέλεσμα να μην μπορώ να πάω επί τόπου να πάρω μέτρα, η όλη διαδικασία της μέτρησης γίνεται με βιντεοκλήση ή με βίντεο οδηγιών, ώστε να το κάνει ο ιδιοκτήτης εκ μέρους μου. Στη συνέχεια οι μετρήσεις στέλνονται σε μένα και ξεκινάει η διαδικασία κατασκευής.

(embed:https://www.instagram.com/p/BpxLXrmgxey/)

Μιλάς με κτηνίατρο για το ιατρικό ιστορικό κάθε ζώου, πριν προβείς σε κατασκευή;

Ναι. Για αρκετά περιστατικά ζητώ πρώτα να συζητήσω με τον κτηνίατρο που παρακολουθεί το κάθε ζώο, με σκοπό να μου δώσει την αναγκαία κατευθυντήρια γραμμή. Αυτό είναι σημαντικό για να αποφευχθούν τυχόν λάθη.

(embed:https://www.instagram.com/p/Bx1x-QVCdOj/)

Υπάρχουν περιπτώσεις σκύλων που δεν θα μπορούσαν να βοηθηθούν από τη χρήση ενός αμαξιδίου;

Δυστυχώς ναι, υπάρχουν κάποια ζωάκια που δεν μπορούν να βοηθηθούν από το αμαξίδιο. Κυρίως είναι αυτά που πάσχουν από καρκίνο και πονάνε πολύ. Σε τέτοια περιστατικά πάντα ζητάω άδεια από τον κτηνίατρο πριν προχωρήσω σε κατασκευή.

"Κάθε φορά μπαίνω στο «πετσί» του ζώου και αισθάνομαι λες και βρίσκομαι εγώ ο ίδιος σε αναπηρικό αμαξίδιο… όπως και αν ακούγεται αυτό".

(embed:https://www.instagram.com/p/BsSpG8zg_xk/)

Πόσο εύκολο είναι για ένα ζώο να μάθει να κινείται με αυτό;

Η ανάγκη ενός ζώου να μπορέσει να κινηθεί ξανά, μετατρέπει τη διαδικασία σε εύκολη. Είναι αξιοθαύμαστο το πώς μέσα σε μόνο λίγα λεπτά από τη στιγμή που «φοράνε» το αναπηρικό αμαξίδιο, το δέχονται ως μέρος του σώματος τους και ξεκινούν τις προσπάθειες για να περπατήσουν.

(youtube:https://www.youtube.com/watch?v=Wlmo6ipEu0M)

Περίπου πόσα αμαξίδια έχεις κατασκευάσει μέχρι σήμερα;

Μέχρι σήμερα και εντός τεσσάρων συνολικά χρόνων που ασχολούμαι με την κατασκευή αναπηρικών αμαξιδίων, έχω παραδώσει πάνω από 1,100 κομμάτια! Σκέψου ότι το πρώτο που έφτιαξα ήταν αυτοσχέδιο, από σωλήνες ύδρευσης. Προοριζόταν για ένα ηλικιωμένο λυκόσκυλο, 16 χρονών. Με το που το έβαλε και το είδα, ως τελειομανής που είμαι, με έπιασε το κλάμα, του το έβγαλα και το κατάστρεψα, διότι δεν ήμουν καθόλου ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα. Είπα στους ιδιοκτήτες ότι θα έφτιαχνα καινούριο, καλύτερο, κάτι που έκαναν αφού πρώτα εντόπισα τα λάθη του προηγούμενου. Το σκυλάκι αυτό έζησε ακόμη οκτώ, πολύ ευτυχισμένους μήνες αφού πλέον δεν ήταν κατάκοιτο.

(embed:https://www.instagram.com/p/BxqMe_niNSk/)

Πόσο συνδέεσαι με κάθε ζώο του οποίου φτιάχνεις το «καροτσάκι» και κατά πόσο ζητάς από τους ιδιοκτήτες να σου στέλνουν φωτογραφίες ή βίντεο εκ των υστέρων για να βλέπεις την πορεία του;

Η αλήθεια είναι ότι αναπτύσσεται μια ιδιαίτερη και πολύ όμορφη σχέση με τον κηδεμόνα του κάθε ζώου ξεχωριστά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μου στέλνουν τόσο φωτογραφίες, όσο και βίντεο με την εξέλιξη του ζώου τους, καθόλη τη διάρκεια της ζωής του, μέχρι και τη μέρα που θα φύγει. Ακόμη και όταν πεθαίνει ένα ζώο, συνήθως είμαι ο πρώτος άνθρωπος που παίρνει τηλέφωνο ο ιδιοκτήτης του, για να με ενημερώσει. Προσπαθώ πάντοτε να παρηγορήσω όπως μπορώ.

"Ξέρεις πόσα ζώα ήταν προγραμματισμένα για ευθανασία και μάλιστα ο κτηνίατρος πίεζε τους ιδιοκτήτες για να προχωρήσουν, πριν φτάσουν σε εμένα και ζητήσουν βοήθεια; Ζώα που τελικά μέχρι και σήμερα, όχι μόνο ζουν αλλά βασιλεύουν, συντροφιά με το αναπηρικό τους καροτσάκι"!

(embed:https://www.instagram.com/p/BwpJQKcHs4g/)

Πως αισθάνεσαι που δίνεις «πόδια» σε παράλυτα ζώα;

Είναι ένα συναίσθημα μαγικό. Είναι λες και παρατείνεις τη ζωή και προσφέρεις ποιότητα σε αυτήν, σε πλάσματα που υποφέρουν αλλά δεν μπορούν να μιλήσουν. Κάθε φορά μπαίνω στο «πετσί» του ζώου και αισθάνομαι λες και βρίσκομαι εγώ ο ίδιος σε αναπηρικό αμαξίδιο… όπως και αν ακούγεται αυτό.

Ο ολυμπιονίκης Αντώνης Τσαπατάκης, ποζάρει με τον Τζιμάρα!

Ακούγεται συγκινητικό. Αλήθεια, υπάρχει κάποια ιστορία ζώου που κλήθηκες να βοηθήσεις, η οποία σε «στοίχειωσε» ή σε χαροποίησε πολύ;

Κάθε ζωάκι φέρει μαζί του τη δική του ιστορία και όλες με αγγίζουν. Με στοιχειώνουν όμως εκείνες που δεν έχουν αίσιο τέλος. Όταν δηλαδή το ζώο πεθαίνει πριν προλάβω να του ετοιμάσω το αμαξίδιο και χωρίς να έχει νιώσει έστω και μια τελευταία φορά «ελεύθερο» να κινηθεί, έστω και με τη βοήθεια δύο τροχών. Μεγάλη χαρά παίρνω καθημερινά σχεδόν. Για παράδειγμα πριν από μερικές ημέρες, ήρθε στο εργαστήρι μου ο παραολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής κολύμβησης, Γιάννης Κωστάκης, και κατασκευάσαμε από κοινού αμαξίδιο για ένα ανάπηρο σκυλάκι, τον Pepe. Ο Γιάννης έφτιαξε τα καθίσματα. Δεν φαντάζεστε πόση χαρά αισθανθήκαμε όταν αμέσως μετά ο Pepe το «φόρεσε» και ξεκίνησε να περπατάει.

O Γιάννης Κωστάκης, στην πρώτη βόλτα του Pepe με αμαξίδιο που φτιάχτηκε με τη συμβολή του παγκόσμιου πρωταθλητή κολύμβησης.

Από την εμπειρία σου και τις υποθέσεις που αναλαμβάνεις, συνήθως η πρόκληση αναπηρίας στο ζώο προέρχεται από γενετικούς παράγοντες, ατύχημα ή κακοποίηση;

Αν και η αναπηρία οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, ευτυχώς ήταν λίγα τα ζώα που έφτασαν κοντά μου για βοήθεια μετά από ατύχημα ή κακοποίηση. Συνήθως έχω να κάνω με ηλικιωμένα ζώα, οι ιδιοκτήτες των οποίων νοιάζονται πραγματικά και θέλουν να τα δουν ευτυχισμένα ακόμη και την τελευταία στιγμή. Είναι αρκετές οι περιπτώσεις όπου ζώα έκαναν μια βόλτα με το αμαξίδιο τους και την επόμενη ημέρα πέθαναν. Οι κηδεμόνες τους ήταν πολύ χαρούμενοι που μπόρεσαν να τους προσφέρουν αυτήν την ύστατη αλλά μεγάλη ικανοποίηση. Δεν είναι λίγο να βλέπεις το σκυλί σου χαρούμενο και πάλι. Να γαυγίζει, να προσπαθεί να περπατήσει ή να τρέξει και τελικά να τα καταφέρνει. Ξέρεις πόσα ζώα ήταν προγραμματισμένα για ευθανασία και μάλιστα ο κτηνίατρος πίεζε τους ιδιοκτήτες για να προχωρήσουν, πριν φτάσουν σε εμένα και ζητήσουν βοήθεια; Ευθανασία λόγω αναπηρίας και όχι λόγω κάποιας ανίατης ασθένειας που έκανε τα ζώα να υποφέρουν και να μην μπορούν να ζήσουν «αξιοπρεπώς». Ζώα που τελικά μέχρι και σήμερα, όχι μόνο ζουν αλλά βασιλεύουν, συντροφιά με το αναπηρικό τους καροτσάκι!

Οπόταν ο κόσμος χρειάζεται ενημέρωση και επαρκή πληροφόρηση ώστε να μην πέφτει σε παγίδες που συχνά στερούν τη ζωή στο ζώο τους.

Ακριβώς. Είμαι κάτι παραπάνω από πρόθυμος να συμβάλω σε αυτό, με κάθε δυνατό τρόπο. Πριν από μερικές, διοργανώσαμε μια πολύ επιτυχημένη εκδήλωση στην Αθήνα, όπου είχα την ευκαιρία να συζητήσω με κόσμο και να λύσω αρκετές απορίες. Μάλιστα μαζέψαμε 3500 κιλά τροφής που μοιράστηκε σε φιλοζωικά σωματεία για τις ανάγκες σίτισης των αδέσποτων τα οποία φροντίζουν. Τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να λαμβάνονται πιο συχνά θεωρώ, αφού αποφέρουν διπλό όφελος. Ενημέρωση αλλά ταυτοχρόνως και προσφορά.

Θα έκανες κάτι παρόμοιο και στην Κύπρο.

Με μεγάλη μου χαρά. Εάν υπάρχει κάποια ιδέα και πρόσκληση, ένα εισιτήριο μου φτάνει για να βρεθώ κοντά σας και να βοηθήσω όπως μπορώ, ίσως στο πλαίσιο μιας παρόμοιας εκδήλωσης. Με το νησί σας και τους ανθρώπους του, αισθάνομαι μια ιδιαίτερη σύνδεση ανέκαθεν. Δεν σου κρύβω μάλιστα ότι με τη σύζυγο μου Ρενάτα, η οποία είναι δημοσιογράφος και εκπαιδεύτρια σκύλων, συζητάμε τελευταίως το ενδεχόμενο να μετακομίσουμε στην Κύπρο με την κόρη μας. Όπως καταλαβαίνεις, μπορεί σύντομα η εταιρεία μου «Plus 2 Feet», να έχει εκεί τη βάση της και να τα λέμε και από κοντά πλέον.

(embed:https://www.instagram.com/p/BqnMgkUH8Gk/)

Φωτογραφίες από προσωπικό αρχείο.


ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ: Η ταινία της κύπριας Χριστίνας Γεωργίου ενδιαφέρει και το Netflix


ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ: Στέφανος Σεβέρης - «Ο σκύλος πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως ένα μωρό»

Loader