Αιμίλιος Αβραάμ: Οι «κακές συνήθειες» ενός σκηνοθέτη

Αιμίλιος Αβραάμ: Οι «κακές συνήθειες» ενός σκηνοθέτη

Ο δημιουργός του «Bad Habits» θεωρεί πως ο κινηματογράφος δεν είναι ανύπαρκτος στην Κύπρο.

Αιμίλιος Αβραάμ: Οι «κακές συνήθειες» ενός σκηνοθέτη

Πώς πήρες την απόφαση να κάνεις την πρώτη σου ταινία μικρού μήκους; Πάντα υπήρχε στους στόχους μου, αλλά τα αρχικά μου βήματα στον χώρο του κινηματογράφου ήταν στο στάδιο της μεταπαραγωγής, δηλαδή μοντάζ και οπτικά εφέ. Μετά από χρόνια εμπειρίας στον χώρο των διαφημίσεων, μουσικών βίντεο και ταινιών, αποφάσισα ότι μια αφηγηματική ταινία μικρού μήκους θα ήταν το επόμενο μου βήμα.

Η οποία είναι σε δικό σου σενάριο, εκτός από σκηνοθεσία. Η ιδέα για τον βιβλιοθηκάριο με τις κακές συνήθειες, πώς σου ήρθε; Όταν άρχισα να γράφω το σενάριο ήξερα ότι ήθελα να κάνω μια neo-noir, θρίλερ ταινία. Η ιδέα πέρασε από πολλά στάδια μέχρι να καταλήξει στο τελικό σενάριο. Η έμπνευση άρχισε από μια εικόνα βιβλιοθήκης. Από εκεί και πέρα, η φαντασία μου άρχισε να ταξιδεύει. Έτσι, δημιούργησα έναν χαρακτήρα βιβλιοθηκάριου, με μια σκοτεινή ιστορία, που πηγάζει από τη δημιουργία κακών συνηθειών.

Εσένα, ποιες είναι δικές σου κακές συνήθειες; Το ότι ασχολούμαι με το κινητό μου περισσότερο απ’ ό,τι πρέπει, κάτι που νομίζω ισχύει για τον περισσότερο κόσμο τα τελευταία χρόνια.

Ήταν δύσκολη η διαδικασία να καταλήξεις στους ηθοποιούς που θα έπαιζαν στην ταινία σου; Η επιλογή ηθοποιών είναι ένα πολύ ενδιαφέρον κομμάτι της διαδικασίας, γιατί αν έκανα ξανά την ταινία, με διαφορετικούς ηθοποιούς, θα ήταν εντελώς διαφορετική. Ο κάθε ηθοποιός φέρνει το δικό του στίγμα σε μια ιστορία και στη δική μου περίπτωση ήμουν τυχερός που βρήκα ταλαντούχους ηθοποιούς. Από την αρχή, φάνηκε ότι κινούμασταν στα ίδια μήκη κύματος σε ό,τι αφορούσε το υποκριτικό κομμάτι της ταινίας.

Πόσο καιρό σού πήρε μέχρι να ολοκληρωθεί; Η προετοιμασία, τα γυρίσματα, το μοντάζ, χρειάστηκαν σχεδόν πέντε μήνες. Είναι μια μεγάλη διαδικασία και μια ομαδική δουλειά, με αρκετό κόσμο να δουλεύει πίσω από την κάμερα, ούτως ώστε να λειτουργήσει σωστά η παραγωγή.

(youtube:www.youtube.com/watch?v=di3CQFoepkM)

Και θα ρωτήσω το τετριμμένο. Πού βρήκες τα μέσα και το budget να κάνεις μια ταινία στην Κύπρο; Ή αρκεί να υπάρχει καλή θέληση; Σίγουρα, χρειάζεται να υπάρχει θέληση σε ό,τι κι αν θες να κάνεις, αλλά στην περίπτωσή μου αποφάσισα να χρηματοδοτήσω την ταινία, αφού τη συγκεκριμένη περίοδο δεν υπήρχαν χρηματοδοτικά σχέδια διαθέσιμα για να υποβάλω αίτηση παραγωγής ταινίας μικρού μήκους. Ήμουν αρκετά τυχερός που βρήκα ανθρώπους που αγαπούν αυτό που κάνουν και βοήθησαν στην παραγωγή αυτής της ταινίας και γι’ αυτό θα τους είμαι για πάντα ευγνώμων.

Πρόσφατα, κατατέθηκε στην κυπριακή Βουλή ένα νομοσχέδιο βάση του οποίου θα δοθούν κίνητρα για κινηματογραφικές παραγωγές στην Κύπρο. Είσαι αισιόδοξος ή φοβάσαι ότι θα πιάσει αράχνες σε κάποιο συρτάρι; Θέλω να είμαι αισιόδοξος ότι θα δουλέψει το νομοσχέδιο. Η Κύπρος έχει πολλές φυσικές ομορφιές, καλές καιρικές συνθήκες και άτομα πολύ ικανά για να είναι μέρος μεγάλων παραγωγών του εξωτερικού. Θεωρώ ότι μόνο κερδισμένη θα βγει η Κύπρος με μια επιτυχή εφαρμογή αυτού του νομοσχεδίου, αφού θα υποστηριχθεί η τέχνη του κινηματογράφου μας, ενώ θα διαφημιστεί και στο εξωτερικό.

Η επιλογή ηθοποιών είναι ένα πολύ ενδιαφέρον κομμάτι της διαδικασίας, γιατί αν έκανα ξανά την ταινία, με διαφορετικούς ηθοποιούς, θα ήταν εντελώς διαφορετική. Ο κάθε ηθοποιός φέρνει το δικό του στίγμα σε μια ιστορία και στη δική μου περίπτωση ήμουν τυχερός που βρήκα ταλαντούχους ηθοποιούς

Ως άμεσα ενδιαφερόμενος, έχει μελετήσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο; Θεωρείς ότι είναι αρκετό; Δεν το έχω μελετήσει ακόμη λεπτομερώς, αλλά απ’ τα βασικά που ξέρω, θεωρώ ότι είναι μια πολύ καλή αρχή. Με σωστή διαχείριση, θα είναι αρκετό για να προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό τις παραγωγές στην Κύπρο.

Πιστεύεις ότι ένα τέτοιο νομοσχέδιο είναι ετεροχρονισμένο ή κάλιο αργά παρά ποτέ; Όπως σου είπα, πιστεύω ότι είναι μια καλή αρχή για να εξελιχθεί η τέχνη του κινηματογράφου στην Κύπρο και να αναδειχθεί ο τόπος μας. Τώρα, με ποιους ρυθμούς θα προχωρήσει, δεν μπορώ να το γνωρίζω στην παρούσα φάση. Ευελπιστώ ότι θα λειτουργήσει ικανοποιητικά για όλους.

Εσύ, ποιες αντικειμενικές δυσκολίες αντιμετώπισες μέχρι να ολοκληρωθεί η πρώτη σου ταινία μικρού μήκους; Οι κυριότερες δυσκολίες ήταν οικονομικής φύσεως, κάτι που αυτομάτως ερμηνεύεται ως λιγότερος χρόνος στη διάθεσή μας και μειωμένο budget, τα οποία αν υπήρχαν, θα βοηθούσαν να φέρουμε εις πέρας κάποια επιθυμητά αποτελέσματα. Πιστεύω ότι τα πήγαμε πολύ καλά, αναλόγως των εμποδίων που είχαμε.

Ποια ήταν η ανταπόκριση του κοινού στο Λος Άντζελες, όπου ταξίδευσε πρόσφατα το «Bad Habits»; Συγκεκριμένα, η ταινία προβλήθηκε στο «Catalina Film Festival», το οποίο σε προηγούμενες διοργανώσεις του είχε φιλοξενήσει και βραβεύσει ηθοποιούς όπως ο Nicolas Cage και η Sharon Stone. Το συγκεκριμένο είδος της ταινίας, έχει αρκετό ακροατήριο στην Αμερική και πήγε πολύ καλά. Άρεσε στον κόσμο και προφανώς στην επιτροπή επιλογής των ταινιών του φεστιβάλ, κι είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό. Στην Αμερική, εκτός από το Λος Άντζελες, η ταινία έχει προβληθεί στο Σαν Φρανσίσκο, το Χιούστον, το Σικάγο, το Νιου Τζέρσεϊ, τη Βόρεια Ντακότα και το Νέο Μεξικό, όπου και έκανε την πρώτη παγκόσμια προβολή.

Προσωπικά, έχω περάσει από διάφορα στάδια μιας παραγωγής και σίγουρα με έχουν βοηθήσει να κατανοήσω καλύτερα κάποιες πτυχές της διαδικασίας. Όταν έχεις γνώσεις σε πιο τεχνικά ζητήματα, αν και δεν είναι αναγκαίο, σε βοηθά να λειτουργείς με πιο γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο

Σε ποια άλλα φεστιβάλ έχει λάβει μέρος; Η ταινία, μέχρι στιγμής, έχει προβληθεί σε 26 φεστιβάλ σε Ευρώπη, Αμερική και Αφρική κι έχει εισπράξει 8 βραβεία.

Αισθάνεσαι περήφανος για την ανταπόκριση που έχει μέχρι τώρα; Ναι, είμαι αρκετά ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα και την ανταπόκριση του κοινού, λαμβάνοντας υπόψη ότι ήταν η πρώτη μου προσπάθεια σε παραγωγή ταινίας μικρού μήκους.

Ήδη έχεις στο μυαλό σου την επόμενη σου ταινία ή ακόμη είναι πολύ νωρίς; Έχω ήδη γράψει δυο καινούρια σενάρια για ταινίες μικρού μήκους. Με τον νέο χρόνο, ευελπιστώ ότι θα προχωρήσω με την παραγωγή της δεύτερης μου ταινίας μικρού μήκους, η οποία ελπίζω να πραγματοποιηθεί τους πρώτους μήνες του 2018.

Θα ήθελες να κάνεις και μια ταινία μεγάλου μήκους; Ή κάτι τέτοιο, είναι σχεδόν αδύνατο, αν δεν έχεις «πλάτες» πίσω σου; Βρίσκομαι ήδη σε διαδικασία ανάπτυξης σεναρίου μεγάλου μήκους ταινίας κι ελπίζω με την ολοκλήρωση να μπορώ να προχωρήσω στην υλοποίηση της. Σίγουρα, είναι πολύ πιο δύσκολο να κάνεις ταινία μεγάλου μήκους γιατί χρειάζεσαι περισσότερα χρήματα. Υπάρχουν προγράμματα χρηματοδότησης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, καθώς και κάποια διεθνή προγράμματα χρηματικής υποστήριξης ταινιών σε ευρωπαϊκές χώρες. Σίγουρα, όμως, αν έχεις την οικονομική ευχέρεια να ενισχύσεις σε κάποιο βαθμό την παραγωγή, τότε θα είναι λίγο πιο εύκολο να γίνει.

Η Κύπρος έχει πολλές φυσικές ομορφιές, καλές καιρικές συνθήκες και άτομα πολύ ικανά για να είναι μέρος μεγάλων παραγωγών του εξωτερικού. Θεωρώ ότι μόνο κερδισμένη θα βγει η Κύπρος με μια επιτυχή εφαρμογή του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή, βάση του οποίου θα δοθούν κίνητρα για κινηματογραφικές παραγωγές στην Κύπρο

Όταν κάποιος είναι χρόνια στον χώρο, όπως εσύ, αναπόφευκτα περνά από διάφορα στάδια μιας παραγωγής; Προσωπικά, έχω περάσει από διάφορα στάδια και σίγουρα με έχουν βοηθήσει να κατανοήσω καλύτερα κάποιες πτυχές της διαδικασίας. Πιστεύω με κάθε δουλειά μαθαίνεις κάτι άλλο και αυτό σε βοηθά να εξελιχθείς στον χώρο σου. Όταν έχεις γνώσεις σε πιο τεχνικά ζητήματα -αν και δεν είναι αναγκαίο- σε βοηθά να λειτουργείς με πιο γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο.

Πόσα χρόνια ασχολείσαι με το αντικείμενο; Ασχολούμαι με ταινίες, διαφημίσεις και μουσικά βίντεο τα τελευταία 14 χρόνια και ελπίζω να το κάνω για άλλα τόσα. Και αυτό γιατί είναι κάτι που μου προσφέρει μεγάλη ηθική ικανοποίηση. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό να κάνεις αυτό που αγαπάς, ειδικά όταν αυτό καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητάς σου.

Ο κινηματογράφος στην Κύπρο δεν είναι ανύπαρκτος! Με δεδομένο ότι έχουμε μηδαμινά budget σε σχέση με τη χρηματική υποστήριξη κυπριακών παραγωγών, πολλοί Κύπριοι δημιουργοί καταφέρνουν να ολοκληρώσουν και να παρουσιάσουν πολύ καλές παραγωγές, με βάση διεθνή πρότυπα. Πιστεύω ότι σε μερικά χρόνια θα εξελιχθεί κατά πολύ ο κινηματογράφος στην Κύπρο

Τι σπουδές έχεις ακολουθήσει; Έχω σπουδάσει Audio Visual Communication, Media Technology, Digital Compositing( Οπτικά εφέ) στην Κύπρο και το Λονδίνο. Έχω λάβει μέρος και σε αρκετά σεμινάρια σχετικά με τον χώρο του κινηματογράφου.

Επίσης, τετριμμένο, αλλά γιατί δεν προτίμησες να δοκιμάσεις τις δυνατότητες σου στο εξωτερικό, μιας και εδώ τα πράγματα στην Κύπρο κινούνται με αργούς ρυθμούς; Στο Λονδίνο εργάστηκα αμέσως μετά τις σπουδές μου σε μια εταιρεία μεταπαραγωγής, όπου είχα την τύχη να δουλέψω στα οπτικά εφέ σε ταινίες με ηθοποιούς όπως ο John Malkovich, ο Ron Pearlman και ο Simon Pegg. Είχα μάθει αρκετά πράγματα, που με βοήθησαν στην πορεία μου στον κινηματογράφο. Στη συγκεκριμένη φάση της ζωής μου, επέλεξα να επιστρέψω στην Κύπρο και να εργαστώ στον τομέα της διαφήμισης, που επίσης με βοήθησε σε αρκετούς τομείς. Τα πράγματα στην Κύπρο κινούνται με αργούς ρυθμούς μεν, αλλά υπάρχουν ικανά άτομα που μπορούν να βοηθήσουν στην ανέλιξη του τομέα μας δε. Η πιθανότητα εργασίας στο εξωτερικό δεν είναι κάτι που αποκλείω. Με τη σωστή συμφωνία και τις κατάλληλες συγκυρίες, θα έλεγα ότι υπάρχει στα πλάνα μου.

Ήμουν αρκετά τυχερός που βρήκα ανθρώπους που αγαπούν αυτό που κάνουν και βοήθησαν στην παραγωγή αυτής της ταινίας και γι’ αυτό θα τους είμαι για πάντα ευγνώμων

Ισχύει ότι ο κινηματογράφος στην Κύπρο είναι σχεδόν ανύπαρκτος ή όχι; Γίνονται πράγματα ολοένα και περισσότερο; Ο κινηματογράφος στην Κύπρο δεν είναι ανύπαρκτος! Με δεδομένο ότι έχουμε μηδαμινά budget σε σχέση με τη χρηματική υποστήριξη κυπριακών παραγωγών, πολλοί Κύπριοι δημιουργοί καταφέρνουν να ολοκληρώσουν και να παρουσιάσουν πολύ καλές παραγωγές, με βάση διεθνή πρότυπα. Πιστεύω ότι σε μερικά χρόνια θα εξελιχθεί κατά πολύ ο κινηματογράφος στην Κύπρο και ο κόσμος θα μπορεί να απολαύσει και να εκτιμήσει κυπριακές παραγωγές.

Αλήθεια, πώς ένιωσες όταν έβλεπε επιτέλους το «Bad Habits» από τη θέση του θεατή; Ήταν πολύ περίεργο. Περνάς από μια αφόρητη διαδικασία συναισθημάτων. Χαιρόμουν, αλλά την ίδια ώρα φοβόμουν. Κάθε λεπτομέρεια, που δεν έγινε όπως ιδανικά ήθελα, περνούσε απ΄το μυαλό μου, δημιουργώντας αρκετές ανασφάλειες. Στην τελική, όμως, αυτό μπορεί να θεωρηθεί θετικό, γιατί πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης της δουλειάς σου. Από την άλλη, πάλι, βοηθά να είσαι περήφανος για το αποτέλεσμα, σε σχέση με το πόσες δυσκολίες είχες να ξεπεράσεις.

Loader