In whisky we trust...

In whisky we trust...

Πολλά ποτά διεκδικούν τη θέση του αντιβασιλέα, καθώς ο θρόνος είναι δοσμένος αλλού!

In whisky we trust...

Ανάμεσα στους Σκοτσέζους και τους Ιρλανδούς υπάρχει μια φιλονικία που κρατά αιώνες. Αυτή αφορά το whisky, καθώς και οι δύο διεκδικούν την ευρωπαϊκή πρωτιά. Το μόνο σίγουρο είναι, πως έμαθαν την τέχνη της απόσταξης από τους Άραβες και τους Κινέζους στις αρχές του 6ου μ.Χ. αιώνα.

Η λέξη whisky είναι παραφθορά του uisge beatha που στην γλώσσα των Σκοτσέζων Κελτών (Gaelic) σημαίνει το νερό της ζωής. Στην πάροδο των χρόνων η λέξη κατέληξε να είναι whisky, ενώ οι Αμερικανοί το προτιμούν με (e), όπως whiskey.

Προτιμούσαν το whisky, σαν αγαπημένο τους ποτό, προσωπικότητες όπως ο Winston Churchill, o Abraham Lincoln, o Frank Sinatra, η Hillary Clinton και η Ava Gardner

Τα είδη του whisky

Malt: παράγεται από βύνη κριθαριού και αποστάζεται σε χάλκινους αποστακτήρες.

Single Malt: παράγεται σε ένα αποσταγματοποιείο για να εκφράσει μοναδικά τα χαρακτηριστικά της περιοχής. Αποστάζεται δύο φορές σε χάλκινα αποστακτήρια και ωριμάζει επί χρόνια σε δρύινα βαρέλια, μέχρι το καθένα να αποκτήσει τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Το The Macallan είναι το κορυφαίο σε αξία Single Malt whiskey διεθνώς και κατέχει ηγετική θέση σε ορισμένες από τις σημαντικότερες αγορές του κόσμου, όπως της Σκωτίας, των ΗΠΑ, της Ταϊβάν και της Ιαπωνίας. *Το νέο αποστακτήριο του The Macallan, αποτελεί έργο τέχνης*

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δύο σπάνια μπουκάλια ουίσκι Macallan πουλήθηκαν 1,2 εκατ. δολάρια

Blended Malt ή Pure Malt: το ουίσκι που προκύπτει από την ανάμειξη malt whiskies από διαφορετικά αποσταγματοποιεία.

Grain: παράγεται από διάφορα βυνοποιημένα ή μη δημητριακά.

Blended: ονομάζεται το ουίσκι που προκύπτει από την ανάμειξη malt και grain whiskies. Τα ουίσκι που περιγράφονται ως Scotch whisky ή Irish whiskey είναι συνήθως blended.

Bourbon: προέρχεται από την Αμερική και παράγεται από βύνη διάφορων δημητριακών με κύρια βάση το καλαμπόκι.

Cask Strength: η κατηγορία των καλύτερων αποσταγμάτων ουίσκι, όπου εμφιαλώνονται απευθείας από το βαρέλι χωρίς διόρθωση του αλκοολικού τους βαθμού.

Το whisky, πάει με όλα

Το whisky, μπορεί να συνοδεύσει το δείπνο μας και να αναδείξει με τον καλύτερο τρόπο τα αρώματα και τις γεύσεις αυτού. Κάθε γεύση που φτάνει στον ουρανίσκο μας, μπορεί να απελευθερώσει διαφορετικές νότες .

Παλαιότερα μπορεί να θεωρούνταν το ποτό των φτωχών και το κατανάλωναν οι χαμηλότερες κοινωνικές τάξεις αφού οι ανώτερες προτιμούσαν το κρασί και το cognac, όμως από τότε το whisky άλλαξε χαρακτήρα, έπαψε να είναι λευκό απόσταγμα και η παλαίωση του έδωσε υπέροχες και ενδιαφέρουσες επιγεύσεις, απέκτησε μια πολυπλοκότητα που του επιτρέπει να συνδυάζεται με πολλά και διαφορετικά φαγητών.

Ernest Hemingway, Αμερικανός συγγραφέας

“Ποτέ να μην καθυστερείς να φιλήσεις ένα όμορφο κορίτσι ή να ανοίξεις ένα μπουκάλι whiskey”

Τα ελαφριά, γλυκά whisky που έχουν ωριμάσει σε bourbon βαρέλια ταιριάζουν με κρεμώδη τυριά, σούπες, θαλασσινά αλλά και με καπνιστό σολομό. Ο καπνιστός σολομός βέβαια ταιριάζει περισσότερο με whisky που έχουν έντονο καπνιστό χαρακτήρα από την διαδικασία της ξήρανσης τους αφού αυτό το κοινό τους χαρακτηριστικό δένει τέλεια και απογειώνει και τα δύο. Αυτά τα whisky πηγαίνουν τέλεια με οτιδήποτε καπνιστό αλλά και με πάπια, μανιτάρια αλλά και ψητά στον φούρνο.

Τα whisky που έχουν ωριμάσει σε ευρωπαϊκά sherry βαρέλια και έχουν πιο γεμάτο σώμα ταιριάζουν με κρέας, ενώ ο φρουτώδης χαρακτήρας των whisky τους δίνει την δυνατότητα να συνοδεύσουν γλυκά με μαύρη σοκολάτα αλλά και εκείνα στα οποία κυριαρχεί η γεύση του πορτοκαλιού.

Ανάλογα με την εξέλιξη ενός whisky ταιριάζει και κάτι διαφορετικό. H σοκολάτα είναι πολύ ωραίος συνοδός για το single malt. Στην σειρά The Macallan 1824 για παράδειγμα, στο Amber, επειδή έχει πιο ανθικά και λεμονάτα στοιχεία, επιλέξτε μια φλούδα περγαμόντο βουτηγμένη στη σοκολάτα για να βγάλει τα εσπεριδοειδή στοιχεία αλλά με λίγο πικάντικο και λεμονάτο χαρακτήρα. Στο Sienna προτιμείστε πορτοκάλι βουτηγμένο στη σοκολάτα, ναι μεν εσπεριδοειδή αλλά πιο γλυκά. Για το Ruby που δίνει πιο πολλά στοιχεία με ξηρούς καρπούς, με σταφίδα, δαμάσκηνο, δοκιμάστε ένα δαμάσκηνο ή έναν χουρμά βουτηγμένο στη σοκολάτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όταν το The Macallan δημιούργησε ένα αποστακτήριο, έργο τέχνης!

Τέλος τα δυνατά whisky που είναι επιθετικά στην γεύση θα συνοδεύσουν τέλεια ένα ψητό στον φούρνο αλλά και ιδιαίτερα τυριά όπως το roquefort.

Mark Twain, Αμερικανός συγγραφέας “Το υπερβολικό είναι κακό στο οτιδήποτε, αλλά το υπερβολικό whiskey είναι σχεδόν αρκετό”.

Με πάγο ή σκέτο; Ένα άλλο μεγάλο δίλημμα που ταλανίζει τους λάτρεις του whisky, είναι η χρήση ή όχι του πάγου. Σκέτο, το whisky, βγάζει πλήρως τον επιθετικό του χαρακτήρα ενώ με την προσθήκη πάγου γίνεται πιο ευκολόπιοτο και έτσι το απολαμβάνεις καλύτερα. Οι υποστηρικτές της πρώτης ομάδας διατείνονται ότι δεν θέλουν να αλλοιώσουν την αυθεντική γεύση του με την προσθήκη νερού, ενώ οι δεύτεροι υποστηρίζουν ότι μερικές σταγόνες καθαρού νερού απελευθερώνει ακόμα περισσότερα αρώματα και επιγεύσεις. Ένας πάγος είναι αρκετός. Για το ιδανικό σερβίρισμα πάντως, το The Macallan έχει δημιουργήσει ένα ειδικό χάλκινο σκεύος για τη δημιουργία μιας μπάλας πάγου η οποία λιώνει ιδανικά στο ποτό.

Raymond Chandler Αμερικανός συγγραφέας και σεναριογράφος “Δεν υπάρχει κακό whiskey. Υπάρχουν απλά κάποια whiskey που δεν είναι τόσο καλά όσο άλλα”

Cocktails με βάση το Whisky

Whiskey Sour Ουίσκι (ή μπέρμπον), χυμός λεμόνι, ζάχαρη και ένα (προαιρετικό) ασπράδι αβγού. Σερβίρεται χτυπημένο στο σέικερ με γαρνιτούρα μια φέτα πορτοκάλι κι ένα μαρασκίνο. Ωραίο τόσο στη γεύση όσο και στην εμφάνιση. Δροσίζει τον κόσμο από το 1870.

Old Fashioned Μπορεί να σπάει ταλ νέυρα των barmen, καθώς, όταν φτιάχνεται σωστά χρειάζεται περισσότερη ώρα από τα υπόλοιπα, ωστόσο, αν είναι να πιείς ένα πραγματικά υπέροχο cocktail δεν επιτρέπεται να παραγγείλεις κάτι διαφορετικό.

Manhattan Ο μύθος λέει ότι παρασκευάστηκε για πρώτη φορά για τα μάτια της μαμάς του Ουίνστον Τσώρτσιλ. Η βίβλος της μιξολογίας, το κλασικό 'The Fine Art of Mixing Drinks', κατατάσσει το Manhattan στα έξι βασικά ποτά ενός οποιουδήποτε μπαρ. Το cocktail Manhattan πρωτοφτιάχτηκε τη δεκαετία του 1870 στο μπάρ Manhattan στη Νέα Υόρκη.

Haruki Murakami Ιάπωνας συγγραφέας “Το Whiskey, είναι σαν τις όμορφες γυναίκες, απαιτούν εκτίμηση. Πρώτα χαζεύεις, μετά δοκιμάζεις”

To The Macallan Single Malt whiskey, εισάγεται και διανέμεται στην Κύπρο από την εταιρεία ACM Christofides Ltd

Loader