Το Amelie's Happy Place θα γίνει και το δικό σου happy place

Το Amelie's Happy Place θα γίνει και το δικό σου happy place

Η Αρετή Καραγιαννίδου φτιάχνει τα πιο υπέροχα παιχνίδια, ταξιδεύοντας μας σ' ένα κόσμο μαγικό όπου χωράνε μικροί και μεγάλοι

Το Amelie's Happy Place θα γίνει και το δικό σου happy place

Συνέντευξη στην Νίκολα Καρατζιά

Όταν τυχαία αντίκρυσα για πρώτη φορά δουλειά της Αρετής Καραγιαννίδου, ήξερα ότι θέλω να μάθω πιο πολλά γι΄αυτήν και να δω ακόμη πεισσότερα από εκείνη. Καταφέρνοντας το, σιγουρεύτηκα πως το ίδιο απολαυστικό θα ήταν και για σένα να μπεις στο δικό της "μικρόκοσμο" που αν και φαντάζει παιδικός, είναι κατάλληλος και δια ενηλίκους.

Γιατί Amelie’s Happy Place και όχι Areti’s happy place; Ήθελα ένα όνομα «γλυκό» και «όμορφο», που να ξεκινάει από «Α», όπως και το δικό μου. Μετά από λίγο ψάξιμο στο διαδίκτυο βρήκα το Amelie, το οποίο μου άρεσε και εξακολουθεί να μου αρέσει πάρα πολύ.

Φτιάχνεις έπιπλα και ρουχαλάκια για κούκλες όπως Barbie. Πότε ξεκίνησε αυτό και πότε το εγχείρημα πήρε επαγγελματική πλέον μορφή; Συνήθιζα να φτιάχνω διάφορα πράγματα όπως ρούχα για κούκλες και έπιπλα μινιατούρες, κατά την περίοδο των εξετάσεων μου στο πανεπιστήμιο και αυτό επειδή η όλη διαδικασία είναι αγχολυτική για εμένα. Στην αρχή δεν γνώριζα τον τρόπο να το κάνω, απλώς σκεφτόμουν τι ήθελα να φτιάξω και το προσπαθούσα. Tο αντιμετώπιζα ως χόμπι, μέχρι που μια μέρα σκεφτήκαμε με τον σύντροφό μου να προσπαθήσω να το κάνω επαγγελματικά αφού είναι κάτι που τόσο πολύ αγαπώ. Η αλήθεια είναι πως δεν γνωρίζω αν υπάρχουν και άλλα άτομα στην Κύπρο που ασχολούνται με κάτι τέτοιο ή έστω κάτι παρόμοιο, όπως επίσης δεν ξέρω αν θα καταφέρω να το μετατρέψω σε ένα προσοδοφόρο επάγγελμα. Αυτή όμως είναι μια πρόκληση για μένα και μια προσπάθεια που πολύ θα ήθελα να επιτύχει.

Πόσο δύσκολη διαδικασία είναι η κατασκευή ενός παιχνιδιού και συνήθως ποια υλικά χρησιμοποιείς; Η διαδικασία του να φτιάξω κάτι είναι τόσο διασκεδαστική και με ενθουσιάζει τόσο πολύ, που δεν μπορώ να πω αντικειμενικά εάν είναι δύσκολη ή όχι. Σίγουρα ενδέχεται κάτι να είναι πιο περίπλοκο από κάτι άλλο αλλά ανεξάρτητα από αυτό, όταν κάτι σε ευχαριστεί όπως συμβαίνει στην προκειμένη με εμένα, το απολαμβάνεις. Τα υλικά που χρησιμοποιώ, ανάμεσα σε άλλα είναι: παλιά ρούχα που θα πετούσαμε (τα πλένω και τα κόβω σε κομμάτια), χαρτόνια, καθαρά χαρτόκουτα και μπουκάλια, κομμάτια ξύλων για χειροτεχνίες, περιοδικά ή χαρτιά εκτυπωμένα, κόλλα, μπογιές, κλωστές.

Πώς αισθάνεσαι κάθε φορά που ξεκινάς να φτιάχνεις κάτι και πώς όταν το ολοκληρώνεις; Νιώθω τρελή ανυπομονησία και ενθουσιασμό κάθε φορά που αρχίζω κάτι, είτε αφορά στην πιο μικρή, είτε στην πιο μεγάλη μου δημιουργία. Ξεκινώ γεμάτη ιδέες και «σενάρια» διότι μου αρέσει να πειραματίζομαι και δοκιμάζω καινούρια πράγματα. Δεν πετυχαίνουν πάντοτε όλα εννοείται αλλά ευτυχώς διαθέτω μεγάλη επιμονή και υπομονή. Όταν μάλιστα ολοκληρωθεί ένα κομμάτι και το αποτέλεσμα είναι όμορφο, αισθάνομαι θα έλεγα περήφανη καθώς και μεγάλη ικανοποίηση.

Κατασκευάζεις και κούκλες ή κουκλόσπιτα; Προς το παρόν δεν έχω φτιάξει κούκλες ή ολόκληρα κουκλόσπιτα. Φτιάχνω δωμάτια και χώρους συγκεκριμένους όπως καφετέριες, πισίνες, σαλόνια και γκαρνταρόμπες. Ωστόσο είμαι στο στάδιο που κάνω δοκιμές για repaint σε πρόσωπα κούκλων Barbie, κάτι που σημαίνει ότι τις ξεβάφω και τις βάφω από την αρχή. Θα τις βγάλω προς πώληση όταν πετύχω το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σε τι διαφέρουν οι δημιουργίες σου από παιχνίδια που αγοράζουμε στα καταστήματα; Οι κούκλες στα καταστήματα είναι πολύ όμορφες, η ποικιλία πολύ μεγάλη, είναι φτιαγμένες με φαντασία και μπορείς να βρεις κάποια για κάθε βαλάντιο. Οι κούκλες που φορούν τις δικές μου δημιουργίες είναι σχεδόν οι ίδιες με εκείνες που βρίσκει στην αγορά, με μικρές αλλά καθοριστικές παρεμβάσεις/αλλαγές στα μαλλιά και στο μακιγιάζ. Οι δημιουργίες μου είναι ιδιαίτερες και μοναδικές θα έλεγα και αυτό επειδή τα πλείστα κομμάτια μου, λόγω του ότι είναι χειροποίητα δεν μπορεί παρά να διαφέρουν μεταξύ τους, έστω και αν κάποια από αυτά μοιάζουν. Μόνο σε ρούχα μπορεί να φτιάξω 2 ή 3 αντίγραφα αναλόγως των υλικών που έχω στη διάθεση μου αλλά και πάλι όμως τα περισσότερα από αυτά είναι one of a kind.

Προσπαθείς να προσδώσεις «αληθοφάνεια» στα παιδικά παιχνίδια, απεικονίζοντας την πραγματικότητα μας σε μικρογραφία; Μου αρέσει να φτιάχνω σκηνικά και ρούχα που να μοιάζουν με αυτά που φοράμε εμείς, με τις κούκλες να πίνουν καφέ σε καφετέρια όπως ακριβώς κάνουμε κι εμείς, να μαζεύονται και να «κουβεντιάζουν» σαν καλές φίλες όπως εμείς. Γενικότερα τα παιχνιδια μου είναι εμπνευσμένα από τα όμορφα και απλά πράγματα της καθημερινότητας μας.

Οι δημιουργίες σου απευθύνονται αποκλειστικά και μόνο σε παιδιά ή και σε ενήλικες που θέλουν να τις χρησιμοποιήσουν ως διακοσμητικά στοιχεία; Οι δημιουργίες μου απευθύνονται σε όποιον του αρέσει αυτό που κάνω. Η πρώτη κοπέλα που αγόρασε κούκλα μου, είπε ότι ήταν δώρο στον εαυτό της. Παρόλο που ποτέ δεν ήταν fan των κούκλων, όταν είδε τη συγκεκριμένη ενθουσιάστηκε. Στην τελική τα παιχνίδια μου, αρέσουν τόσο σε παιδιά, όσο και σε ενήλικες όπως μου έχουν δώσει να καταλάβω.

Το όραμα πίσω από αυτήν την προσπάθεια μήπως είναι να νιώσουμε όλοι και πάλι παιδιά ή να ομορφύνεις τη δική μας και δική σου καθημερινότητα; Ξέρεις, έχουμε συνηθίσει στο ότι τα παιχνίδια είναι προνόμιο των παιδιών. Υπάρχουν όμως και ενήλικες που συνεχίζουν να κρατάνε κάποια είτε ως ενθύμιο, είτε γιατί απλώς τους αρέσει να τα βλέπουν, είτε επειδή είναι συλλέκτες παιχνιδιών. Η παιδικότητα είναι ένα όμορφο και αθώο κομμάτι που έχουμε όλοι μέσα μας αν και το ξεχνάμε συχνά λόγο των σκοτούρων της καθημερινότητας. Ωστόσο, εάν βλέπαμε τα προβλήματα μας με το βλέμμα ενός παιδιού, ίσως να εκπλησσόμασταν. Αυτό ακριβώς είναι και το όραμα μου. Οι δημιουργίες μου θέλω να δίνουν χαρά. Ξεκινώντας από εμένα την ίδια που τις φτιάχνω, σε όσους απλώς απολαμβάνουν να τις βλέπουν και σε όλους όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν κάποια από αυτές.

Μπορεί κάποιος να σου ζητήσει personalized παραγγελία, δηλαδή κάτι το οποίο δεν έχεις ήδη φτιάξει; Αυτήν την περίοδο ετοιμάζω δύο σκηνικά δικής μου θεματολογίας, για βιτρίνα καταστήματος. Εάν το τελικό αποτέλεσμα αρέσει στον ιδιοκτήτη, θα χρησιμοποιήσει κάποιο από αυτά. Είναι η πρώτη φορά που επιχειρώ κάτι τέτοιο και εύχομαι να πάει καλά.

Στο παρόν στάδιο η διάθεση των συλλογών σου διατίθεται προς πώληση αποκλειστικά μέσω της σελίδας σου στο facebook; Μαζί με τη σελίδα στο Facebook δημιούργησα λογαριασμό και στο Instagram. Τον προηγούμενο μήνα, άνοιξα και "κατάστημα" στο Etsy, το οποίο εξειδικεύεται σε χειροποίητα κομμάτια και το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ

Ποια ήταν η πιο παράξενη ή ιδιαίτερη παραγγελία ή αίτημα που έχεις δεχθεί μέχρι σήμερα; Ως τώρα δεν είχα κάποια παράξενη παραγγελία ή αίτημα. Ωστόσο, πρόσφατα μου ζητήθηκε να φτιάξω παιχνίδια τα οποία θα δοθούν ως δώρο σε παιδάκια που πάσχουν από καρκίνο. Είναι μια πρωτοβουλία που θεώρησα υπέροχη και η παραγγελία θα ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Πού κυμαίνονται οι τιμές και πόσες μέρες χρειάζονται μέχρι την παράδοση; Οι τιμές κυμαίνονται αναλόγως του κόστους των υλικών που χρησιμοποίησα και του χρόνου που χρειάστηκα για να φτιάξω κάτι. Το εύρος τιμών είναι μεγάλο. Για παράδειγμα τα αξεσουάρ μιας κούκλας ξεκινούν από 2.5 ευρώ, ενώ η ίδια η κούκλα από 20 ευρώ. Παράδοση γίνεται σε όλη την Κύπρο και εντός 1-2 εργάσιμων ημερών μπορεί κάποιος να παραλάβει την παραγγελία του. Επίσης, πρόσφατα έστειλα παραγγελίες μέσω του «καταστήματος» μου στο Etsy, τόσο στην Αυστραλία, όσο και στις ΗΠΑ.

Να υποθέσω ότι το σπίτι σου είναι γεμάτο από κούκλες και ότι ως παιδί, ήταν το αγαπημένο σου παιχνίδι; Το σπίτι μου είναι το «εργαστήριο» μου! Ναι, οφείλω να ομολογήσω ότι το ένα δωμάτιο είναι γεμάτο κούκλες, έπιπλά και σκηνικά, καθώς επίσης υπάρχουν παντού αποθηκευμένα και μη τα εργαλεία και τα πράγματα που χρειάζομαι για τις δημιουργίες και κατασκευές μου. Ως παιδί μου άρεσαν σχεδόν όλα τα παιχνίδια. Σίγουρα όμως η κούκλα ήταν πάντοτε ένα από τα αγαπημένα μου.

Το Instagram, οι διάσημοι οίκοι μόδας ή ακόμη και οι celebrities, αποτελούν πηγή έμπνευσης για εσένα; Τα πάντα είναι μια συνεχόμενη έμπνευση. Από κάτι που είδα σε μια βιτρίνα, μια ανάρτηση στο Instagram από κάποιο γνωστό οίκο μόδας ή κάποιο διάσημο, μια όμορφη και κομψή κοπέλα που είδα ενώ έπινα καφέ. Οτιδήποτε δω και μου αρέσει.

Life in plastic is fantastic τελικά; Με ρωτάς εάν θα ήταν φανταστικό να ήμασταν πλαστικές κούκλες ή να είχαμε τη «ζωή» τους; Μάλλον όχι. Με προτιμώ όπως είμαι, με τις ατέλειες αλλά και τις επιλογές μου.


ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ : Σπύρος Παπαβασιλείου - Ο Κύπριος σεφ που «παντρεύει» υλικά και κουλτούρες


ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ ΕΔΩ: Νικόλας Κυριάκου - Η RSVP εργάζεται με τη μέθοδο Sur Mesure


ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ ΕΔΩ : Στέφανος Σεβέρης - Ο σκύλος πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως ένα μωρό

Loader